5 °C Budapest

Top 10 menedékhely 2020-ban: ide menekültek a magyarok a járvány elől

2020. szeptember 8. 16:50

Egyik pillanatról a másikra omlott összea turizmus: nem csak a külföldi, de a belföldi utazások nagy része is megszűnt a tavaszi korlátozások alkalmával. A legfrissebb adatok szerint azonban összeszedte magát a szektor, és még reménykedhetnek egy közepes évben - legalábbis vidéken. A főváros azonban még nem tért magához a sokkból: nagyon hiányoznak a külföldi vendégek, nélkülük nehéz lesz a túlélés.

A koronavírus-járvány nyomában járó visszaesés sok ágazatot viselt meg, de legelsőként a turizmus omlott össze, hiszen a tavaszi kijárási korlátozások elrendelésével egyidőben gyakorlatilag megszűnt nem csak a külföldi, de belföldi utazás is. A nyár enyhülést hozott, a magyarok ismét megindultak, de a tavalyi szintet azonban még nem sikerült elérni a nyár derekán. A hazai szálláshelyek forgalmának legfrissebb adatait közölte ma reggel a KSH - ebből kiderül többek között az is, hogy 2020. júliusban a hazai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 75 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 18 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

Ahogy a fenti grafikán is jól látszik bezuhant a turizmus egyik pillanatról a másikra, és sok év után a belföldivendég-éjszakák megelőzték a külföldieket, azaz bőven több a hazai vendég, mint a külföldi. Az adatokat júliusig dolgozta fel a statisztikai hivatal, az előzetes becslések szerint az augusztusi számok ennél is kedvezőbben lesznek, sokan már rekordszámokat emlegettek.

A nagy vesztes

Budapest számít azonban az igazán nagy vesztesnek, már ami a turizmust illeti: 2019. júliusában 913 ezer vendégéjszakát töltöttek el külföldi állampolgárok a magyar fővárosban, 2020. júniusában azonban már csak 107 ezret: ez 90 százalékos visszaesést jelent. De a magyarok sem siettek, hogy Budapesten töltsék el a szabadságukat: a tavaly júliusi 105 ezer vendégéjszaka alig több mint a felére, 59 ezerre esett vissza. Sok fővárosi szálloda érzékelve ezt a tendenciát, ki sem nyitott a koronavírus-járvány miatti bezárások után.

Honnan nem jöttek a külföldiek?

Egy évvel ezelőtt júliusban összesen 1,9 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak az országban, idén júliusban a negyedét, 478 ezret. Évről évre Németországban vagyunk a legnépszerűbbek: tavaly egy nyári hónap alatt 283 ezer vendégéjszakát töltöttek el a németek Magyarországon, idén már csak 127 ezret. És az látszik, hogy nem csak az európaiak mondtak le a távoli úti célokról, (kiajánló), de a tengeren túliak sem merészkedtek Európába: az ázsiai turisták tavaly júliusban 207 ezer, 2020. júliusában alig valamivel több, mint 10 ezret - ez óriási visszaesés.


Az Egyesült Államokból érkezők tavaly még 101 ezer éjszakát aludtak hazai szálláshelyeket, idén 1990-et. Megállapítható a statisztikák alapján, hogy ezen a nyáron, leginkább Németországból (127 ezer), Csehországból (59 ezer), Lengyelországból (59 ezer) és Szlovákiából (43 ezer) érkeztek a turisták hazánkba. Turisztikai régiónk küzül a külföldiek körében a Balaton és környéke toronymagasan vezet, őt Budapest és a Közép-Duna-vidék, majd Nyugat-Dunántúl követi.

Magyarok, Balaton, szálloda.

Idén júliusban összesen 785 421 magyar vendéget regisztráltak belföldi szálláshelyeken, kevesebbet, mint 2019. júliusában, akkor összesen 859 506-t. A szálláshely típusaként az alábbi módon oszlanak meg a számok:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Ahogy az ábrán is jól látszik minden szállástípus veszített vendéget, kivéve a panziók - ők valamivel több vendéget fogadtak, mint egy éve ilyenkor. Legnagyobb visszaesést a közösségi helyek szenvedték el: a vendégek száma 80 ezerről 37 ezerre esett vissza. (A közösségi szálláshely az a kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített szálláshelytípus, amelyben az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülnek, s ahol az e célra hasznosított szobák száma legalább három, az ágyak száma legalább tizenkettő.) Feltételezhetően a vírus miatt az emberek az ilyen típusú szállásokkal szemben sokkal bizalmatlnabbak, mint korábban voltak.

Hol nyaral a magyar?

Ha nyár, akkor Balaton - ha régió szerint vizsgáljuk, akkor kiderül, hogy a Balaton és környéke volt a legnépszerűbb idén is:

A vendégek tehát több mint egyharmada a magyar tenger partján nyaralt idén júliusban, de Észak-Alföld és Dél-Alföld is népszerű volt. Ezen a grafikonon ugyan nem látszik, de a statisztikai hivatal a Budapest-Közép-Duna-vidéken belül közli külön a főváros számait is: itt közel 59 ezer belföldivendég-éjszakát regisztráltak (fele annyit, mint egy éve ilyenkor) - ez nagyjából annyi, mint Észak-Magyarország számainak felel meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem