20 °C Budapest

Totális csőd lehet a családi nyaralás, ha ezekre nem figyelsz

2018. július 24. 17:01

A magyarok 60 százalékának van lehetősége hosszabb-rövidebb pihenésre idén. Az üdülésre az előző évhez képest 15 ezer forinttal több, átlagosan 162 ezer forint jut háztartásonként - derül ki egy friss kutatásból. A nyaralók többnyire belföldi úti célt választanak, egyharmaduk jut el külföldre. A Balaton továbbra is népszerű, a 30 évnél idősebbek számára viszont az egyéb belföldi helyek vonzóbbak - derült ki egy felmérésből.

2014 óta csökkent azok aránya, akiknek nincs lehetőségük nyaralni, így idén a válaszadók 60 százaléka mondta, hogy tervez nyaralást - derül ki a Budapest Bank felméréséből. A nyaralók átlagosan 8 napra utaznak el. Az üdülésre ezen a nyáron jóval több pénz jut: tavalyhoz képest átlagosan 15 ezer forinttal többől (átlagosan 162 ezer forintból) gazdálkodhatnak az utazók.

Ez megközelítőleg 9300 forint/fő/éj költséget jelent számukra. Az utazást továbbra is elsősorban félretett pénzből finanszírozzák a nyaralók, amelyet az aktuális havi bevételekkel és a cafeteria-kerettel egészítenek ki. Ám ahhoz, hogy ezek a költségek ne sokszorozódjanak meg, érdemes megfogadni néhány tippet:

  • Ne tegyük az összes pénzünket egy helyre!
  • Gyűjtsük össze és hordjuk magunknál egészségügyi adatainkat!
  • Állítsuk be telefonunkon "ICE" (In Case of Emergency) néven azt a személyt, akit sürgős esetben értesíteni kell.
  • Szkenneljük be vagy fénymásoljuk le okmányainkat
  • Arra az esetre, ha netán elhagynánk bankkártyánkat, feltétlenül jegyezzük fel bankunk elérhetőségeit.
  • Ne felejtsünk el utasbiztosítást kötni

Erősödő belföldi turizmus

A nyaralók fele a főszezonban, júliusban és augusztusban utazik, 10 százalék pedig szeptemberre időzíti éves pihenését. A magyarok több mint kétharmada belföldön (is) nyaral, és továbbra is körülbelül egyharmad azok aránya, akik külföldre is eljutnak.

A hazai úti célok között nagyot nőtt a Balatonon kívüli üdülőhelyek népszerűsége: idén 54 százalék választ ilyen helyet.

A Balaton elsősorban a fiatalok között népszerű: a 18-29 éves korosztály közel fele tölt itt hosszabb-rövidebb időt idén nyáron, az utazók életkorának előre haladtával azonban fokozatosan csökken a magyar tenger vonzereje, így az 50-75 éveseknek már csak negyede mondta, hogy a Balatont választja nyaralása helyszínéül. A 30 éven felüli válaszadók jobban kedvelik az egyéb hazai úti célokat: csaknem 60 százalékuk választja a belföldi turizmus ezen formáját.

A külföldre utazók közül közel ugyanannyian választanak európai tengerpartot illetve egyéb európai helyet pihenésük helyszínéül, Európán kívülre csak az utazók 5 százaléka megy. A döntő többség a nyaralást maga szervezi, 15 százalék pedig az utazási irodák ajánlatai közül választ. A nyaralók zöme autóval indul útnak, közel ötödük ül vonatra vagy autóbuszra, 16 százalékuk pedig repülőre.

Növekszik a kártyás és online fizetések aránya

Bár még mindig jellemző a magyarokra a készpénz előnyben részesítése, legyen szó akár a szállás kifizetéséről, akár a belépőjegyek vagy az étkezés árának kiegyenlítéséről, az elmúlt öt évben fokozatosan nőtt a bankkártyás fizetések aránya. Míg 2014-ben szinte mindenért készpénzzel fizettek az utazók, idén már "csak" 84 százalékuk tesz így.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nyaralók fele még mindig nem köt biztosítást

A válaszadók negyedét érte már valamilyen kellemetlenség - elsősorban betegség, baleset, értéktárgyak elvesztése vagy ellopása - utazása során.

A magyarok fele ugyanakkor nem szokott külön utas- vagy balesetbiztosítást kötni nyaralás előtt, és valamilyen banki termékhez, szolgáltatáshoz járó biztosítása is csak a megkérdezettek egyharmadának van.

Akit azonban már ért valamilyen kár a nyaralás során, az tudja, mennyire el tudja rontani a pihenést egy váratlan esemény, és jobban fel is készül ezekre: közülük ugyanis 82 százalék köt külön biztosítást.

"Bármilyen úti célról is legyen szó, mindig azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy a nyaralás során fokozottan figyeljenek oda a biztonságra, és tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket, ha pénzügyeikről van szó"

  - hívja fel a figyelmet Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője. "Ennek érdekében érdemes bankkártyával fizetni, ahol lehet és maximum a költségvetésünk 20-30 százalékát magunkkal vinni készpénzben arra az esetre, ha valahol nem fogadnának el kártyát, és nincs a közelben ATM sem. Az utazás tervezésekor fontos tudni azt is, hogy sok bankkártyához utasbiztosítás is jár, amely akár a családra is kiterjeszthető, de érdemes külön utas- és balesetbiztosítást is kötni, hogy minél szélesebb körű védelem mellett élvezhessük az utazást."

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem