Te is autóval indulsz idén nyaralni? Ezt mindenképp ellenőrizd a gépjárművön

2020. július 23. 16:06

A felnőtt lakosság kétharmada határozott úgy, hogy idén sem hagyja ki a nyaralást, 96%-uk pedig autóval szándékozik eljutni úti céljához. A koronavírus-járvány miatt a belföldi helyszínek, így a Balaton és a Tisza-tó környéke a legnépszerűbbek. Az autósok 86%-a nyári abroncsokon tervezi az utazást, 10%-uk pedig négyévszakos gumin indul útnak, derül ki egy friss felmérésből. A válaszok alapján a magyar autóhasználók egyre nagyobb aránya van tisztában azzal, hogy milyen időjárási körülmények között kell lecserélni a téli/nyári garnitúrákat. Ugyanakkor, ha az abroncsok ellenőrzéséről van szó, a sofőrök 54%-a továbbra sem veszi igénybe a szakemberek segítségét.

A megkérdezetteknek csak 4%-a nyilatkozta, hogy a nyári hónapokban sem tervezi lecserélni a téli abroncsot az autóján, a döntő többség a járványhelyzet ellenére már túl van a cserén - derült ki a Bridgestone országos felméréséből. A tavalyi évhez képest ráadásul jelentősen nőtt az autóhasználók tudatossága az évszaknak megfelelő abroncsok kiválasztása kapcsán. A megkérdezettek immár 84%-a adott helyes választ arra, hogy milyen körülmények között kell cserélni a téli/nyári garnitúrát, ez közel 10%-kal több mint az előző évben.

A felmérés eredményeiből kiderült, hogy a járványhelyzettől függetlenül, a felnőtt lakosság 66%-a továbbra is tervez nyaralást. Többségük külföldi utak helyett az országhatárokon belül tervez akár több utazást is. A legnépszerűbb belföldi úti cél a Balaton, de kedvelt pihenőhely még a Tisza-tó, illetve a hazai hegyvidékek - mint például Mátra, Bükk - is. A válaszadók többsége autóval megy nyaralni, a kitöltők közül nagyon kevesen, csupán 6% vesz igénybe az utazása során valamilyen tömegközlekedési eszközt.

A szélsőséges nyári időjárás miatt jelentősen nő az abroncsok igénybevétele ebben az időszakban, ezért ezt a lépést hiba megspórolni. Ha hosszabb útra indulunk, akkor is, ha csak belföldön, indulás előtt mindig ellenőrizzük a gumik állapotát. Ilyenkor a megfelelő nyomásértékek beállítása mellett érdemes ügyelni arra is, hogy olyan abroncsot használjunk, ami viharok és heves esőzések során is megfelelő tapadást biztosít, vagyis a mintaárkok mélysége megfelelő. Ezen felül azok az autósok, akik a ma elérhető legmagasabb mobilitási biztonságot keresik, defekttűrő technológiával gyártott gumiabroncsot szereltethetnek autójukra a gumiszervizekben. Ezekkel a gumikkal még teljes légvesztés esetén is akár 80 km-nyi továbbhaladás is biztosított, maximum 80 km/h sebesség mellett

- mondta Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Europe NV/SA, Magyarországi Fióktelepének személygépjármű-abroncs üzletág vezetője.

Cserélünk, de nem ellenőrzünk

A felmérés megmutatta, hogy a nyári abroncsot használók többsége - 84% - tisztában van azzal, hogy a téli garnitúrát le kell cserélni, ha a hőmérséklet tartósan 7 Celsius fok felett van. A kitöltők több mint fele (54%) azonban nem ellenőriztette szakemberrel az elmúlt időszakban az abroncsai állapotát. A válaszadók 24%-a ugyanis bízik saját tudásában, ők saját maguk ellenőrzik a gumik kopását autóikon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyári gumik KRESZ szerinti minimális profilmélysége 1,6 mm, ami baleset-megelőzés szempontjából már kockázatosnak számít, így érdemes hamarabb, már 2-2,5 mm-es profilnál újra abroncsra cserélni. Ez azért is fontos, mert a kopott gumikon az autó fékútja is hosszabb, ami jelentősen növelheti a bekövetkező balesetek súlyosságát.

A járványhelyzet sem tudta megakadályozni az abroncscserét

A válaszadók közül szinte mindenki, 93% lecserélte már a téli abroncsát a járványhelyzet ellenére. Ennek oka a szakértők szerint az, hogy a szakszervizek gyorsan alkalmazkodtak a kialakult helyzethez. A legtöbb hely nyitva tartott, bár szigorú előírások mentén szervezték át a szolgáltatást. Emiatt a veszélyhelyzet során sem kellett lemondaniuk az autósoknak a szakszerű segítségről és a biztonságos autózásról. A korlátozások fokozatos feloldását követően pedig az óvatosabb sofőrök is bepótolhatták a szükséges cserét.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem