2020. augusztus 5. szerda Krisztina

Tolvajok portyáznak a magyar utakon: ilyen egyszerűen fosztják ki az autódat


A tavaszi hétvégéken rengetegen indulnak útnak autóval, és keresik fel családostul, vagy a barátokkal az ország valamelyik látványosságát. Az utazóknak nem árt azonban résen lenniük, hiszen trükkös tolvajok portyáznak az ország közútjain. Mutatjuk a módszereiket.

A tavaszi hosszú hétvégék és a nyárias időjárás miatt nem meglepő, hogy sokan időzítenek pár napos kirándulásokat az előszezonra. A statisztikák szerint, míg a hosszabb üdülésekre a nyári hónapokban kerül sor, addig a tavaszi időszakban - különösen április-május hónapban - a rövidebb városlátogatások, kirándulások, túrák a jellemzőek. Az autóval utazóknak nem árt azonban résen lenniük, hiszen könnyen kifoszthatják őket.

Évek óta hívja fel ugyanis a lakosság figyelmét a rendőrség arra, hogy Magyarország gyorsforgalmi útjain előszeretettel követnek el trükkös módszerrel bűncselekményeket. Az elkövetők módszere szinte mindig ugyanaz: valamilyen megtévesztéssel megállásra késztetik az autóst, majd figyelmét elterelve eltulajdonítják értékeit a gépkocsijából. A bűnözők a legtöbb esetben párban dolgoznak, nem feltétlenül közösen érkezve a tetthelyre. Ilyen megtévesztés például, hogy

  • fényjelzéssel, mutogatással, egy nem létező műszaki hibára hivatkozva megállítják az autóst, majd elterelve a figyelmét kifosztják a gépjárművet;
  • kisebb forgalmú pihenőkben éjszaka - vagy akár nappal - információkérés ürügyén terelik el az autós figyelmét, majd ezt kihasználva tulajdonítják el a gépjárműből az értékeket.

De hallani a fentieknél sokkal extrémebb, ráadásul életveszélyes megoldásokról is. Ilyen például, amikor

  • a kiszemelt autójának kerekén sérülést okoznak, majd amikor az megállásra kényszerül, kerékcsere közben hajtják végre a bűncselekményt;
  • közlekedési lámpánál, már az indulás után szándékosan tövig nyomják a féket a csalók, így a mögöttük szintén meginduló autós járműve beléjük csattan. Ezek után a lefékező autó vezetője azonnali kártérítést követelve pattan ki kocsijából, rendszerint nem is egyedül.

A megelőzés érdekében szórólapjain és közleményekben jellemzően a következőket javasolja a rendőrség:

  • Értékeid ne hagyd szem előtt az autóban, pénzed, okmányaid tartsd magadnál
  • A túl segítőkész idegenekkel szemben légy bizalmatlan
  • A gépjárműből való kiszállást követően azonnal zárd le az ajtókat
  • Pihenésre nagy forgalmú, kellően megvilágított parkolót használj

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS