13 °C Budapest

TOP 10: ezekben a városokban a legjobb élni a világon

2017. október 29. 19:00

Több cég is van, ami évről-évre elkészíti listáját a világ legélhetőbb városairól, melynek során különböző szempontokat figyelembe véve állapítja meg, hogy hol a legjobb és hol a legrosszabb élni. Melbourne, Bécs vagy Vancouver szinte minden évben az élvonalban szerepel, de kevesebb szó esik azokról a helyekről, ahol az élet maga a pokol, ahol a minimális infrastruktúra és közbiztonság sem adott az elfogadható élethez. Az alábbiakban arra voltunk kíváncsiak, hogy egyes városok hogyan csúszanak le az élhetőségi rangsorban, míg mások mitől emelkednek fel vagy képesek megőrizni előkelő helyüket akár évtizedeken át.

A városok élhetőségének vizsgálatakor a stabilitását, az egészségügyet, a kultúrát, a környezetet, az oktatást és infrastruktúrát de a város biztonságát vagy a közlekedését is figyelembe veszik, így meghatározva a legélhetőbb és a legkevésbé élhető helyeket. A listára Budapest is rendre felkerül, azonban általános trend, hogy Nyugat-Európa városaitól jelentősen lemaradva kap csak helyet, de még így is sokkal jobb helyzetben van, mint a sereghajtók.

A tíz legkevésbé élhető város

 

  • 1. Damaszkusz - Szíria
  • 2. Lagos - Nigéria
  • 3. Tripoli - Líbia
  • 4. Dakka - Banglades
  • 5. Port Moresby - Pápua Új-Guinea
  • 6. Algír - Algéria
  • 7. Karacsi - Pakisztán
  • 8. Harari - Etiópia
  • 9. Douala - Kamerun
  • 10. Kijev - Ukrajna

 

Az egyik listán 140 város szerepel, amelyen a polgárháború sújtotta Damaszkusz végzett a legrosszabb helyen. A 2011 márciusa óta tartó polgárháború következtében az ország infrastruktúrájának nagy része megsemmisült és a civil lakosok ellen is mindennaposak a támadások. A nigéria Lagos - Kairó után - Afrika második legnépesebb városa, fontos gazdasági központ, közbiztonság szempontjából viszont a kontinens egyik legveszélyesebb fővárosa. Az arab tavasz felkeléssorozata óta eltelt hat évben nem sokat konszolidálódott Észak-Afrika országainak helyzete sem, így nem véletlen, hogy a lista utolsó városai között Algéria és Líbia fővárosa is szerepel.

A világ egyik legzsúfoltabb országának, Bangladesnek a fővárosa lett a negyedik legrosszabb város, ahol a gyakori terrortámadások mellett a hiányos infrastruktúra és hatalmas zsúfoltság is rontja a helyzetet. A listán szereplő Pápua Új-Guinea, Etiópia és Kamerun fővárosa mellett talán meglepő, hogy a tizedik helyen egy európai főváros, Kijev kapott helyet. Az ukrán-orosz konfliktus hatása, hogy Kijev a legtöbb helyet rontva bekerült a legrosszabb városok közé. Van azonban egy bővített lista is, ami már 232 várost tartalmaz, ezen olyan további városok szerepelnek, mint Kongó, Csád, Szudán, Jemen vagy Irak városai, mint a legkevésbé élhető helyek.

A fent említett városok esetében egyelőre nem látható, hogy mikor és hogyan lesznek képesek javítani helyzetükön, a középmezőnyhöz tartozóknak viszont megfelelő döntésekkel megvan az esélyük arra, hogy felzárkózzanak a legjobbak közé. Ide tartozik Budapest is, ami a 140-es listán a 36., a 232-es listán pedig a 78. helyen szerepel, ami azt jelenti, hogy az alapvető közbiztonság és az infrastruktúra rendelkezésre áll, azt fejlesztve és kiegészítve a megfelelő döntésekkel lenne esély arra, hogy néhány év alatt a legélhetőbb városokhoz felzárkózzon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ennek eléréséhez szükség van a város természeti és épített környezetének vádelmére, de olyan újításokra is, amelyek elsőre szokatlanok lehetnek, de nyugaton már számos helyen alkalmazzák. Közbiztonság szempontjából a térfigyelő kamerák felszerelése óta sokat javult Budapest, de még így is vannak területek, ahol magasabb a bűnelkövetések aránya. A város tömegközlekedése szintén a jobbak közé tartozik, de például a kerékpáros közlekedés fejlesztése, vagy a valóban európai szintű járműállomány még tovább javíthatná az élhetőséget.

Ugyancsak szót kell ejteni az oktatási vagy egészségügyi intézményekről, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy az emberek életminősége megfelelő legyen. Ezek az egyenként apróságnak tűnő változások vezethetnek ahhoz, hogy összességében a városlakók is elégedettebbek lesznek az életükkel és toleránsabban, emberibb módon álljanak egymáshoz is, úgy, mint

a tíz legélhetőbb városban:

 

  • 1. Melbourne - Ausztrália
  • 2. Bécs - Ausztria
  • 3. Vancouver - Kanada
  • 4. Toronto - Kanada
  • 5. Calgary - Kanada
  • 6. Adelaide - Ausztrália
  • 7. Perth - Ausztrália
  • 8. Auckland - Új-Zéland
  • 9. Helsinki - Finnország
  • 10. Hamburg - Németország

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem