2019. január 16. szerda Gusztáv

Te is így indítod be reggel az autód? Vigyázz, hol teszed, durván megbüntethetnek

  • hvg.hu
  • 2019. január 9. szerda 10:00

Bár Magyarországon nem tilos álló helyzetben melegíteni a motort, sok olyan ország van, ahol igen. Ezek közül ráadásul Ausztriában akár 5 000 eurós (1,6 millió forint) bírságot is kaphatunk a tevékenységért - írja a HVG.

A német autóklub, az ADAC tesztjei azt mutatták, hogy -10 Celsius-fokos környezeti hőmérséklet esetén négy percnyi álló helyzeti motorjáratás után csak -7 Celsius-fokig melegszik a motorolaj, az utastérbe pedig 13 Celsius-fokos levegőt fúj a ventilátor. És ehhez 1 deciliter üzemanyagot fogyaszt el az e közben igen magas károsanyag-kibocsátású autó.

Ettől függetlenül a téli hónapokban sokan mind a mai napig 5-10 percig álló helyzetben járatják a kocsijuk motorját, és csak ezt követően kelnek útra. Ez viszont komoly büntetést vonhat maga után, ha pusztán megszokásból, de nem itthon végezzük ugyanezt a cselekvést.

Ausztriában például 5 000 eurós (1,6 millió forint) pénzbírság is járhat a figyelmetlen autósnak, ez persze a csúcsa a büntetésnek, ehelyett általában 75-150 euróra bírságolnak, ami 24-48 ezer forint. Németországban 10 eurós (3 200 forint) büntetés jár az álló helyzeti motormelegítésért, Svájcban pedig 60 frankos (17 000 forint) pénzbírságra lehet számítani ilyen helyzetben. 

KIHÚZNA A BAJBÓL 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 11 608 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 15,33%), de nem sokkal marad el ettől a Cofidis 11 728 forintos törlesztőt (THM 15,34%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a K&H, az ERSTE, valamint a Raiffeisen Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Minden nap találkozol vele a boltokban: nem is gondolnád, hogy rákkeltő
Meddőséget, autizmust, koraszülést is okozhat - miért nincs még betiltva?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS