2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Sokkoló: ennyibe kerül Magyarországon egyetlen percnyi vonatgyorsulás


Átlagosan majdnem 9 milliárd forintba került egyetlen perc gyorsulás Magyarország nemrégiben felújított vasútvonalain - írja az Index.

A lap kikérte a MÁV-tól és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től, milyen vasútvonalakat újítottak fel 2006-tól napjainkig. Ezekből az adatokból pedig kiszámolták, hogy

átlagosan 8,81 milliárd forintba került egy perc gyorsulás ezeken a szakaszokon, valamint azt is, hogy átlagban 1 km vasútvonal felújítása 1,14 milliárd forint volt.

Az adatok azonban nagy eltérést mutatnak, hiszen míg a Szajol-Püspökladány vonalon egy perc gyorsulás 40,23 milliárd forintba került, addig az Északi vasúti Duna-híd - Esztergom vonalon mindez kijött 4,26 milliárdból. A legdrágább egy kilométeres szakasz felújítása is a Szajol-Püspökladány vonal volt, átlagban 1,8 milliárd forint, a legolcsóbb pedig ilyen szempontból a Ferencváros-Albertirsa vonal lett, átlagban 0,28 milliárddal.

Szintén kiemelkedően sokba került a gyorsulás a Szolnok-Békéscsaba vonalon, ahol egy percnyi időnyerés 21,41 milliárdból jött ki átlagosan. A lap azonban emlékeztet, hogy a további gyorsulást lehetővé tévő ETCS vonatbefolyásoló rendszer telepítése több helyen folyamatban van, így azokon a szakaszon a jövőben még várható gyorsulás.

Messzebbre visszatekintve sem túl rózsás a helyzet, hiszen az elmúlt 60 év alatt alig gyorsultak valamit is a vonatok. A Budapest és vidéki nagyvárosok közötti menetidő több vonalon szinte egyáltalán nem csökkent, a balatoni vonal ugyanakkor pozitív kivételként tekinthető. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Így spórolnak a tanévkezdésen 10 ezreket az élelmes szülők: érdemes kivárni?
Soka úgy gondolják, tesicuccot, őszi cipőt venni most felesleges.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.