9 °C Budapest

Vonattal utazol? Akkor ez téged is érdekelni fog

2019. szeptember 11. 18:06

A Budapest-Hatvan vasútvonal felújításának következő fázisához igazodva, szeptember 12-től november 15-ig módosul a menetrend. A reggeli csúcsidőben sűrűbben közlekednek a vonatok a Keleti pályaudvar és Pécel között, valamint a pótlóbuszok Pécel és Aszód között. Ez utóbbi szakaszon a vonatforgalom teljes kizárásával, Rákos és Pécel, valamint Aszód és Hatvan között pedig egy-egy vágányon zajlik a felújítás.

A legfontosabb változás, hogy szeptember 12-től a reggeli csúcsidőszakban sűrűbben járnak a vonatok: a Keleti pályaudvar és Pécel között óránként 3 pár vonat jár 6-tól 8 óráig, Pécel és Aszód között pedig 3 pár busz közlekedik. Munkanapokon 5:47-kor, 6:47-kor és 7:47-kor új buszjáratok is indulnak Gödöllőről Pécelre. Változnak a vonatok és a csatlakozó buszok indulási és érkezési idői. Ez nemcsak a személyvonatok pótlójáratait, hanem az egri és sátoraljaújhelyi gyors- és sebesvonatok pótlóbuszainak menetrendjeit is érinti a Pécel-Hatvan viszonylatban.

 

  • A Keleti pályaudvar és Pécel között az elővárosi személyvonatokkal lehet utazni. Pécel és Hatvan viszonylatban gyors pótlóbuszok közlekednek, melyek Gödöllőn a Szabadság tér H8 és Autóbusz állomás megállóhelyeken állnak meg. A vasúti bérletek érvényesek a H8 HÉV vonalán Gödöllő és Budapest Örs vezér tere viszonylatban.
  • A pótlóbuszok közlekedése visszaáll az iskolai tanulmányi időszakra bevezetett menetrendhez. A G80-as buszok nem állnak meg Pécel és Bag között, mert az autópályán közlekednek a gyorsabb eljutás érdekében.
  • A Keleti pályaudvar és Hatvan állomások között a miskolci, kassai, nyíregyházi és debreceni InterCity vonatok helyett továbbra is közvetlen InterCity pótlóbuszok közlekednek. Ezen buszok a Keleti pályaudvar melletti Verseny utcai ideiglenes autóbusz megállóhelyről indulnak és oda is érkeznek. Az InterCity-k és pótlóbuszaik "InterCity pótjeggyel" vehetők igénybe - kivéve a 182-es és 181-es számú Rákóczi, illetve a 186-os és 187-es számú Hernád InterCity vonatok.
  • A hatvani és gödöllői személyvonatok csak a Keleti pályaudvar és Pécel (óránként 2 pár, reggeli csúcsidőben 3 pár), illetve Aszód és Hatvan között (óránként 1 pár) közlekednek. Az elővárosi vonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat: Pécel és Aszód, Pécel és Hatvan, valamint Gödöllő és Pécel autóbusz állomás, illetve az esti és reggeli időszakban Rákos és Aszód, valamint Rákos és Hatvan között. A helyi pótlóbuszok a vasút nyomvonalát követve, valamennyi köztes állomást és megállóhelyet érintik. A személyvonatokat pótló buszoknál forgalomtechnikai okból több településen jelentősen módosulnak a megállási helyek: Isaszegen a vasútállomást nem érintik, ehelyett a főútvonalon kijelölt autóbusz-megállóban állnak meg; Gödöllőn az átépítés alatt álló vasútállomást szintén nem érintik, ehelyett a Szabadság téri H8 és az Autóbusz állomás megállóhelyeken állnak meg. Szabadság tér megállónál biztosított a csatlakozás a MÁV-HÉV járataira, az autóbusz állomáson lehet vasúti jegyet és bérletet vásárolni.
  • Aszódot a lényegesen hosszabb közúti eljutási idő miatt, a gyors pótlóbuszok nem érintik, Aszód és Hatvan között személyvonatok közlekednek, a főváros felől pedig a személyvonatokat autóbuszok helyettesítik. A gyors- és sebesvonatok teljes útvonalon gyorsvonati pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe.
  • Csúcsidőben nem változik a vonatok összeállítása, de csúcsidőn kívül egyes vonatok két FLIRT motorvonategység helyett egy egységgel közlekednek, igazodva az utasforgalom mértékéhez.
  • A sátoraljaújhelyi sebesvonatok és az egri gyorsvonatok a Hatvan-Sátoraljaújhely, Hatvan-Eger, Hatvan-Füzesabony, valamint Hatvan-Miskolc viszonylatokban változatlan menetrend szerint közlekednek. A GY jelzésű, az egri és sátoraljaújhelyi vonatok pótlóbuszai Isaszeg állomáson is megállnak.
  • Az ún. "kör" InterCity vonatok Nyíregyházáig járnak, így csak Budapest-Keleti-Nyíregyháza illetve Nyíregyháza-Budapest-Nyugati viszonylatokban közlekednek.
  • A hatvani vonal vágányzári menetrendje miatt szeptember 12-től november 15-ig az Aszód - Balassagyarmat vonalon csatlakozások miatt több vonat menetrendje módosul.
  • Csúcsidőben a sűrűbb közlekedést az teszi lehetővé, hogy a felújítás előrehaladásával javultak a közlekedési feltételek. Szeptember 12-ig Rákos és Rákosliget között két vágányon, míg Rákosliget és Pécel között két vágány helyet csak egy vágányon haladhatnak a vonatok. Ez csak óránkénti két-két vonat közlekedését tette lehetővé mindkét irányban. Szeptember 12-től Rákos és Rákosliget között két vágány helyet csak egy vágányon, míg Rákosliget és Pécel állomások között már mindkét vágányon lehet közlekedni. Pécel és Aszód között továbbra mindkét vágányon zajlik a felújítás, ezért nem közlekedhetnek a vonatok.

Köszönjük, MÁV!

A beruházás keretében 2020 végéig 52 km kétvágányú vasúti pálya épül át Rákos és Hatvan állomás között. A felújításnak köszönhetően megszűnnek a sebességkorlátozások a vonalon, a vonatközlekedés sokkal stabilabbá válik, a sebesség Rákos és Aszód között 100-120 km/óra, Aszód és Hatvan között 160 km/óra lesz. A teljes szakaszon új, elektronikus biztosítóberendezés és vonatbefolyásoló rendszer épül.

A szakemberek valamennyi vasúti műtárgyat felújítják a vonalon. Mind a tizenhárom állomás és megállóhely megújul, korszerű és akadálymentes állomási környezet, térvilágítás, szélesebb magasperonok, utastájékoztató berendezés, aluljárók, liftek, új perontetők vagy esőbeállók épülnek. Összesen hat állomásépületet építenek át, illetve újítanak fel: Pécel, Isaszeg, Gödöllő, Máriabesnyő, Bag, Aszód.

Hét helyen, Akadémia-Újtelepen, Rákoscsabán, Pécelen, Isaszegen, Bagon, Aszódon és Galgahévízen összesen 330 darab új P+R parkoló épül.
Rákos és Rákosliget között, az 508. utcánál új megállóhely létesül, Akadémiaújtelep néven.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakaszon minden meglévő közúti és gyalogos átkelőhely megújul, öt meglévő szintbeli közúti átjáró helyett új felüljáró épül, és öt új fénysorompóval biztosított szintbeli gyalogos átjáró is létesül.

A vasútvonalon a települések lakott területeinek mentén minden szükséges helyen - összesen 28 km hosszan - zajvédő fal épül. Gödöllőn a H8-as HÉV végállomása is teljesen átépül. Bagon, Aszódon és Turán - az autóbuszos ráhordást segítendő - új Volán-buszfordulót alakítanak ki.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem