2020. szeptember 24. csütörtök Gellért, Mercédesz

Újra rákaptak a magyarok az utazásra: rengeteg pénzt tapsoltak el


Március közepén nemhogy megtorpant, de szinte megállt a turizmus itthon, úgy tűnik sikerült valamelyest összeszednie magát a nyárra. Habár a szálláshelyek bevételei még elmaradnak a korábbi évek eredményeitől, úgy tűnik a SZÉP-kártyákra adható extra pénzek meghozták a hozzájuk fűzött reményeket.

Ahogy a miniszerelnök fogalmazott márciusban: a turisztikai szezonnak idén kampó - és be is vált a jóslata. 2020. júniusban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek és vendégéjszakák száma 93 százalékkal visszaesett. A legnagyobb mértékű, 98 százalékos csökkenés Budapesten történt, a Balatonnál az előző év júniusi forgalom kevesebb mint tizede realizálódott. De a a belföldi vendégek száma is visszaesett: 60 százalékkal, a vendégéjszakáké 59 százalékkal - derül ki a KSH legfrissebb statisztikájából. Így nem csak a vendégek, de a várt bevétel is elmaradt: szálláshelyek júniusi szállásbevételeit hasonlítottuk össze ezen a grafikonon 2016. és 2020. között:

Jól látszik a meredek esés, a tavalyi évhez viszonyítva 81 százalékkal estek vissza a bevételek. Szállástípusonként egyértelmű, hogy a legnagyobb bevételt produkáló szállodák a nagy vesztesei a vírusnak, de a panziók bevételi is a felére esett vissza, a közösségi szálláshelyeké nagyjából a tizedére, a kempingeké a harmadára. 

Van, ami pörög ugyanúgy

Érdekes eredményt kapunk ugyanakkor ha összevetjük az elmúlt év júniusi SZÉP-kártyás költéseket:


Láthatóan a SZÉP kártyás költések helyrerázódtak: míg márciusban még 1 milliárd 81 milliót, áprilisban már csak 31 milliót, májusban 482 milliót, júniusban azonban már 2,5 milliárdot költöttek róla a magyarok, tehát közel annyit mint egy évvel korábban. Ebben minden bizonnyal szerepe van turizmust segítő kormányzati intézkedéseknek, hiszen a SZÉP-kártya terheit csökkentették: a 17,5 százalékos szociális hozzájárulási adó mértéke 4 százalékra csökken, a feltölthető összeg pedig jócskán megemelkedtek.

Megemelt értékhatárok

A személyi jövedelemadóról szóló 140/2020. (IV. 21.) kormányrendelet alapján 2020-ban béren kívüli juttatásnak minősül a munkáltató által a SZÉP-kártya

  • szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint (225 ezer forint helyett),
  • vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint (150 ezer forint helyett),
  • szabadidő alszámlájára utal utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint (75 ezer forint helyett),
  • együttvéve legfeljebb az éves rekreációs keretösszeget meg nem haladó összeg - írja az ado.hu.

A Szja tv. 70. § (8) bekezdésétől eltérően az éves rekreációs keretösszeg

  • amennyiben a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll - ha a munkáltató költségvetési szerv - évi 400 ezer forint (200 ezer forint helyett), más munkáltató esetében évi 800 ezer forint (450 ezer forint helyett);
  • a 400 ezer, illetve a 800 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló jogviszonya csak az év egy részében áll fenn.

 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó