18 °C Budapest

Tombol az invázió: ismét több helyet csapnak le a szúnyogokra

2019. augusztus 12. 19:34

Az elmúlt hetekben átlagos mértékű volt a szúnyogártalom, ezért kevesebb helyen kellett beavatkozniuk a szakembereknek. A következő napokban a kiemelt turisztikai régiókban, a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Velencei-tó menti településeken, továbbá Bács-Kiskun, Csongrád és Zala megyében, Szolnok térségében, Budapesten és a Csepel-sziget településein fognak fellépni a vérszívók ellen. Részleges földi gyérítés lesz a Dráva mentén, a Dunakanyarban, Debrecenben, Dunaújváros és Komárom térségében, a Szigetközben és a szekszárdi régióban.

A hőségriasztás ideje alatt szünetel a légi permetezés, mivel a csípőszúnyogok ilyen melegben csak később mutatnak aktivitást, emiatt a légi gyérítés hatékonysága jelentősen csökkenne - írja közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az elmaradt kezeléseket a pótnapokon végzik el. A földi kezelések a terv szerint zajlanak, hiszen ezek egész éjszaka végezhetők.

Az elmúlt héten Baranya, Békés, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében, valamint a csornai régióban csökkentették a vérszívók számát. A Duna mentén a Szigetközben, a Csepel-szigeten és Mohács környékén pedig biológiai módszerrel léptek fel a lárvák ellen, így akadályozva meg a szúnyogok kifejlődését. Eddig összesen 1322 településen, 935 ezer hektáron volt szúnyoggyérítés.

A kifejlett szúnyogok elleni kémiai permetezéshez használt készítmény csak az érzékenyebb repülő rovarokra van hatással, nem kell attól tartani, hogy a rovarevő madarak táplálékául szolgáló ízeltlábúak elpusztulnak a kezelés hatására. Az irtószer az alkalmazott minimális mennyiségben emberekre, háziállatokra és növényekre nem jelent semmilyen kockázatot.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása kedvez az emberek közelében élő fajok szaporodásának. Közvetlen környezetünkben számos, a szúnyoglárvák kifejlődésére alkalmas vízfelület jön létre, ilyenek a madáritatók, locsolóvízgyűjtők, virágcserepek, gyerekjátékok, stb. Ha az ezekben összegyűlt vizet kiöntjük, a tároló edényeket pedig lefedjük, jelentős mértékben tudjuk csökkenteni a szúnyogok számát. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem