Rengeteg elektromos autóra ad ingyenpénzt az állam: sokan már le is hívták

Pénzcentrum2020. október 20. 13:01

Összesen mintegy 6 milliárd forinttal támogatja a kormány több mint 2 ezer környezetkímélő autó és robogó beszerzését a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben. Mostanra már több mint 1600 pályázat rendelkezik támogatói okirattal közel 2 ezer jármű megvásárlásához. A támogatott járművek mintegy fele esetében pedig a vásárlások is megkezdődtek - mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén májusban meghirdetett, elektromos járművek vásárlását támogató kiírásának eredeti, 5 milliárd forintos keretösszege villámgyorsan kimerült. A pályázatok benyújtását egy nap után le kellett zárni, az élénk érdeklődés láttán a kormány mintegy 882 millió forinttal emelte meg a támogatást. A többletforrásnak köszönhetően a kiírási feltételeket teljesítő összes pályázó kedvezményesen vásárolhat elektromos járművet.

"Az eddigi döntések alapján több mint 1600 pályázat útján összesen mintegy 2 ezer autó vagy robogó beszerzése részesül támogatásban. A kiállított támogatói okirattal rendelkező járművek hozzávetőleg fele esetében már folyamatban van a vásárlás. A legalább a megrendelésig eljutott beszerzések összértéke meghaladja a 3,6 milliárd forintot. Néhány tucat pályázatnál a hiánypótlás zajlik, az elbírálás tehát hamarosan lezárul" - összegezte a pályázat előrehaladását Kaderják Péter.

Az elektromos járművek beszerzésére kiírt pályázat célja, hogy minél szélesebb körben segítse elő a közlekedés zöldítését, az alacsonyabb árkategóriájú elektromos autók elterjedését. A környezetkímélő elektromos autózás hazai térnyerése elengedhetetlen Magyarország immár törvényben is rögzített 2050-es klímasemlegességi célkitűzésének eléréséhez. Az igények körültekintő előzetes felmérésének köszönhetően a  kereskedők nyitottak voltak a listaárak csökkentésére, így a pályázat a piaci versenyt is élénkítette.

A kormányzati program felgyorsítja a környezetkímélő járművek magyarországi terjedését, amelynek tempója már korábban is az európai élmezőnybe tartozott. 2020 első felében az uniós tagállamok közül hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben a forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv a Zöld Busz Programmal a helyi közösségi közlekedésben is növeli a tiszta járművek arányát. A kormány tíz év alatt 36 milliárd forintot biztosít az elektromos buszok beszerzéséhez és forgalomba helyezéséhez a nagyvárosokban. Bemutatkozásként először a debreceniek próbálhattak ki ingyen egy korszerű és környezetkímélő járművek szeptemberben, októberben a békéscsabaiakon a sor, a program további hét helyszínen folytatódik majd - emelte ki az államtitkár.

Címkék:
utazás, támogatás, elektromos autó, állami támogatás, villanyautó, itm, forgalomba helyezés, elektromos busz, zöld energia, európai uniós pályázatok, uniós pályázat, tiszta energia,