16 °C Budapest

Szexuális orosz rulett: vagyonokba kerülhet, ha nem vigyázol

2017. június 14. 14:06

Sokan elkapnak valamilyen szexuális úton terjedő betegséget életük során, a nyári időszak pedig különösen kedvez a fertőzések terjedésének. Míg egy doboz óvszer ára ezer forint körül van, addig ezeknek a betegségeknek a szűrése és kezelése vagyonokba kerülhet.


Kezdődik a fesztiválszezon, ilyenkor az év többi részéhez képest többen keresik fel a nemi betegségekkel foglalkozó központokat.

Élete során legalább egyszer szinte mindenki elkap valamilyen szexuális úton terjedő betegséget, a nyári időszak pedig különösen kedvez a fertőzések terjedésének

 - mondta a Pénzcentrumnak Dr. Tamási Béla, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján működő Országos STD Centrum helyettes vezetője.

Ha már megtörtént a baj, nem érdemes hezitálni. Minél előbb orvoshoz kell fordulni: a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek (STD) között több olyan is van, ami az esetek 50-70 százalékában tünetmentes, ám hosszú távon meddőséget okozhat. Ilyen például a chlamydia. A legnagyobb baj tehát, hogy könnyen előfordulhat: egy jól sikerült, ám felelőtlen éjszaka után elkaptunk valamit, de nem tudunk róla, nincsenek tünetek, viszont ha nem védekezünk, mi is továbbadhatjuk a betegséget.

Olcsóbb, ha védekezünk

"A 18 és 25 év közötti korosztály a leginkább veszélyeztetett, de óvszerrel a szexuális úton terjedő fertőzések többsége kivédhető" - mondja Dr. Tamási Béla kiemelve, hogy a nemi úton terjedő kórokozók nagyon érzékenyek, a külvilágban gyorsan elpusztulnak, ezért ezeket a közhiedelemmel ellentétben nem lehet strandon, közös törölközőhasználattal vagy wc-n elkapni. A megoldás tehát egyszerű és olcsó is: a 3 darabos kiszerelésű óvszerek ára 1000 forint körül mozog, 10 vagy 12 darabos kiszerelést 2500-3000 forint körüli összegért vásárolhatunk.

Megéri, ugyanis az STD-szűrés, vagyis a szexuális úton terjedő betegségek szűrése ennél jóval többe kerül. Anyagilag akkor járunk legjobban, ha a védekezés nélküli vagy rizikósnak gondolt együttlét után a lakóhely szerinti illetékes szakrendelő intézet bőr-és nemi beteg gondozóját keressük fel.

A HIV és szifilisz szűrés ugyanis térítésmentes, de a HPV vagy a Chlamydia vizsgálatát már nem támogatja a TB, vagyis fizetnünk kell.

Hogy pontosan mennyit, az változó: a vizsgálatokat végző egészségügyi szolgáltatók az ellátás térítési díját saját maguk jogosultak meghatározni - válaszolta megkeresésésünkre az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Más a helyzet viszont, ha már tünetek is vannak. ha a szakorvos valószínűnek tartja, hogy valamilyen nemi betegséggel fertőződött meg a páciens, akkor a vizsgálatok a finanszírozási szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltatóknál a társadalombiztosítás terhére ingyenesen igénybe vehetők.

Kíváncsiak voltunk, mennyit kell fizetni, ha önkéntesen vetnénk alá magunkat a vizsgálatoknak. Több rendelőintézetet megkerestünk, azonban csak az egyik fővárosi rendelőintézettől kaptunk választ. E szerint ha ilyen vizsgálatot szeretnénk, rendelési időben kell odamenni a bőr-és nemibeteg gondozó szakrendelésre. Időpontot sem kell kérni, de ha kijön az asszisztens, közöljük, miért jöttünk,  és kérjünk a rendelő orvostól vagy asszisztensétől egy csekket. Fizessük be a 9000 forintot, kérjünk időpontot a vizsgálatra, és oda már a befizetett csekkel együtt érkezzünk.

Hogy mennyi időt kell várni a vizsgálatra, az változó. A Semmelweis Egyetemen működő Országos STD Centrumban nagyjából 3-4 héttel kell számolni.

Magánúton gyorsabb, de drágább is

Előfordulhat, hogy valakinek hamarabb jelentkeznek a kellemetlen tünetek, mint hogy időpontot kapjon a rendelőintézetbe - ahol ingyen ellátják. Ilyen esetekben jelenthetnek megoldást a magánklinikák.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Megkérik az árát a gyorsaságnak. Az STD alapszűrőcsomagot (amiben Chlamydia-szűrés is van) 15-20 ezer forintért végeznek általánosságban. Érdekes, hogy a férfiak alapszűrése bizonyos helyeken olcsóbb, mint a nőké. Ha gonorrhoea-vizsgálatot is szeretnénk, az már drágább, ahogy a Herpes Simplex vírus szűrése is megdobja a legtöbb helyen az árat.

Van olyan magán intézmény, ahol egy komplex szűrőcsomag ára 51 ezer forint, ugyanezt máshol 21700 forintért is megkaphatjuk.

 Igaz, ehhez még hozzájön a vérvételi díj is, aminek ára 700-2500 forint. Érdemes tehát időt és energiát nem kímélve, alaposan utánajárni, a különböző magánklinikákon mennyit kérnek a vizsgálatokért, és nem gyorsan, kapkodva dönteni. Így rengeteget spórolhatunk.

Bizonyos vizsgálatokat ingyen is megúszhatunk

Sok magánintézményben pénzt kérnek a HIV-szűrésért is. Pedig a vizsgálat az állami rendelőintézetekben ingyenes, sőt, több szűrőállomás is működik országszerte. Van, ahol gyorstesztet is végeznek, tehát nem kell 1 hetet várni a vérvétel eredményére sem, sőt, vérvétel sincs.

Egy egyszerű, egyszer használatos fájdalommentes eszközzel, ujjbegyből veszünk két csepp vért a teszthez, és 20 percen belül meg is van az eredmény. Még csak időpontot sem kell kérni az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet, Központi Felnőtt Ambulancián.

Fizethetjük egészségpénztári megtakarításból is

Az egészségpénztári megtakarításból finanszírozhatjuk a különféle szűrővizsgálatokat is - köztük az AIDS-szűrést. A szűrővizsgálatok ugyanis prevenciós szolgáltatásnak, beleértve a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által nem finanszírozott, működési engedéllyel rendelkező szakorvos által végzett szűrést is.

Ahhoz, hogy a számlát elfogadják, a következőre van szükség:

  • a szűrővizsgálatokat a NEAK-kal vagy az Egészségpénztárral szerződött szolgáltatónál vehetjük igénybe
  • a vizsgálatot végző orvosnak a számlán fel kell tüntetnie a szolgáltatás konkrét megnevezését, vagy az orvos mellékel egy nyilatkozatot arról, a páciens milyen szűrésen vett részt.

Ráadásul, ha a számlán szűrés, szűrővizsgálat megnevezés szerepel, akkor a pénztár által az adott évben kifizetett összeg 10 százaléka visszaigényelhető a személyi jövedelemadóból az egészségpénztári számlára.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem