2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Történelmi pillanat az európai autópiacon: ez a modell két országban is csúcsra ért


Nem történt még ilyen az európai autópiacon: két országban is elektromos autó lett a legnépszerűbb modell, nem is akármilyen! Azonban a legtöbb ország vásárlói kitartanak a "hazai" modellek mellett.

Az európai autósok jellemzően hazai autókat vásárolnak, de nem csak ez motiválja az egyes országok állampolgárait. Az ADAC összegzése szerint Németországban például a Volkswagen Golf fogyott a legjobban, 2019-ben például több mint 204 ezer darab kelt el - több, mint ahány új autó Magyarországon összesen. Németországban majdnem minden ötödik új autó volt Golf, az összes értékesítés 18,6 százaléka.

De nem csak a németekk ragaszkodnak a "hazaihoz", Nagy-Britanniában például a Ford Fiesta vitte a prímet tavaly, majdnem 78 ezer darabot adtak el, ami a brit új kocsik 10,2 százaléka.

Új autót vennél, de szűkös a keret? Válogass az autóhitelek között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Franciaországban a Renault Clio volt egyeduralkodó: összesen több mint 131 ezer darabot értékesítettek belőle tavaly. A francia nemzeti büszkeség az autópiacrukra is kiül: a második és a harmadik legnépszerűbb kocsi is "hazai", a Peugeot 208 és a Citroen C3. A tavalyi listán az első importált autó a 14. helyen álló Toyota Yaris, előtte francia modellek vannak.

Olaszországban a Fiat Panda nyert (138 ezer eladott darabbal), a spanyoloknál pedig a Seat León lett a befutó. A svédeknél a Volvo S60 és a V60 lett az első, Csehországban pedig mi más is lehetne a legnépszerűbb autó, mint a Skoda Octavia - ahogyan a lengyeleknél, Svájcban, Finnországban és Ausztriában is ez lett az első az eladási listán.

Norvégiában és Hollandiában pedig történelmet írtak, ugyanis egy elektromos autó, a Tesla Model 3 lett a legnépszerűbb úja autó. 2019-ben összesen 15 683 Tesla Model 3-at regisztráltak Norvégiában, és 29 922-t Hollandiában.

Mi a helyzet itthon?

2019-ben összesen 157 906 új autó gurult ki a magyar utakra, ami 15,6 százalékkal több, mint 2018-ban - igaz, a növekedés lassulni látszik, legalábbis tavaly előtt 2017-hez képest 35,8 százalék volt a növekmény.

2019-ben a magyarok kedvenc autója a Suzuki Vitara volt, összesen 12 106 példány kelt el belőle - hiszen, bár nekünk nincs saját márkánk, de az esztergomi gyár miatt a Suzuki évtizedek óta kötődik a magyarokhoz. Viszonyításképp: nagyjából ugyanennyi ment el a második, harmadik, negyedik és ötödik helyezett SUV-modellből együttvéve.

A Skoda Octavia egyébként nálunk is jól szerepelt, kicsivel kevesebb, mint 7000 darab állt forgalomba belőle a Datahouse adatai szerint, amivel a harmadik lett az összegzésben - csak a Vitara meg az SX4 S-Cross fogyott jobban. A franciák kedvence nálunk a 12. legnépszerűbb kocsi volt tavaly, a Clioból 2838 állt forgalomba.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS