15 °C Budapest

Támadnak a kézművesnek álcázott sörök: a fesztiválozók az igazit keresik

2019. július 26. 08:16

Ha Baja, akkor halászlé, legalábbis ami július második hétvégéjét illeti, de a programkínálat és a város ennél sokkal többet rejt magában. Idén harmadik alkalommal rendezik meg július utolsó hétvégéjén a város szívében a BeerBQ - Bajai Kézműves Sör- és Streetfood Fesztivált, amely egy újabb kellemes kikapcsolódást kínáló hétvége mellett jóval túlmutat a puszta nyári szórakozáson.

A Bács-Kiskun megyei fesztivált 2017-ben rendezte meg először egy háromfős baráti társaság, Éberfy István, Kovács Tamás és Lencsés Péter, amely már a második évben kiérdemelte a szüretlen.hu portál szerint az év vidéki fesztiválja címet - írja a HelloVidék. A képlet mondhatnánk, igen egyszerű: étel, ital, zene és szórakozás. De miért működik mégis jobban, mint más vidéki rendezvények?

Egy olyan fesztivál, ahol alkalmazottaknak kötelező jelleggel évről évre ismétlődően ugyanazt a dolgot kell, hogy létrehozzák, monoton, abba valószínűleg kevesebb a szív és a lélek. Szerintünk ez a bajai fesztivál éppen attól sikeres, mert egy szerelemprojekt, szívvel-lélekkel csináljuk. Hiszünk abba, hogy ezt a várost minél több embernek kell megismernie, mert egy gyöngyszem

- tett egyértelmű különbséget fesztivál és fesztivál között a BeerBQ egyik szervezője, Éberfy István. A három jó barát vállalkozása azonban közel sem volt kockázatmentes, mert mint Éberfy István is felhívta rá a figyelmet, egyéves munka előzte meg az első rendezvényt, és csak a debütálás után tudhatták meg, hogy minden belefektetett munka, idő és pénz megérte-e, szerencséjükre pedig az ötlet már az első évben nem várt sikert hozott. Így lehetetlen is pénzcsináldaként tekinteni rá, mivel ahhoz drága hobbinak számít, fogalmazott.

A felsorakozó streetfood és sörös standokat fesztivállátogatások alkalmával szemelték ki, ahol a külcsín, a kóstolópróba és a felek közti jó kapcsolat szükségeltetik ahhoz, hogy valaki részt vehessen a háromnapos rendezvényen.

Éberfy István felhívta a figyelmet arra, hogy az első évben még ismertség nélkül nehéz helyzetben voltak, hogy elnyerjék a vendéglátó egységek bizalmát, ezért egy kereskedelmi előnyt előlegeztek meg nekik, hogy a kézműves sörök nemcsak egy hétvége erejéig, hanem állandó jelleggel is a város kínálatát képezhetik az egyik belvárosi Nemzeti dohányboltban. A kínálat így 200-300 sörre kúszott fel a rendezvénynek köszönhetően, ami egyelőre az egész városi keresletet kielégíti, lévén, hogy egy kézműves söröző megjelenése még csak bimbózóban van a 35 ezer lakosú városban, a szervezők pedig teljes vállszélességgel e törekvés mellé álltak.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai szerint a sörfogyasztás reneszánszát éli hazánkban, csak a tavalyi évben 70 ezer hektoliterrel több sör fogyott, mint az azt megelőző évben, valamint egyre nagyobb az igény a prémium és kézműves sörök iránt, ezt tapasztalja Éberfy István is.

Bizonyos szempontból a kézműves söröket gyártó főzdék a nagyüzemek terhére, más szegmensben viszont elég komolyan mellette működnek

- mondta a HelloVidéknek Éberfy István.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A kézműves jegyeket magán, mármint a csomagolásán viselő, ízesített, nulla százalékos sörök - szándékosan nem említek márkát, mert mindenki tudja, hogy kikről van szó -, ezek egy picit megerőszakolják a piacot, és ideiglenesen kiszorítják a kézműves söröket. Éppen ezért muszáj támogatni a kézműves söröket, mert ez egy társadalmi igény, hogy legyen egy olyan kézműves fesztivál, ami valóban a sörről szól, az élményről, a fogyasztóról és a gasztronómiáról

- hangoztatta a szervező, miért jelent a puszta szórakozáson és üzleten túl sokkal többet a BeerBQ fesztivál. A bajai rendezvény tehát egyben patronálja a kézműves vonalon egyre divatosabb streetfood és sörforradalmat, másrészt a város imázsépítéséhez is jelentősen hozzájárul, hogy Bajáról az embereknek már ne csak a halászlé jusson eszükbe.

Lokálpatriótának tartom magam. Van egy nyolcéves kislányom, és nem szeretném, hogy ő elmenjen Németországba, Angliába. Ahhoz pedig, hogy ő itt maradjon, nekünk nap mint nap tennünk kell ezekkel a fesztiválokkal, a helyi identitást, PR-t erősítő eszközökkel. Én minden nap ezért dolgozom

- zárta gondolatait a szervező Éberfy István.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm