2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Sem sportcentrum, sem parkolók nem épülnek a Normafán


Sem sportcentrum, sem parkolók nem épülnek fent a Normafán - emelte ki a XII. kerületi lakosoknak címzett levelében Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere.


Polgármesteri levelet fogalmazott a Normafa rehabilitációjáról Pokorni Zoltán a XII. kerület lakosainak. A polgármester megítélése szerint ugyanis az elmúlt hetekben a sajtóban és a közösségi médiában számos valótlanság és rémhír jelent meg a terület jövőjével kapcsolatban.

KATTINTS! Interjú Vincze P. Mártonnal, a Normafa Park projekt miniszterelnöki megbízottjával

Levelében a polgármester emlékeztetett: a Magyar Országgyűlés szeptember végén törvényt alkotott a Normafa területének rehabilitációjával kapcsolatban. E szerint Magyarország Kormánya biztosítja a fejlesztéshez szükséges pénzt, és a terület rendezését a Hegyvidéki Önkormányzatra bízta. Pokorni ugyanakkor hangsúlyozta, a törvény semmire sem kötelezi a kerületet, csupán a fejlesztés elvi és gyakorlati lehetőségét teremti meg.

Pokorni Zoltán levelében a következőket emelte ki:

  • Semmiféle munka nem indulhat el addig, amíg a helyi népszavazás során az itt élők nem döntenek arról, hogy a szigorú környezetvédelmi vizsgálatokra épülő tervek megvalósuljanak-e a Normafánál.
  • Az önkormányzat szándéka, hogy csökkenjen a területen a gépkocsiforgalom, amit elsősorban a közösségi közlekedés fejlesztésével lehet elérni. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk a Fogaskerekű és a Libegő fejlesztését, megújítását. Nem épülnek új parkolók fönt a kiránduló terület mellett, mert nem szeretnénk, hogyha gépkocsival közelítenék meg a Normafát. Új, kisebb parkolók épülhetnek, de elsősorban olyan lenti részeken, mint például a Fácános, ahonnan közösségi közlekedéssel vagy libegővel, lifttel is elérhető a Normafa kirándulásra, futásra, sízésre alkalmas része. A Fácános egyébként is fontos része a fejlesztésnek, hiszen a most romos, elhanyagolt és körbekerített területen egy új közparkot szeretnénk létrehozni. Megszüntetjük a hétvégékre sajnos gyakran jellemző közlekedési káoszt és az évek óta tartó, természetkárosító "erdőbe parkolást" és szemetelést. Csak az elmúlt hétvégén több mint négyezer gépkocsi volt fent a Normafánál. A lenti parkolók kialakításával, a Fogaskerekű és a tömegközlekedés fejlesztésével tudjuk csökkenteni majd a gépkocsiforgalmat.
  • Nem épül sportcentrum a Normafánál, sőt új építésű épületeket sem tervezünk. Célunk, hogy lehetőleg minden kiszolgáló épület a már meglévő, sok esetben régi, műemléki épületek felújításával valósuljon meg.
  • Nem lesz fizetős a sétálás, a túrázás, a kirándulás, a futás, a sífutás, a biciklizés. Ha a természetvédelmi vizsgálatok engednek síliftet a területre, azt lehet fizetőssé tenni, de erről majd a részletes tervek elkészülte után tudunk közösen dönteni.
  • Nem épül közpénzből templom a területen. Bár az 1930-as évek óta tervben van egy engesztelő kápolna építése, ez, ha meg is valósul, egy adományokból felépülő kis kápolna lesz, aminek lehetséges helyét a szigorú természetvédelmi szempontok alapján készülő tanulmány eredményei befolyásolhatják.
  • Természetesen nem lesz erdőirtás és semmiféle zöld terület csökkenés sem. A sétáló, futó,kiránduló, sífutó ösvények és utak már jórészt adottak, a régi lesiklópályák jelentős részben pedig réten vagy elgazosodott, bozótos területen haladnak. Arra pedig, hogy a korábban működő sílifteteket vagy hóágyút hol és milyen módon lehet vagy érdemes újratervezni, a Natura 2000 hatásvizsgálat és a saját környezetvédelmi vizsgálataink fognak javaslatot tenni.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk