18 °C Budapest

Szuperolcsó nyaralót vennél? Mutatjuk, hol keresgélj

2017. május 24. 05:33

A magyarok többsége elsősorban egy saját lakásra vagy házra vágyik, de a lakáspiaci pörgéssel párhuzamosan a nyaralók, hétvégi házak piaca is egyre élénkebb. A lakáspiachoz hasonlóan ugyanakkor a nyaralók piacát tekintve is óriási különbségek vannak az országon belül. A legnépszerűbb célpont még mindig a Balaton térsége, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál lényegesen kevesebben vásárolnak nyaralót.


Dübörög a lakáspiac és ezzel együtt a nyaralók, hétvégi házak piaca is egyre élénkebb. Úgy tűnik, egyre többen döntenek úgy, hogy inkább saját nyaralójukban töltik a szabadságukat (és a hétvégéket), ahelyett, hogy drága hotelekben szállnának meg. A magyarok legkedveltebb úti célja továbbra is a Balaton.

"Siófok és Balatonfüred számít a legnépszerűbb településeknek, itt vásárolták a legtöbb üdülőt 2016-ban. Ezeket a szintén Balatonhoz közeli Zalakaros követi az üdülővásárlások számát tekintve, a 10 legnépszerűbb település listáján még megtalálható Balatonlelle, Balatonföldvár, Fonyód, Balatonfenyves, Tihany, Balatonkenese és Csopak" - mondta a Pénzcentrumnak Madurovicz-Tancsics Tünde, az ELTINGA Ingatlanpiaci kutatóközpont elemzője.

Mennyi az annyi?

A nyaralók piacán az élénkülést mutatja, hogy az idei első negyedévben a kínálat 5 százalékkal nőtt, a kereslet pedig nagyobb mértékben, 9 százalékkal emelkedett - mondta a Pénzcentrumnak Balogh László, az ingatlan.com szakportál vezető gazdasági elemzője. A portál több mint 7 ezer nyaralóhirdetésen alapuló elemzése szerint a legnépszerűbb balatoni településeken az átlagos négyzetméterárak elérték a budapesti szintet. Balatonfüreden egy lakás négyzetméteréért 575 ezer forintot kérnek, Tihanyban 700 ezer forint az átlag, valamint szintén drága település a déli part elején található Szántód, Zamárdi és Siófok, ahol 450-500 ezres négyzetméterárak vannak.

"Az üdülők árai az elmúlt években egyre nőnek. A Balatonnál 2013-tól kezdődön minden évben egyre többet kell fizetnie annak, aki a tóhoz közeli házikóban kíván pihenni: a Balatonnál 2015 és 2016 között 20 százalékos drágulásra került sor" - mondta Madurovicz-Tancsics Tünde. Mint mondta, a nyaralók jellemzően 12 és 43 millió forint között cseréltek gazdát tavaly a legdrágább településeken a Balatonnál. A tipikus árszint Balatonfüreden volt a legmagasabb, melyet Tihany követett, de szintén sokat voltak hajlandóak adni egy nyaralóért a vásárlók Zamárdiban, Balatonőszödön és Balatonakarattyán is, valamint Siófok is ide tartozik.

A Balatonhoz képest a Velencei-tónál és a Tisza-tónál lényegesen kevesebben vásárolnak üdülőt. De a Budapesthez közeli tónál is jelentős drágulás figyelhető meg: a tipikus árak 36 százalékkal emelkedtek. A környéken egyébként a legnépszerűbb településnek Gárdony és Velence számít, de még itt is messze elmaradnak a tranzakciószámok a Balaton legkeresettebb településeihez képest.

Velencei-tónál nincs nagy különbség a települések fajlagos ára között

- tudtuk meg Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetőjétől, aki azt mondta, a Velencei tónál 200 ezer Ft/m2 árszint jellemző.

Megjött a kedved? Mutatjuk, miből finanszírozhatod!

Egy nyaralót megvásárolni nem olcsó mulatság, ráadásul a vételáron kívül más költségekkel is kalkulálnunk kell. Ezek közé tartozik az illetékfizetési kötelezettség, az ügyvédi díj, illetve a lakás berendezése, esetleges felújítása. Nem szabad megfeledkeznünk a fenntartási költségekről sem, mint például a biztosítás vagy a rezsi. Ugyanakkor a nyaraló megvásárlói számolhatnak a lehetséges ingatlanfelértékelődésből származó haszonnal, vagyis 10-15 év múlva valószínűleg magasabb áron adhatják el az ingatlant, mint amennyiért vásárolták.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ráadásul egy nyaraló jó befektetés is lehet. Pénzt is kereshetünk vele, ha a nem használt időszakokban kiadjuk, igaz ennek adóvonzata is van, amivel számolnunk kell.

Ha úgy döntöttünk, belevágunk, fontos észben tartani, hogy míg lakóingatlan vásárlásához állami kamattámogatású és piaci kamatozású lakáshitel egyaránt igénybe vehető, addig nyaraló vásárlásához kizárólag piaci kamatozású lakáshitelt vehetünk fel.

A bankok üdülő vásárlására nyújtott hitelei olyan üdülő vagy nyaraló vásárlására vehetők fel, amelyek jogerős használatbavételi engedéllyel rendelkeznek és a földhivatali nyilvántartásban belterületi üdülőként vagy nyaralóként vannak bejegyezve. Az ingatlan teljes vételárát a hitel (törvényi elvárások miatt) nem fedezheti, a felső korlát jelenleg az ingatlan forgalmi értékének 80 százaléka. Ezért mindenképp kell egy bizonyos önerő, amivel hozzá tudunk járulni a vételárhoz.

Önerő helyett a kiegészítő ingatlanfedezet is elfogadható. Tehát ha van már egy lakásunk vagy házunk, azt is meg lehet terhelni. A hitelintézetek ajánlatai közt bőven akad megfelelő konstrukció, ha nyaralót szeretnénk venni. Amennyiben az ingatlan a romos állapot miatt nem nyújt elegendő fedezetet a hitelhez, szintén megoldás lehet a pótfedezet.

Bizonyos kedvezményekkel nem számolhatunk

Ahogy azt már fentebb írtuk, az állami kamattámogatású lakáshitel hétvégi házra nem nyújtható. A nyaraló vásárlásakor a CSOK-kal sem számolhatunk, ráadásul abban sem reménykedhetünk, hogy lakástakarék pénztári szerződést kötünk, és abból törlesztjük majd a hitelt. Az ugyanis kizárólag lakáscélra használható fel, és ha mégsem erre használnánk, akkor elbukjuk a 30 százalékos állami támogatást, amit az általunk befizetett összeg után kapunk.

Jó hír viszont, hogy a piaci hitelek kamata nagyon alacsony szinten mozog, akár 2,43 százalékosos THM-mel is vehetünk fel ingatlanhitelt, érdemes tehát megfontolni a vásárlást! A berendezési tárgyak miatt sem kell, hogy fájjon a fejünk. Megoldást jelenthet a szabad felhasználású jelzáloghitel, aminek segítségével megvásárolhatjuk a bútorokat vagy kicsinosíthatjuk a kertet.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem