2020. április 2. csütörtök Áron

Történelmi pillanat az európai autópiacon: ez a modell két országban is csúcsra ért


Nem történt még ilyen az európai autópiacon: két országban is elektromos autó lett a legnépszerűbb modell, nem is akármilyen! Azonban a legtöbb ország vásárlói kitartanak a "hazai" modellek mellett.

Az európai autósok jellemzően hazai autókat vásárolnak, de nem csak ez motiválja az egyes országok állampolgárait. Az ADAC összegzése szerint Németországban például a Volkswagen Golf fogyott a legjobban, 2019-ben például több mint 204 ezer darab kelt el - több, mint ahány új autó Magyarországon összesen. Németországban majdnem minden ötödik új autó volt Golf, az összes értékesítés 18,6 százaléka.

De nem csak a németekk ragaszkodnak a "hazaihoz", Nagy-Britanniában például a Ford Fiesta vitte a prímet tavaly, majdnem 78 ezer darabot adtak el, ami a brit új kocsik 10,2 százaléka.

Új autót vennél, de szűkös a keret? Válogass az autóhitelek között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Franciaországban a Renault Clio volt egyeduralkodó: összesen több mint 131 ezer darabot értékesítettek belőle tavaly. A francia nemzeti büszkeség az autópiacrukra is kiül: a második és a harmadik legnépszerűbb kocsi is "hazai", a Peugeot 208 és a Citroen C3. A tavalyi listán az első importált autó a 14. helyen álló Toyota Yaris, előtte francia modellek vannak.

Olaszországban a Fiat Panda nyert (138 ezer eladott darabbal), a spanyoloknál pedig a Seat León lett a befutó. A svédeknél a Volvo S60 és a V60 lett az első, Csehországban pedig mi más is lehetne a legnépszerűbb autó, mint a Skoda Octavia - ahogyan a lengyeleknél, Svájcban, Finnországban és Ausztriában is ez lett az első az eladási listán.

Norvégiában és Hollandiában pedig történelmet írtak, ugyanis egy elektromos autó, a Tesla Model 3 lett a legnépszerűbb úja autó. 2019-ben összesen 15 683 Tesla Model 3-at regisztráltak Norvégiában, és 29 922-t Hollandiában.

Mi a helyzet itthon?

2019-ben összesen 157 906 új autó gurult ki a magyar utakra, ami 15,6 százalékkal több, mint 2018-ban - igaz, a növekedés lassulni látszik, legalábbis tavaly előtt 2017-hez képest 35,8 százalék volt a növekmény.

2019-ben a magyarok kedvenc autója a Suzuki Vitara volt, összesen 12 106 példány kelt el belőle - hiszen, bár nekünk nincs saját márkánk, de az esztergomi gyár miatt a Suzuki évtizedek óta kötődik a magyarokhoz. Viszonyításképp: nagyjából ugyanennyi ment el a második, harmadik, negyedik és ötödik helyezett SUV-modellből együttvéve.

A Skoda Octavia egyébként nálunk is jól szerepelt, kicsivel kevesebb, mint 7000 darab állt forgalomba belőle a Datahouse adatai szerint, amivel a harmadik lett az összegzésben - csak a Vitara meg az SX4 S-Cross fogyott jobban. A franciák kedvence nálunk a 12. legnépszerűbb kocsi volt tavaly, a Clioból 2838 állt forgalomba.

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a pesti elitgimnázium igazgatója: így megy náluk a digitális oktatás
Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatónője adott interjút a Pénzcentrumnak.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk