9 °C Budapest

Úgy viszik, mint a cukrot: alig van már jegy a Szigetre

2016. május 22. 14:35

Bár már májusban és júniusban is van néhány kisebb fesztivál, a csúcsszezon júliustól indul be. A legnagyobb könnyűzenei, kulturális rendezvények rekordszámú látogatót várnak idén. Körbenéztünk a hazai piacon, mire számítanak a szervezők.

A fesztiválturizmusnak egyre fontosabb szerep jut a magyar gazdaságban, és már csak egy hónap van hátra a csúcsszezon kezdetéig. A megkérdezett szervezők növekedésre számítanak az idei évben az előzetes jegy- és bérletértékesítések alapján. Utánajártunk, hogy állnak a szervezéssel, melyik napokra várnak teltházat, és mi a helyzet a munkaerőtoborzással.

A könnyűzene pörgeti a hazai fesztiválturizmust

Magyarországon évente mintegy kilencezer rendezvényt neveznek fesztiválnak, ezeknek 40 százaléka vonz tízezer főnél több látogatót - derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség adataiból. Úgy látják, hogy a fesztiváloknak fontos szerepük van turisztikai és gazdasági szempontból, mert

  • megnyújtják a turisztikai főszezont;
  • csökkentik a turizmusforgalom Budapest- és Balaton-központúságát;
  • felpörgetik a helyszínül szolgáló városok gazdaságát.

A könnyűzenei rendezvények a legnépszerűbbek közé tartoznak a gasztronómiai fesztiválok mellett, és ezekből nincs hiány, egész nyáron minden hétvégére több is jut. A magyar fesztiválozónak fontos szempont, hogy sok rendezvényre SZÉP Kártyával is meg lehet vásárolni a belépőjegyet.

Sziget: a hétnapos bérletek is mindjárt elfogynak

A hazai fesztiválpiac legnagyobb szereplője a Sziget, ami idén augusztus 10-én kezdődik. Az esemény áprilisi sajtótájékoztatóján Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy idén gyorsabban fogynak a jegyek, mint eddig bármikor. A magyar fesztiválok közül itt a legborsosabbak a jegyárak, a napijegy ára 18 ezer forint, a 7 napos bérlet pedig most 82 ezer forintba kerül, de augusztus 1-től, illetve a helyszínen már 85 ezer forint lesz.

Mennyire nemzetközi a Sziget?

A hetijegyek nagy részét, kb. 85 százalékát külföldön értékesítik, de az elmúlt pár évben már nem nőtt tovább a külföldiek aránya, viszont a magyarok egyre több bérletet vesznek. A napijegyet vásárlók között a magyarok vannak többségben, míg az elmúlt években érezhetően megnőtt a külföldi napijegyvásárlók száma.

Úgy tűnik, hogy a legnépszerűbb jegykategória az 5 napos bérlet volt (62 és 67 ezer forint között), ami már hetekkel ezelőtt elfogyott.

Az eladható 7 napos bérletek 90 százaléka is elkelt már, és a napijegyek is jobban fogynak, mint tavaly, pedig akkor három teltházas nap is volt

- mondta Marinka Csaba, a Sziget Iroda kommunikációs vezetője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Idén is több teltházas napra számítanak, például az olyan erős fellépők estéjén, mint Rihanna vagy a Muse. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hétvégi napok a legerősebbek, olyankor fellépőtől függetlenül is sokan kilátogatnak. A teltház egyébként azt jelenti, hogy napi 90 ezer ember kiszolgálására készítik fel az infrastruktúrát, amibe beletartoznak a rendezvény területén sátrazók és az alkalmilag kilátogató fesztiválozók is.

Mi lesz a VOLT-on és a Balaton Soundon?

Nem maradhat ki a sorból két másik közepes méretű fesztivál, a VOLT és a Balaton Sound. A VOLT tavaly legjobb lett a közepes méretű rendezvények versenyében a European Festival Awards-on, így a Szigettel együtt (ami a legjobb "programkínálat" kategóriában lett első) belépett a legfontosabb hazai fesztiválok sorába. A június 29-én kezdődő fesztiválra 28 900 forintba kerül a 4 napos bérlet, és június közepétől 32 ezer forintra emelkedik. A napijegyek ára 11 990 , a nyitónapon 6 990 forint. A szervezők nemrég azzal büszkélkedtek, hogy idén Sopronban lép fel a legtöbb hazai produkció.

A Balaton Sound július 6-án kezdődik Zamárdiban, az 5 napos bérlet 58 900 - 64 000 forint, a 4 napos 51 991 - 57 000 forint, a napijegy 17 ezer. Mivel a rendezvény idén jubilál, ez lesz a tízedik alkalom. Zamárdi környékén már most nehéz szabad üdülőhelyet találni a rendezvény idejére lefoglalt szállások miatt.

A fesztiválokon is probléma a munkaerőhiány

A népszerű könnyűzenei fesztiválokon szívesen dolgoznak a diákok, mégsem minden munkakör betöltésére könnyű munkaerőt találni. A Sziget állandó stábbal dolgozik, de az alvállalkozóiknak évek óta egyre nagyobb gondot jelent a megfelelő munkaerő összeszedése.

Főleg azokon a területeken vannak nehézségek, amelyek idegennyelv-ismeretet és speciális képzettséget igényelnek, mint például a vendéglátásnál.

A Campus Fesztiválra túljelentkezés van a szervezési munkák kapcsán, sokan szívesen kipróbálnák magukat a szakmában, de a helyszíni lebonyolításhoz, fizikai feladatokhoz egyre nehezebb nyári munkát vállaló diákokat találni. Az EFOTT szervezésében való részvétel sok fiatalt vonz, így magas a diákmunkára jelentkezők száma, de a kiválasztások és jelentkezések még nem zárultak le.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem