Százezrekbe kerül a gyerek nyaralása: sokan akkor is kifizetik, ha nem telik rá

Pénzcentrum2019. június 21. 20:28

A magyar szülők 68 százaléka feladatának érzi, hogy fedezni tudja gyermeke nyári táborozásának költségeit. Ezt akkor is megtennék, ha ez számukra anyagi nehézséget okozna, vagy éppen lemondással és külön erőfeszítéssel járna. Egy többgyermekes család esetén komoly anyagi terhet jelenthet a gyermekek nyári felügyeletének, táboroztatásának megoldása, a szülőknek akár többszázezer forintos kiadással is számolniuk kell, ezért érdemes időben elkezdeni a pénzügyi tervezést.

A magyar szülők 68 százaléka eltökélt, hogy a táborozás lehetőségét biztosítsa gyermekeinek, még akkor is, ha ez számukra lemondással jár - derül ki az OTP kutatásából. A táborozás azonban gyakran nemcsak egy lehetséges nyári program a gyermekek számára: sok nyári és napközis tábor egyben a megoldást is jelenti a gyerekek felügyeletének nyáron felmerülő problémájára. Utóbbi esetekben akár több hetet is eltölthet táborban egy-egy gyermek, de a többgyermekes családoknál is többszörösen jelentkezhet egy-egy tábor heti vagy többheti árának terhe.

Olcsó személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A szülők eltökéltsége a táborozó gyermekek számából is kitűnik. Mint azt Tóth Béla, a taborfigyelo.hu portál ügyvezetője elmondta; idén nyáron várhatóan 215 ezer gyermek vesz részt különféle táborokban, tehát rendkívül nagyszámú család érintett a táborozás, illetve annak költségeinek kérdésében.

Egy átlagos, ottalvós nyári tábor heti díja szállással, ellátással hozzávetőlegesen 50 ezer forint, a napközis táborok valamivel olcsóbbak, átlagosan 35 ezer forintba kerülnek egy hétre. Ez a tavalyi árakhoz képest 10 százalékos drágulást jelent. Tapasztalataink szerint egy gyermek átlagosan másfél hetet tölt nyáron valamilyen táborban. Jellemző továbbá, hogy a napközis, azaz a gyermekeket reggeltől délutánig foglalkoztató táborokba több hétre is beíratják a szülők gyermekeiket.

- mondta el Tóth Béla. A legnépszerűbbek az olyan tematikus táborok, mint a sport, a nyelvi vagy az informatikai táborok. Ezek között akár 270 ezer forintos heti díjú táborokat is találhatunk. Az ilyen táborokban természetesen árukhoz mérten extra szolgáltatásokkal és programokkal várják a fiatalokat, például külföldről érkező anyanyelvi tanárok tanítják, vagy prémium kategóriájú szállásokon helyezik el őket, és szabadidejükben akár golfozhatnak is.

De csak egy átlagos árfekvésű, "ottalvós tábor" esetén is, egy 2 gyermekes család már akkor is 100 ezer forintos extra kiadással számolhat a nyári hónapokra, ha gyermekeik csak egy-egy hetet töltenek táborban. Három gyermek, vagy több heti táborozás esetén már többszázezer forintos költséggel is lehet kalkulálni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az OTP felmérése szerint a magyarok egyébként nemcsak az egyes anyagi célok tekintetében, hanem általában véve is elhivatottak gyermekeik pénzügyi támogatásában: 85 százalékuk számára fontos, hogy gyermeküket a lehető legjobb anyagi feltételekkel indítsák el az életbe, a cél megvalósításában pedig nagyban segíthet a tudatos pénzügyi tervezés.

Címkék:
hitel, utazás, nyaralás, személyi kölcsön, kalkulátor, kölcsön,