Tízezreket fizethetsz, ha nem cseréled le az útleveled

2015. június 5. 06:00

Érdemes még jóval a nyaralás előtt ellenőrizni útlevelünk lejárati dátumát, mert a gyorsított eljárásban ígényelt úti okmányokra a gatyánk is rámehet.

Évről évre magyarok tízezrei hagyják az utolsó pillanatra lejárt útlevelük cseréjét - tudta meg a Pénzcentrum a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) friss adatsorából.

A statisztikák szerint a 2013-ban kiállított 423266 darab útlevélnek 10,9 százaléka, a 2014-ben igényelt 404164 darabnak 8,9 százaléka, míg a 2015 első negyedévében elkészített 86686 darab okmánynak a 8,5 százaléka volt gyorsított eljárásban igényelt okmány (mindhárom gyorsított eljárástípust figyelembe véve).

Tehát 2013-ban 46136, 2014-ben 36107, 2015 első negyedévében pedig 7392 magyar hagyta az utolsó pillanatra az útlevéligénylést.

Közülük a legtöbben a soron kívüli, vagyis a 7 napos ügyintézési időt választották, míg jóval kevesebben voltak azok, akik már 3 napon belül a kezükben akarták tartani friss úti okmányukat. Bár a gyorsított igénylések eloszlását tekintve évek óta az utolsó helyen áll, még így is akadt 2014-ben 4540, 2015 első negyedévében pedig már 971 olyan magyar, akinek azonnal, tehát egy napon belül kellett az útlevél.

Pedig nem olcsó mulatság! A soron kívüli (7 nap) útlevél 19 ezer, a sürgősségi (3 nap) 29 ezer, míg az azonnali (1 nap) igénylés 39 ezer forintba kerül. Ezen felül számolni kell még a normál, 20 napos eljárásban alkalmazott díjtételekkel is; az illeték díja érvényességi időtől és kortól függően 2500 és 14 ezer forint között mozog.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a feledékenységre már így is a gatyánk rámehet, az viszont mindenképp jó hír, hogy a KEKKH tájékoztatása szerint

az útlevelek kiadásának díjszabása 2015-ben nem változott és jelenleg nincsen arra vonatkozó információnk, hogy a közeljövőben díjszabás-változás kerülne bevezetésre.

Végezetül jó tudni, hogy a normál eljárás keretében benyújtott kérelmeket is lehet utólag, akár 3 vagy 7 napos gyorsított eljárásra módosítani. Ezt az ország valamennyi okmányirodai ügyfélszolgálatán, illetve a megújult Kormányablakokban kérelmezhetjük. Az azonnali útlevéligényeket viszont mindenképp a KEKKH személyes ügyfélszolgálatán kell megtenni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem