Tényleg a márkás nyári gumi a legjobb? Kijött az ADAC friss tesztje

Pénzcentrum
2017. március 1. 05:31

A hét elején beköszöntött a meleg időjárás, ráadásul szerdán már hivatalosan is elkezdődött a tavasz. Az autósok ilyenkor sokat dilemmáznak azon, hogy vajon lecseréljék-e a téli gumit, vagy még maradhat néhány hétig. A kérdésben szakértők segítségét kértük, és az ADAC friss tesztjéből az is kiderül, melyik abroncsot válasszuk.

Március 1-én kezdődik a naptári értelemben vett tavasz, és az időjárás az elmúlt napokban már igen bíztató volt azoknak, akik nem szeretik a mínuszokat. Az autósoknak ilyenkor az egyik legfontosabb kérdés, hogy mikor cseréljék le a téli gumit a nyári szettre, ezért szakértőket kérdeztünk meg a témáról.

A téli gumit akkor érdemes nyárira cserélni, amikor a legmagasabb nappali hőmérséklet tartósan eléri a 15-16 fokot, és a hajnali fagyok valószínűsége is minimálisra csökken.

Március elsején már egyértelműen érdemes a váltással foglalkozni, de ez alapvetően nem a naptártól, hanem az időjárási viszonyoktól függ

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Barcsik Ákos, a Bridgestone Magyarország főmérnöke.

Ez alapján, ha megnézzük a következő hét időjárását, akkor azt láthatjuk, hogy a maximális hőmérséklet tartósan 10 fok felett lesz, ez alapján pedig érdemes lehet már most lecserélni a téli gumikat. Persze sokakban él még a három évvel ezelőtti, katasztrófahelyzetet előidéző március 15-e, de ezekre nehéz felkészülni, az időjárás pedig indokolttá teszi az abroncsok cseréjét.

Fontos tudni, hogy a téli gumi jó időben jelentősen kopik, és így balesetveszélyessé válhat. Ezért, amikor az átlaghőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, érdemes nyári gumira váltani.

Viszont a jelenlegi időjárás még elég változékony, ezért azt tanácsolom, hogy a cserével várjunk március közepéig

- javasolja Juhos Attila, a Hankook Tire Budapest Kft. kereskedelmi igazgatója.

Persze a nyári gumi cseréjének ideje egyénfüggő is, nem mindenkinek érdemes most lecserélni a téli gumit:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Mivel a hőmérséklet nem egyforma az egész országban, így a hűvösebb helyen élőknek mindenképp érdemes még várni a váltással.
  • Akik korán reggel (amikor még a hőmérséklet akár nulla fok közeli) indulnak munkába, azoknak is érdemes várni a nyári abroncsok felszerelésével.
  • Akik hamarosan síelni indulnak, azok inkább várják meg, míg hazaérnek és utána váltsanak a nyári szettre.

Milyen gumit válasszunk?

Van, aki a korábbi nyári gumit teszi ilyenkor vissza az autóra, azonban sokaknak már elöregedett vagy elhasználódott az abroncsa. Nekik új gumiszettet kell beszerezniük, azonban nem biztos, hogy a régi, jól bevált típus még most is kapható. A német autóklub, az ADAC azonban minden évben teszteli a nyári gumikat, idén összesen 31 abroncsot próbáltak ki a szakemberek, két típust vettek górcső alá:

  • középkategóriás autóhoz való (195/65 R15) és
  • hobbiterepjáróra (SUV) szerelhető (215/65 R16) abroncsokat teszteltek.
Az ADAC gumitesztjein a szakemberek osztályzatot adnak a górcső alá vett abroncsoknak. Minél alacsonyabb a kapott pontszám, annál jobb az adott gumi.

A középkategóriás teszten két meglepetés is született. Az első, hogy a vizsgált abroncsok negyede "jó" besorolást kapott, ami elsősorban annak köszönhető, hogy nedves úton való fékezéskor folyamatosan jó teljesítményeket nyújtottak.

A másik meglepetés az Esa-Tecar abroncsok jó szereplése, amelyek jó minősítést kaptak, annak ellenére, hogy a prémium gumikhoz képest nagyjából harmadával olcsóbban juthatunk hozzájuk. Az első négy helyen viszont kivétel nélkül márkás gumik szerepelnek, amelyek hasonló pontszámot értek el a teszten. A megfelelt kategóriában is sok abroncs szerepel a középkategóriás teszten, egyedül a GT Radial gumija csúszott át az éppen megfelelt kategóriába.

A SUV kategóriában már más a helyzet, mindössze a Goodyear és a Cooper abroncsai kapták meg a jó minősítést, a gumiszettek nagy része a megfelelő kategóriába esett. Két gumi viszont nem kapott túl jó minősítést, a Michelin az éppen megfelelő kategóriába esett, a Yokohama használatát viszont nem javasolják a szakemberek, ezt ugyanis a hiányos kategóriába sorolták be, elsősorban a nedves úton nyújtott rossz teljesítménye miatt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm