6 °C Budapest

Sokba fog kerülni a hosszú hétvége a magyar családoknak

2016. március 9. 05:55

Idén márciusban két hosszú hétvégének is örülhetünk, hiszen a március 15-ei hosszú hétvége után a hónap végén jön a húsvét is. Ha nem akarjuk otthon tölteni az ünnepeket, érdemes minél hamarabb foglalni, hiszen a legtöbb szálloda már majdnem teltházas erre az időszakra.  A Pénzcentrum utánajárt, hová utaznak a magyarok márciusban, és hogy mennyiből lehet megúszni egy belföldi utazást.

Az utóbbi években már itthon is egyre nagyobb divatja van, hogy a hosszú hétvégéket és az ünnepeket nem otthon töltik a magyarok, hanem elutaznak valahová. Az elmúlt évek adatai alapján elmondható, hogy folyamatosan nő a kereskedelmi szálláshelyek népszerűsége. A KSH adatai szerint az utóbbi években nőtt a többnapos belföldi utazások, és az eltöltött napok száma is.

A hosszú hétvégéken különösen megugrik a forgalom, a foglalási érték is jóval magasabb az átlagoshoz viszonyítva.

A március 15-ei hosszú hétvégén a korábbi hétvégéhez (március 4-6.) képest majdnem háromszoros a foglalások száma - igaz, az időszak is hosszabb -, a foglalási érték pedig 48 százalékkal magasabb

- mondta el a Pénzcentrumnak Pálinkás János, a szallas.hu kreatív vezetője. A legtöbben hotelekben szállnak meg, de népszerű az apartman, a vendégház, és a panzió is.

Arról, hogy vajon párok és egyedülállók, vagy családok utaznak inkább ilyenkor, pontos adatok nincsenek. Az általunk megkérdezett utazási irodák szerint közel egyenlő mértékben utaznak ilyenkor, a hotelek tapasztalatai alapján pedig inkább a családosok vannak többségben.

A szállodák is készülnek a hosszú hétvégére

A Pénzcentrum által megkeresett szállodákban is nagyobb forgalommal számolnak ebben a hónapban a hosszú hétvégék miatt. Van, ahol már most majdnem teltházasak a hosszú hétvégére. A nagyobb szállodákban jellemzően 2-3 éjszakára foglalnak az emberek, előfordul még 3-5 éjszaka is, egy hét viszont csak nagyon elvétve. A hotelek is ennek fejében kínálnak akciós ajánlatokat, elsősorban a gyerekes családokat megcélozva.

Már most 90 százalékos a foglaltságunk, a foglalások 50 százalékát családos vendégek teszik ki. A legtöbben 3 éjszakára foglaltak

- mondta Nagy-Bándli Zsófia, a Thermal Hotel Visegrád superior értékesítési igazgatója.

A legtöbb szálloda kifejezetten erre az időszakra kínált csomagokkal készül a vendégek számára.

A március 15-ei hétvégére szerződéses csomagajánlatunk van partnercégekkel. A húsvéti időszakra csomagajánlatunk térítésmentesen tartalmazza egy 12 éven aluli gyermek szállását, valamint a környék más fürdőibe a belépési lehetőséget. Valamint szállodánk a húsvéti ünnepnek megfelelően felnőtt és gyermekprogramokkal, kézműves foglalkozásokkal készül

 - közölte a Pénzcentrummal Harmati Péter, az egerszalóki Thermal Park Hotel szállodaigazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyiből jön ki egy hosszú hétvége a családnak?

A foglalások alapján az átlagos foglalási érték két fő esetén három éjszakára megközelítőleg 50-60 ezer forint körül mozog - tudtuk meg a Télen-Nyáron Utazási Irodától.  

A Pénzcentrum számításai szerint egy négyfős kisgyermekes családnak egy félpanziós wellness hotelben három éjszaka körülbelül 90 ezer forintnál kezdődik, amiben még nincs benne az idegenforgalmi adó.

A gyermekeknél általában 4-5 éves korig ingyenes a szülőkkel megegyező ellátás, 12 éves korig pedig életkortól függően a legtöbb helyen sávos kedvezményeket biztosítanak. Így érdemes lehet ezzel is kalkulálni.

Még mindig népszerű a SZÉP-kártya

Az Erzsébet utalvány mellett a SZÉP-kártya népszerűsége is töretlen. Sokan vesznek igénybe különféle szolgáltatásokat ezekkel a cafetéria-elemekkel, mint például masszázs, wellness, vagy akár teniszezés.

A harkányi Dráva Hotelben is azt tapasztalják, hogy sokan élnek a SZÉP-kártya adta lehetőségekkel, ugyanis a vendégek közel háromnegyede ezzel fizet. Jellemző az előre utalás, és a fogyasztás helyszínen történő kiegyenlítése. A SZÉP-kártya népszerűségére való tekintettel kifejezetten meghirdettek egy olyan csomagot, amelyet csak a kártyával rendelkező vendégek vehetnek igénybe. A csomag bizonyos kedvezmények mellett bővített szolgáltatásokat is tartalmaz.

Melyek a legkedveltebb úti célok idén márciusban?

Az úti célok nagyban függhetnek az adott helyen rendezett programoktól, illetve hogy a szálláshely milyen szolgáltatásokat nyújt -  tájékoztatott az IBUSZ Utazási Iroda. Az azonban elmondható, hogy Budapesten kívül leginkább a gyógyfürdőkhöz kötődő kistérségek a legfelkapottabbak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem