14 °C Budapest

Súlyos a helyzet: újra kijárási tilalmat vezethetnek be a koronavírus-járvány miatt Magyarország közvetlen szomszédjánál

MTI
2020. július 8. 14:31

Péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt, "csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb" - jelentette be Aleksandar Vucic szerb elnök kedd esti sajtótájékoztatóján.

A szerb elnök először csak Belgrádról beszélve nevezte kritikusnak a járványhelyzetet, ami miatt betiltják az öt főnél tömegesebb rendezvényeket a szerb fővárosban. Ezt követően jelentette be, hogy péntek estétől hétfő reggelig kijárási tilalmat vezetnének be. Újságírói kérdésre válaszolva egyértelműsítette, hogy ez utóbbi intézkedést szíve szerint az egész országra kiterjesztené.

Aleksandar Vucic rámutatott, hogy a belgrádi kórházak majdnem megteltek, ezért tábori kórházakat alakítanak ki, és ideiglenes járványkórházakat alakítanak ki több helyszínen. Mint mondta, nemcsak a fővárosban drámai a helyzet, az ország több pontján is járványgócok alakultak ki, mindenhol majdnem beteltek már a kórházak kapacitásai.

A szerb elnök hozzátette, ezek a várható intézkedések, végleges döntést azonban a válságstáb hozhat, a kormány azt később megerősíti.

Szerbiában az utóbbi 24 órában 299 új fertőzöttet regisztráltak, és 13-an haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe. A halottak száma még soha nem volt ilyen magas, a fertőzöttek száma pedig már több mint egy hete napi háromszáz körül mozog.
Szerbiában március 15-én vezettek be szükségállapotot, amelynek következtében hétvégi kijárási tilalmat vezettek be, bezárták a vendéglátóhelyeket, az iskolákat, az óvodákat, leállították a tömegközlekedést, betiltották a tömeges rendezvényeket.

A majdnem két hónapig tartó szükségállapot lezárását követően viszont napokon belül eltöröltek minden korlátozást, és május végén már visszaállt az élet a koronavírus-járvány előtti kerékvágásba, június 21-én pedig megtartották a parlamenti választásokat is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az azonosított fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése miatt az Európai Unió országainak többsége nem engedi be a szerbiai állampolgárokat, vagy kéthetes karanténra kötelezi őket. Legutóbb Görögország jelentette be: annak ellenére, hogy korábban megnyitotta határait a szerb turisták előtt, hétfőtől mégsem engedi be a nyugat-balkáni országból érkezőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm