2020. október 30. péntek Alfonz

Új táblák Magyarországon! Ezeket figyeld, ha utazol


Új táblákat, logókat, pontosabban nemzeti tanúsító védjegyeket kell figyelniük a szálláshelyeken az utazóknak. Bevezették ugyanis azt a védjegyrendszert, amelyek a szolgáltatások minőségi garanciáját hivatott elősegíteni öt szálláshely-típusnál. A cél, hogy mindenki a megfelelő színvonalú szállást kapja a pénzéért, és bár senkit sem köteleznek arra, hogy ezeket a jeleket használja, az új szabályozás erős minőségi kritériumokat is jelenthet. A Pénzcentrum.hu mutatja az új jelzéseket.


A kötelező minősítések megszűnésével új nemzeti tanúsító védjegyrendszert alkalmaznak a szálláshelyek szolgáltatásainak minősítésére hazánkban.

A turizmusért is felelős Nemzetgazdasági Minisztérium a szakmai szervezetekkel együttműködésben öt szálláshely-típusra működteti a nemzeti tanúsító védjegyrendszert, amelyek a szolgáltatások minőségi garanciáját segítik elő.

Az öt szálláshely-típus:


- falusi szálláshely,

- kemping és üdülőháztelep,

- szálloda,

- magánszállás

A vendégszoba, vendégház esetében az új védjegy jelképe a korona, a falusi szálláshelyeknél pedig napraforgó. A kempingek esetében a védjegy csillag vagy üdülőház-telep osztály, míg szállodák a Hotelstars elnevezés védjegyrendszerbe tartoznak.


Az új nemzeti tanúsító védjegyek Forrás: NGM


A minisztérium szerint a fogyasztók és a rendszerhez csatlakozott szálláshely-szolgáltatók közös érdeke, hogy a védjegyet kizárólag a minősített szolgáltatók használják. A szálláshelyi adatbázisokban és a hirdetésekben előfordul, hogy olyan létesítmények is használnak minőségi kategóriára vonatkozó besorolást, akik erre nem lennének jogosultak, mivel nem kérték a védjegyrendszerben történő minősítésüket.

Kérdés, meddig lesz önkéntes
Ezek a védjegyek ugyanakkor régen is (a korona és a Hotelstars minősítés kivételével) léteztek. Míg a kereskedelmi szálláshelyeknél lehetséges az ellenőrzött védjegy rendszer betartatása, a minőség javulására tett szándék, addig a falusi, vagy a magánszállások esetén kisebb a valószínűsége, hogy jelentős változtatást eredményezne, sokkal inkább fontos ezen típusoknál a vendégszeretet a személyesség kérdése, mint, hogy milyen logó van kitéve az épületre - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak egy, a hazai turisztikai piacot jól ismerő szakember, aki szerint az sem elképzelhetetlen, hogy ha túl kevesen csatlakoznak az önkéntes rendszerhez, a későbbiekben felmerülhet a kötelező bevezetés is.

A minősítés azonban nem olcsó: vendégházaknál például - szobaszámtól függően - 30 ezer forinttól indul, és akár a 45 ezer forintot is elérheti, ráadásul a éves védjegyhasználati díjat is fizetnie kell annak, aki megszerezte a minősítést.

Fontos azonban tudni, hogy az új minősítés nem kötelező, hanem önkéntes tanúsító rendszerek útján történhet.A szolgáltatóknak esetenként korszerűsítéseket kell végrehajtaniuk ahhoz, hogy megőrizhessék a védjegyrendszerben is a korábbi besorolási kategóriájukat. Ez azonban - az NGM szerint- nélkülözhetetlen a szolgáltatások színvonalának javításához, és a nemzetközi a versenyképesség javításához. Különösen a szállodák esetében tapasztalható, hogy a 15 európai országban működő összehangolt minősítő rendszer követelményeit a hazai szállodák gyakran csak a szolgáltatási színvonal javításával, választékának bővítésével tudják teljesíteni.

A védjegyrendszer a szálláshelyek típusától függően határozza meg a minősítés szempontjait.

Valamennyi szállástípusnál értékelik:

- a szobák, lakóegységek berendezését, felszerelését

- a kapcsolódó helyiségek és szolgáltatások (fürdőszoba, konyha, parkoló, pihenőkert) felszereltségét

- a nyújtott alapszolgáltatásokat (portaszolgálat, étkezés, takarítás, stb.)

- kiegészítő szolgáltatások választékát (szórakoztató, gyermekbarát lehetőségek, sporteszközök és játékok, konyhai, informatikai stb. felszerelések, aktív kikapcsolódáshoz, relaxációhoz szükséges eszközök)

Fontos elvárás, hogy a meghirdetett szolgáltatások álljanak rendelkezésre, a berendezések, felszerelések működő képesek legyenek, és az igénybevétel feltételeit (ingyenesen vagy díj ellenében) is egyértelműen határozzák meg.

Így kell kérni a szálláshelyeknek

A szálláshelyek üzemeltetői a szakmai szervezeteknél önkéntesen kezdeményezhetik létesítmény minősítését. Ennek első lépéseként a nyilvánosan hozzáférhető szempontok alapján saját maguk határozzák meg a besorolási kategóriát, amit a szakértők a helyszínen is ellenőriznek. A helyszíni tapasztalatokat összegző ajánlás alapján egy szakmai bíráló bizottság tesz javaslatot a védjegyhasználat engedélyezésére a védjegy jogosultjának. A magán, a falusi szálláshelyek, a kempingek és az üdülőház-telepek esetében a turizmusért felelős miniszter hagyja jóvá a védjegy használatát, a szállodáknál pedig a Bíráló Bizottság.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Csúnya hónap jön: drágulásra, várakozásra készüljenek a magyar autósok
Egyre többen váltanak négyévszakosra, de nem mindegy, hogy milyet vásárolunk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.29-11.04
Országos

Lidl

10.29-11.04
Országos

Auchan

10.29-11.04
Országos

Tesco

10.29-11.04
Országos

Spar

10.29-11.04
Országos

Interspar

10.29-11.04
Országos

Praktiker

10.29-11.09
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó