Tönkremehetnek a téli állásban ezek a járművek: így kell szakszerűen eltenni őket

Pénzcentrum2020. október 23. 13:01

A koronavírus miatt sokan elektromos rollerrel váltották ki a tömegközlekedést. Azonban hamarosan el kell tenni a járműveket télire, hiszen esőben, szélben, hidegben nem túl kellemes rollerezni. Mutatjuk, hogy kell szakszerűen elrakni télire a rollreket, hogy azok jövőre is rendesen működjenek.

A járvány miatt egyre többen igyekeznek kerülni a tömegközlekedést. Egyesek az olcsóbb autókban látják a megoldást, mások bringára pattannak, de sokan valamilyen oknál fogva - nincs jogsijuk, vagy nem akarnak megizzadni a bicajon - az elektromos rollert választották a busz, metró, villamos kiváltására. Egyre több ilyet látni a főváros útjain, még öltönyös emberek is rollerre pattantak.

Ám lassan közelít a tél, egyre kellemetlenebb lesz az esőben, szélben, hidegben e-rollert hajtani. Egyszercsak eljön a pillanat, hogy kétkerekű bajtársunkat eltegyük télire. De mi ennek a pontos menete? Hogy kell szakszerűen, hosszabb távon tárolni az elekrtomos rollert, hogy ne menjen tönkre? A német autóklub, az ADAC összeszedte, mire kell figyelni, hogy a járművek épségben átvészeljék a telet. Egy kérdés sem marad megválaszolatlan!

Töltsd fel, mielőtt elrakod

Célszerű nem teljesen lemerült akkuval eltenni az e-rollert. Mivel töltés közben az akku melegedhet, célszerű száraz, hűvös helyen bedugni a rollert a konnektorba. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen a közelben gyúlékony anyag! A szakértők azt javasolják, hogy 10 és 30 fok közötti hőmérsékleten érdemes tölteni az e-rollereket.

Ha nem teljesen száraz helyen töltöd az akkut, az rövidzárlatot okozhat, komoly tűzeset lehet a vége. Fontos minden töltés előtt ellenőrizni a kábeleket, csatlakozókat, hiszen ha valami megsérült, az szintén rövidzárlathoz okozhat.

Óvatosan a mosással

Az e-roller ápolásakor feltétlenül kövesd a gyártó utasításait. Az elektromos rollerek a fröccsenő víz ellen legtöbbször védve vannak, de a nagynyomású tisztítóval, vízsugárral vagy sűrített levegővel történő tisztítást a gyártók általában tiltják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legjobb, ha az elektromos csatlakozásokat száraz ruhával vagy kefével tisztítod. A nem elektromos alkatrészeket - beleértve a kijelzővel ellátott kezelőpanelt is - nedves ruhával törölheted le. Fontos, hogy a fékrendszert soha ne kend be semmivel, hiszen a viaszos ápolószerek nagyban rontják a fékhatást. Alapos tisztítás vagy bármilyen javítás után mindig végezz néhány fékpróbát!

Így tároljuk az e-rollert télen

Ha hosszabb ideig tárolod az e-rollert, feltétlenül tartsd be a vonatkozó gyártó utasításait. Négy hétnél hosszabb tárolás esetén akár szakemberhez is fordulhatsz, aki rendesen átellenőrzi a rollert, és felkészíti a téli álomra. De az ADAC néhány tanácsot is megfogalmazott azoknak, akik maguk tennék el télire a rollert:

  • Vedd ki az akkumulátort az e-rollerből (ha lehetséges)
  • Töltsd fel az akkumulátort körülbelül 60 százalékig
  • Tisztítsd meg az e-rollert nedves ruhával, majd viaszos tisztítószerrel is ápold le a járművet
  • Csökkentd a gumiabroncs nyomását 1,5-2 barra
  • Az e-rollert csak függőlegesen tárold

Ha nem használod az elektromos rollert, az akkumulátor lemerül, ami károsíthatja. Növelheted az élettartamot, ha 4-8 hetente felrakod a töltőre. Az optimális töltöttségi 60 százaléka körül van. Fontos, hogy soha ne csatlakoztasd az akkumulátort a töltőhöz túl sokáig, mert ez szintén károsíthatja.

Címkék:
utazás, közlekedés, tömegközlekedés, ősz, tél, karbantartás, tűzeset, e-roller, elektromos busz,