14 °C Budapest

Rémálommá vált az utazás: az elmút 20 év legnagyobb botrányai

2017. július 8. 07:04

A héten robbant a hír, hogy csődbe ment a Green Holidays Kft. Több száz magyar utas rekedt Törökországban, végül a pórul járt nyaralók szerdán tértek haza az Uniqa Biztosító segítségével. A Green Holidays esete nem egyedi: évtizedek óta jut szinte minden nyárra egy becsődölt utazási iroda. Összeszedtük azokat az irodai csődöket, amik leginkább megrázták a szakmát és a közvéleményt.

Egy családi nyaralás nem olcsó mulatság. A legtöbben hónapokon vagy akár éveken keresztül spórolnak álmaik utazására. Mégis, az elmúlt években rengetegen jártak úgy, hogy befizettek egy útra valamelyik utazási irodában, majd az áhított üdülés füstbe ment. Volt, aki csak a reptéren, szépen összepakolt csomagjával, a járatra várva tudta meg, hogy aznap bizony sehová sem megy, mert a választott utazási iroda fizetésképtelen. Mások - ahogy a Green Holidays Kft. ügyfeleinek egy része is - külföldön szerzett róla tudomást, hogy a költségeket nem rendezte a cég: vagyis nincs szállásuk és a visszaútra szóló repjegyük sem.

Vasárnap este robbant a hír, hogy a Green Holiday Kft.-nek vége. A társaság szervezésében délelőtt még aznap egyébként elindult egy magyar csoport Budapestről charterjárattal a törökországi Antalyába, de lefoglalt szálláshelyükre már nem jutottak el.  Az elképesztő sztoriban semmi újdonság nincsen: az elmúlt években sorra dőltek be a cégek. Összeszedtük azokat az irodai csődöket, amik leginkább megrázták a szakmát és a közvéleményt.

5 Kontinens utazási iroda csődje

2009 júniuásban a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal jogszabálysértés miatt törölte az utazási irodát. Akkori lapértesülések szerint az iroda bezárása 1800-2000 ügyfelet érintett. Sokáig húzódott az ügyintézés és kártalanítás. 35 pórul járt utas pedig a történtek után beperelte a magyar államot, mondván azért nem kapták vissza a pénzt, mert nem megfelelő az utazási rendelet.

A pert megnyerték, 2014 novemberében a Fővárosi Ítélőtábla úgy határozott, hogy a magyar államnak ki kell fizetnie a fennmaradó anyagi kárt.

Aeroviva

2010 decemberében ért véget az akkori két legnépszerűbb tévéműsor, az X-Faktor és a Megasztár. A győzteseknek mind a két esetben a nyeremény része volt egy utazás is - méghozzá az Aeroviva utazási iroda szervezésében. A főműsoridőben sugárzott műsorokban ezért nem meglepő módon folyamatosan láthatták a nézők a cég reklámját is. Még a 2010. december 19-ei X-Faktor döntőjében is ment a reklám, majd másnap lehúzták a rolót.

Viszont az iroda úgy ment csődbe, hogy egyetlen utasuk sem rekedt külföldön. Hogy mi lett a tehetségkutató nyerteseivel? Az RTL Klub programigazgatója azt nyilatkozta, a csatorna kifizeti az ígért utazást. Hasonlóan járt el a TV2 is. A történet viszont itt nem ért véget. Néhány utas ugyanis 2014-ben pert indított a Magyar Állam, valamint az irodával vagyoni biztosítékra szerződött QBE Biztosító ellen. Akkori sajtóértesülések szerint a felperesek összesen 2 240 707 forintot követeltek, miután a biztosító az utaztató vagyoni biztosítékából csak a befizetett díjak 49,15 százalékát tudta nekik megfizetni.

A bíróság a felpereseknek adott igazat, a Magyar Államnak ki kellett fizetnie a követelt összeget, valamint a kamatokat és a perköltséget is.

Bella Tours

2008. szeptember 10-én a Bella Tours 38 pórul járt utasa hiába várta, hogy elutazhasson Krétára a Malév charterjáratával. Mivel a Malév nem kapta meg a tour-operátor által bérelt helyek ellenértékét, az utasok nem indulhattak útnak.

Eközben a Bella Tours csődöt jelentett, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal törölte is a céget a közhitelű hatósági nyilvántartásból. Az utasokat végül a biztosító kártalanította, mintegy 800-an nyaraltak a fizetésképtelenség bejelentésekor külföldön.

Best Reisen

A cég az előző évben még hat milliádos forgalmat produkált, de 2013-ban csődöt jelentett. 700-800 ember rekedt a fizetésképtelenség miatt külföldön, és óvatos becslések szerint is több ezer utas volt az, aki el sem tudott indulni a befizetett út ellenére.

A fizetésképtelenség okaként a cég ügyvezetője, Zám Tibor az évek óta szűkülő charterpiacot okolta, de úgy fogalmazott, az utolsó csepp a pohárban az egyiptomi válság volt.

Eurotours

Ezer utas maradt külföldön, miután 2004-ben a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal  az Eurotours cégcsoport három utazási vállalkozását (Eurotours Nemzetközi Utazási Iroda Kft., Eurotours Busz Nemzetközi Utazási Iroda Kft., Eurotours Air Utazási Iroda Kft.) azonnali hatállyal törölte az utazásszervező és -közvetítő tevékenységet folytatók hatósági nyilvántartásából.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A törlés okáról annyit közöltek, a társaságok az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló kormányrendeletben foglalt előírásokat megsértette a cégcsoport.

HTC Kft.

2000 őszén csődöt jelentett a HTC Kft. A történtek alapjaiban rázták meg a szakmát, mert a cég olyan - korábban - jó nevű irodákat fogott össze, mint a Jorgos Travel, a Tan-Túra és a Club Espana és a csőd magával rántott több független viszonteladó irodát is.

Több mint 1600 utas rekedt a fizetésképtelenség miatt külföldön. Sajtóértesülések szerint hazahozataluk több mint 70 millió forintba került.

Karya Tours

550 utas rekedt külföldön 2010 nyarán, miután a Karya Tours utazásszervező utazási irodát törölte a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal.

A törlést a külföldi partnerek fizetésképtelensége miatt kérte az utazási iroda. Ennyivel viszont nem ért véget a történet. Az utasok kártalanítása ugyan viszonylag hamar lezárult, de még évekkel később is volt néhány viszonteladó, aki úgy gondolta, jogosult lenne a közvetítői jutalékra.

Sunport Travel

A csődbe ment Sunport Travel Utazásszervező Kft. működési engedélyét a Magyar Kereskedelmi Ellenőrzési Hivatal 2014-ben vonta vissza, mivel megállapították: az iroda az utasait az utazási szerződésben meghatározott esedékességkor nem utaztatta el és a befizetett részvételi díjakat nem fizette vissza, illetve nem is képes az előlegek, részvételi díjak visszafizetésére sem. 400-500 külföldön épp a nyaralását töltő utast érintett a az irodabezárás.

Kun-Mediátor Kft. és QuaesTour

Érdemes megemlíteni a Kun-Mediátor Kft.-t is, igaz, ez nem egy suokványos becsődölt utazási iroda-sztori. A Kun-Mediátor egy magát utazási irodának és pénzváltónak álcázó piramisjáték volt, amely magas kamat ígéretével pénzt gyűjtött Karcag környékén, méghozzá nagyjából 10 éven át. Aztán a piramis összeomlott.

2015 áprilisában, amikor több befektető nem kapta meg a pénzét az amúgy semmilyen pénzügyi szolgáltatásra feljogosító engedéllyel nem bíró cégtől, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sikkasztás miatt nyomozni kezdett, a sufnibrókercég vezetője, Dobrai Sándorné Marcsika pedig eltűnt. Tavaly decemberben kapták el, Belize-ben. Jelenleg rács mögött ül. A 15 éven át tartó csalássorozatért pedig5-15 év börtön is várhat rá.

Nagy port kavart 2015-ben a Quaestor-botrány is. A Quaestor-csoporthoz tartozott egy utazási iroda is, a QuaesTour. Miután kirobbant a botrány, a QuesTour jelezte, jelenlegi formában nem működik majd tovább, de nem jelentettek csődöt. vagyis új megrendeléseket 2015 március végétől nem fogadtak, de aki addig befizetett hozzájuk, az elutazhatott és gondtalanul élvezhette az utazást.

Címlapfotó: Földi Imre / MTI

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm