7 °C Budapest

Trükköző magyar szállodák: ezek az idei nyár legdurvább átverései

2017. augusztus 20. 07:00

Nem olyan a szoba, mint a katalógusban? Van légkondi csak éppen most nem működik? Számos trükkös átveréssel találkozhatunk a nyaralás alatt a szálláshelyeken. Mutatjuk, idén mik voltak a leggyakoribb panaszok és azt is, mit tehetünk, ha mi kerülünk kellemetlen helyzetbe.

Szinte minden nyáron lehet hallani különböző rémtörténeteket a szállásadókkal kapcsolatban. Gyakori problémának számít például, hogy a kiválasztott szállás nem olyan, mint a katalógusban, vagy nem biztosít olyan ellátást, vagy szolgáltatást, ami a szerződésben szerepelt. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján azonban az egyik legjellemzőbb panaszok közé tartozik, hogy

  • a szálláshely egyszerűen nem fogadja a vendéget a megbeszélt időpontban, majd nem téríti vissza az előre kifizetett foglaló összegét.
  •  De az is gyakran előfordul, hogy csak késve tudjuk átvenni a szálláshelyünket.
  •  És nem ritka az sem, hogy az ígértnél rosszabb minőségű szolgáltatásokat/ételeket kapunk.

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Ha az interneten keresztül foglalunk, akkor érdemes figyelmet fordítani a szálláshelyek honlapjain fellelhető tájékoztatásokra, különös tekintettel az ún. általános szerződési feltételek (ÁSZF) rendelkezéseire. De az ÁSZF megismerésére a személyes (pl. utazási irodában vagy közvetlenül a szálláshelyen történő) foglalás esetén is fontos.

A fogyasztók a szálláshelyek felszereltségével, szolgáltatásaival és egyéb lényeges tulajdonságaival kapcsolatos hasznos információkhoz juthatnak az egyes internetes foglalási, illetve összehasonlító oldalak fogyasztói értékelései által

- hívja fel a figyelmet a Pénzcentrumnak küldött válaszában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM)

Mit tehetünk, ha nem vagyunk elégedettek?

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a

vitás esetekben lehetőségünk van megállapodni a szállásadóval a fizetendő összeg mérsékléséről.

Abban az esetben pedig, ha úgy gondoljuk, hogy a szállásadónk megtévesztett minket a szolgáltatás valamely lényeges jellemzőjében, akkor közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása iránti kérelemmel fordulhatunk a lakóhelyünk szerint illetékes, megyeszékhelyünk szerinti járási hivatalhoz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A szerződéses jogviszonyból eredő igények, követelések, illetve vagyonjogi jogviták (pl. kártérítések) elbírálása a polgári bíróságok hatáskörébe tartozik. A peres eljárás alternatívájaként a fogyasztó az ingyenes és gyors eljárást lefolytató békéltető testülethez fordulhat, amelynek célja a fogyasztó és a vállalkozás közötti jogvita egyezséggel történő lezárásának megkísérlése

- tette hozzá az NFM.

Mit jelentenek a csillagok?

Ha legközelebb szállodába megyünk, akkor érdemes tudunk, hogy 2009. október 25-én megszűnt a szálláshelyek kötelező minősítési (a szállodák esetében 1-től 5 csillagig terjedő) rendszere. Helyébe a szállodák esetében a HOTELSTARS harmonizált európai minősítő rendszer lépett. Ezen új tanúsító védjegyrendszerbe való belépés azonban már nem kötelező a szállodák részére. A HOTELSTARS logója védjegyoltalom alatt áll ugyan, de a csillag, mint kategóriajelzés nem, így tehát azt bármelyik szálloda használhatja.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem