13 °C Budapest

Te jó ég! Tényleg nem lehet az új személyivel külföldre utazni?

2016. április 12. 05:50

Már 400 ezer felett jár az új e-személyit igénylők száma. Az e-kártya valóban több mindenre jó lenne, de egyelőre még nem sok helyen tudjuk ezt kihaszálni. Állítólag külföldre sem lehet vele utazni: utánajártunk a mendemondának.


A legfrissebb adatok szerint 2016. január elseje óta már 415 382-en igényelték az új e-személyit. Az új okmányt csak akkor kell igényelnünk, ha már nem rendelkezünk más személyazonosságunkat igazoló hatósági igazolvánnyal.

Tényleg nem tudunk vele külföldre menni?

Az interneten kering az a hír, miszerint az új e-személyivel nem lehet külföldre utazni. A több portálon is megjelent írás tanulsága szerint a kártya hátlapján az olvasható: "Külföldi utazásra nem jogosít". A Pénzcentrum utánajárt a híreszteléseknek: vajon tényleg szerepel a kártyákon ez a szöveg?

Azon okmányok melyek külföldi állampolgár, illetve hontalan polgár részére kerülnek kiállításra szerepel a "külföldi utazásra nem jogosít" szöveg. Magyar állampolgár részére a fent említett okmány típus nem kerül kiállításra

- válaszolta megkeresésünkre a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH).

Vagyis nincs mitől tartanunk, ugyanis csak a külföldi vagy hontalan állampolgárok kapnak olyan személyit, amivel nem tudnak külföldre utazni. Abban az esetben, ha mi nem tartozunk egyik csoportban sem, akkor az új típusú okmánnyal:

az eddig megszokott módon külföldre is utazhatunk.

Az e-személyi ráadásul az eddigi adatokon túl (például: név, születési dátum, arckép) az alábbiakat is tartalmazza:

  • a polgár ujjnyomatát (ha kérjük)
  • az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adatot
  • a polgár társadalombiztosítási azonosító jelét (ha a személyazonosító igazolvány iránti kérelem benyújtásakor társadalombiztosítási azonosító jellel rendelkezik)
  • a polgár adóazonosító jelét (ha a személyazonosító igazolvány iránti kérelem benyújtásakor adóazonosító jellel rendelkezik)
  • a személyazonosító igazolvány elektronikus egyedi azonosítóját

Miért jobb az e-személyi?

Az új okmány bevezetésének fő célja a biztonság növelése mellett az egyszerűbb és gyorsabb ügyintézés lehetőségének megteremtése volt- tette hozzá a KEKKH. Az okmányban ugyanis van egy elektronikus tároló elem, ezzel és az okmányleolvasó eszköz használatával pedig akár otthonról is intézhetjük majd a hivatalos ügyeinket.

Ez azonban egyelőre valóban csak egy lehetőség, ugyanis az e-kártya több funkcióját még nem lehet használni, mert ehhez az intézményeket megfelelő kártyaolvasóval kellene ellátni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mikortól lehet majd használni?

Jelenleg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti fel a rendszereit az e-kártya elfogadására. Az idén novemberben induló Elektronikus Egészségügyi rendszer (EESZT) a betegek és a dolgozók azonosítása már az e-személyit használja majd.

2016 harmadik negyedévétől a különböző szolgáltatóknak is lehetősége lesz kapcsolódni a rendszerhez és használhatják az eSZIG okmányt ügyfeleik azonosítására. A kártyaolvasók beszerzése a különböző intézmények feladata és hatásköre, így ennek határidejéről sajnálatos módon nem tudunk érdemi tájékoztatást adni

- tudtuk meg a KEKKH-től.

Ez is megváltozott

Érdemes tudnunk, hogy amennyiben elveszítjük a személyinket, vagy esetleg ellopják tőlünk, akkor ezt három munkanapon belül bármely járási hivatalnál, központi szervnél, vagy külföldön külképviseletnél kötelesek vagyunk bejelenteni. A bejelentést követően az okmányon esetlegesen található, érvényes elektronikus aláírási tanúsítvány automatikusan visszavonásra kerül. Ha később újra szeretnénk használni ezt a funkciót, akkor azt újra igényelnünk kell.

Persze igényelnünk kell egy új okmányt is, ha nem rendelkezünk más érvényes, a személyazonosságunkat igazoló hatósági igazolvánnyal. Újdonságnak számít viszont, hogy míg korábban elektronikus úton (ügyfélkapun keresztül) is lehetőség volt kezdeményezni a személyazonosító pótlását, ezt már az új e-személyinél - annak biztonságára tekintettel - már nem tehetjük meg.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem