2019. január 19. szombat Sára, Márió

Valóban a drágább a jobb? Itt az ADAC legújabb gyerekülés-tesztje!


Tényleg a drágább a jobb? A többi között erre kereste a választ a német autóklub, az ADAC, amikor 18 gyerekülést teszteltek. Néhány azért kapott elégtelent, mert nem megfelelő anyagból készültek, de alapvetően egyik sem volt életveszélyes.

A német autóklub 18 gyermekülést vuzsgált meg, hogy támpontot adjanak a tanácstalan vásárlóknak, akik nem tudnak dönteni a számtalan termék közül. Az ADAC 18 modellt vizsgált, 11 kapott jó értékelést, hármat pedig kielégítő kategóriába soroltak a németek. Három már a teszt elején megbukott, mivel az alkotórészekben olyan szennyező anyagok voltak, amelyeket nem lehet az EU-s szabályok szerint forgalmazni: a "Jané Koos i-Size + iPlatform", "Jané Koos i-Size" és a "Hy5 TT Successor" típusú ülésekben olyan töltőanyag volt ugyanis, amely rákkeltő hatású. Az "Osann Fox" típusú szék pedig nem felelt meg a tűzállósági előírásoknak, ezért kapott elégtelen osztályzatot - annak ellenére egyébként, hogy több más tekintetben a fenti négy ülés nem kifejezetten teljesített rosszabbul a többinél. De ismerjük a német precizitást: a szennyezőanyagok miatt az ADAC nem adhatott ezeknek elégtelen osztályzatnál jobbat.

Az ADAC aszerint bontotta kategóriákra a gyereküléseket, hogy azokat hány éves korig lehet használni. Ennek alapján az alábbiakra jutottak:

  • Az univerzális ülések közül a Cybex Pallas S-fix nevű gyerekülés lett a legjobb, 300 euróba (97 ezer forintba kerül), de cserébe 1-től egészen 12 éves korig használható. Isofix-rendszerrel is kompatibilis, 2,1-es értékelést kapott az ADAC-teszten (ugye a németeknél 1-es a legjobb, 5-ös a legrosszabb).
  • Ha csak egy és négyéves kor közötti gyerekülést keresel, akkor a Britax Römer termékeit ajánlja a német autóklub, a Swingfix M és a Dualfix M is igen jól végzett a kategóriában, 1,7-et, illetve 2,1-es osztályzatot kaptak, ezekkel nem lőhetsz mellé. Az eszközök 470-500 euró (152-162 ezer forint) között mozognak a piacon.
  • A maximum másfél éves korig használható ülések között is a Britax Römer két ülése vitte a prímet 1,7-es osztályzattal, majd a Joie i level és a Maxi-Cosi Cabriofix is jól teljesített, mindkettő 2,1-et kapott. Ráadásul utóbbi az olcsóbb kategória, kevesebb mint feleannyiba kerül, mint a másik három, 140 euróba (45 ezer forint).

Mindegy mit veszel, próbáld ki!

Mindenképpen legyen veled a saját autód, illetve a gyereked is, hogy ki lehessen próbálni az üléseket, ne utólag derüljön ki, hogy valami nem jó. Hiába nézted ki a hiper-szuper ülést, ha abban láthatóan nem érzi jól magát a gyerek, ne vedd meg! Hidd el, mindkettőtöknek könnyebb lesz - és nem dobtál ki egy csomó pénzt olyan gyerekülésre, amit nem tudsz használni.

Mi az az Isofix? Nekem is van?

Az Isofix-et arra találták ki, hogy a gyerekülést hozzá rögzíthessük az autó karosszériájához, így az baleset esetén nem tud kicsavarodni, kipördülni és kiesni az autóból. Az Isofix az autóban az utasülés ülőrész és háttámla közti résben kézzel kitapintható fém rudakat jelenti. Ha benyúlsz az utasülés hajlási résébe, és a kezed beleakad ezekbe a fém rudakba, akkor az autó Isofix-es.

Ha az autód nem Isofix-es, akkor sem kell egyből aggódni: nagyobb autógyártók egyes modelljeibe utólag is be lehet építeni, nagyjából 20 ezer forintért.

Bár az Isofix (ISO szabvány szerint) 1990 óta létezik, csak 2011-től kötelező minden új autóba beszerelni. A 2006-/2007-től gyártott autók esetében már gyakori az Isofix jelenléte, de esetleges, mivel ekkor még plusz felszereltségként volt jelen, amiért külön pénzt számoltak fel.

JÓL JÖNNE 900 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 900 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 213 forintos törlesztőrészlettel a K&H nyújtja (THM 14,97%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE 25 043 forintos törlesztőt (THM 17,21%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, a Cofidis, valamint a Raiffeisen konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Itt tartunk: ennyivel többre futja egy átlag szlováknak, mint egy magyarnak
Az Egyesült Királyság és Ausztriába pedig látótávba sincs.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk