13 °C Budapest

Szinte senki nem repül a vírus miatt: furcsa következménye lehet a visszaesésnek

2020. október 5. 17:05

Kevesebb, mint a felére csökkent az idén január és szeptember között hazánk légterén átrepülő repülőjáratok száma és hasonló a visszaesés a budapesti repülőtér érkező és induló forgalmában is. Volt olyan nap, amikor húsznál kevesebb gép fordult meg Ferihegyen, ha ez így folytatódik, idén először nem nyáron, hanem télen lehet a forgalmi csúcs.


Az elmúlt évek növekedése után az európai légi forgalomban a koronavírus globális terjedése miatt jelentős hanyatlás kezdődött meg, rendkívül nehéz helyzetbe került az iparág. Szeptember végéig összesen közel 257 ezer átrepülő és több mint 41 ezer le- és felszálló repülőgépről gondoskodtak a magyar léginavigációs szakemberek. A fővárosi reptér forgalma március 9-én kezdett csökkenni a járvány miatt, a legdrasztikusabb visszaesést pedig májusban regisztrálta a HungaroControl a cég sajtóközleménye szerint.

Május 2-án mindössze 15 érkező és induló gép vette igénybe a nemzetközi repülőteret, 95 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos napján, amikor 283 gépet fogadtak vagy indítottak.

A nyár elején a szektor bizakodására okot adó lassú növekedés indult, de július második felétől már ismét stagnál a forgalom. A járványidőszakon belül augusztus 22-e emelkedett ki, amikor közel 2000 repülőgépet kezeltek a társaság irányítói. Egy évvel korábban, ugyanezen a napon a járatszám kis híján elérte a négyezret.

Téli forgalomcsúcsra számítanak

Jelentősen csökkent a koszovói magas légtér forgalma is, amely április 12-én érte el mélypontját. Ekkor összesen 19 járat közlekedett, ami az előző év azonos napjának gépmozgásaihoz képest mintegy 95 százalékos visszaesést jelent. Eleinte itt is kezdett gyorsabb ütemben helyreállni a forgalom, de szeptembertől az adatok nem mutatnak lényeges változást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A drasztikus csökkenésnek egy érdekes hozadéka lehet. 2020 lehet ugyanis a repülési statisztikákban az első olyan év, amelyben nem valamelyik nyári nap a forgalmi csúcstartó. A jelenlegi információk alapján ugyanis drasztikus fordulatnak kellene végbemennie ahhoz, hogy január 6-a elveszítse jelenlegi elsőségét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm