2021. március 7. vasárnap Tamás

Sötétvörös zónák, utazási szigorítás: komoly korlátozásokat vezetne be az EU


Új utazási korlátozások bevezetésére készül az EU: az új, sötétvörössel jelölt zónákból csak kötelező tesztelés és karantén után lehetne kiutazni. Ursula von der Leyen azt is bejelentette, hogy vasárnaptól csak negatív teszttel lehet majd kívülről beutazni az Unió területére.

A nem létfontosságú utazások szigorítására készülhetünk az Európai Unióban, derült ki az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács csütörtök esti ülése után. Az Európai Bizottság bevezetne egy új, sötétvörös kategóriát, amibe az aktuálisan leginkább fertőzött régiókat sorolnák: kötelező teszt és karantén várna azokra, akik el akarnak jönni egy ilyen területről.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök nyitva tartaná a tagállami határokat a közös piac védelme érdekében. Szerinte az egyszerű határzár nem segít kordában tartani a vírust, ellenben veszélybe sodorja a gazdaságot. Bejelentette, hogy vasárnaptól csak negatív teszttel lehet majd kívülről beutazni az Unió területére, vélhetően ez azokat érinti majd, akik nem létfontosságú okokból érkeznek. Franciaország pedig az uniós állampolgárokat is csak 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel engedi be vasárnaptól, hacsak nem kereskedelmi vagy üzleti céllal érkeznek. Az elnöki hivatal szerint néhány más tagállam is hasonló szabályozásra készül.

Sebastian Kurz osztrák kancellár is a beutazási feltételek szigorítását szorgalmazta, Belgium pedig februárban zárná le a határait. Megállapodtak abban is, hogy ki kell dolgozni az oltási könyvek rendszerét, de még nem világos, hogyan és mikortól működhetne.

Az Európai Tanács szeretné felgyorsítani a védőoltások beadását, közleményük szerint a cégek kötelesek betartani korábbi vállalásaikat. Megerősítették, hogy a vakcinákat egyszerre, lakosságarányosan osztják szét.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.04-03.10
Országos

Interspar

03.04-03.10
Országos

Spar, Interspar

Tavaszi készülődés
03.04-03.20
Országos

Lidl

03.04-03.10
Országos

Spar

03.04-03.10
Országos

Tesco

03.04-03.10
Országos

Auchan

03.04-03.10
Országos

Auchan

Húsvét
03.04-04.03
Budapest


HR Revolution 2021

Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?