6 °C Budapest

Rekordösszegű pótdíjbevétel a BKV-nál: jól gondold meg, utazol-e jegy nélkül

2016. augusztus 13. 17:28

Folyamatossá váltak a végrehajtások a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pótdíjazásában, sorra érkeznek bliccelésekből eredő rekordösszegű befizetések a közlekedésszervező társaság számlájára. Ezzel párhuzamosan közel 20 százalékkal csökkent a pótdíjazások száma. Bár a kezdeti pótdíjazási összeg soknak tűnhet, a jegy nélküli utasok szempontjából mégis egyértelműen az a legjobb választás, ha halogatás helyett minél előbb rendezik a jegyellenőrök által kiállított csekkeket.

A Budapesti Közlekedési Központ 2015-ben döntötte el, hogy szigorúbban lép fel a jegy és bérlet nélkül utazókkal szemben, és hatékonyabbá teszi a bliccelésekből fakadó pótdíjtartozások behajtását. A szigorúbb követeléskezelésnek köszönhetően az elmúlt évben közel 40 ezer, idén pedig újabb 25 ezer fizetési meghagyást, valamint közel 12 ezer végrehajtási eljárást indított a BKK azokkal szemben, akik jegy és bérlet nélkül vették igénybe a közösségi közlekedés szolgáltatásait. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara tájékoztatása alapján csak egyetlen cég, egy telekommunikációs multi adott be több fizetési meghagyást a BKK-nál követelései érvényesítése érdekében.

Rekordösszegű pótdíjbevételek

A Budapesti Közlekedési Központ összeállította az elmúlt félév legnagyobb pótdíjbefizetéseinek listáját, amely azért is kiemelt jelentőségű, mivel korábban ilyen összegű befizetések egyáltalán nem jelentkeztek a közlekedésszervező társaság kasszájában. Fontos, hogy ezek az összegek már nem csak üres fizetési ígéretek, hanem konkrétan befolyt pénzek, igaz, ezek többségét már nem önszántukból fizették be a pótdíjazottak, hanem jogi eljárások keretében.

20 százalékkal csökkent a pótdíjazások száma

Miközben a következetes ellenőrzésnek és jogi eljárásoknak köszönhetően a helyszíni és utólagos pótdíjbevételek hónapról hónapra rekord bevételt produkáltak, a pótdíjazások száma jelentősen csökkent. 2015. azonos időszakához képest közel 20 százalékkal kevesebb alkalommal töltöttek ki sárga csekket a BKK jegyellenőrei azok számára, akik bliccelni próbáltak a budapesti járatokon.

A pótdíjak gyors befizetése az egyetlen megoldás

Ha a BKK jegyellenőrei pótdíjaznak valakit utazása során, annak a helyszínen - vagy 2 munkanapon belül a kijelölt ügyfélszolgálatokon (Akácfa utca, Deák tér, Kelenföld) - 8 ezer forintot, azt követően, 30 napon belül 16 ezer forintot kell befizetnie. Aki csak 30 nap után rendezi a pótdíjtartozását annak már mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, 32 500 forintot kell befizetnie. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Abban az esetben, ha valaki csak otthon felejtette a bérletét, 5 munkanapon belül lehetősége van 2 ezer forintos kezelési költség megfizetése mellett, a bérlet utólagos bemutatására.

Nem érdemes abban reménykedni, hogy a pótdíjtartozás elévül, tavaly ugyanis a BKK eldöntötte, hogy minden tartozást behajt, s ennek érdekében, ha kell, bíróságra viszi az ügyeket. A közlekedésszervező társaság egyébként ezzel sem vállal túl nagy kockázatot, hiszen a mai napig 313 pótdíjazási polgári per zárult le jogerősen, amelyekből 302 alkalommal, tehát az esetek 97 százalékában a BKK nyerte meg a pert. Ezekben az esetekben a pótdíj összegén túl, a per valamennyi költsége is a pótdíjazott utasra hárul. 

Bár a 8 ezer, vagy a 16 ezer forintos kezdeti összegek elsőre soknak tűnnek, ennek ellenére nem éri meg halogatni a befizetést.

A szigorított követeléskezelési módszerek miatt a pótdíjazott utasok egyértelműen akkor döntenek a legjobban, ha minél hamarabb rendezik a jegyellenőrök által kiállított sárga csekket. A BKK ugyanakkor továbbra is igyekszik ügyfélbarát módon eljárni a pótdíjbefizetésekkel kapcsolatban, ezért lehetőséget biztosít, a csekkes befizetésen túl, az összeg banki átutalására, illetve a számlavezető bankfiókokban történő befizetésre. Ennek keretében fizetési emlékeztetőket küld ki, akár több havi részletfizetést is biztosít a pótdíjazottak számára, továbbá szeretné a közeljövőben lehetővé tenni a helyszíni pótdíjazáskor a bankkártyás fizetés lehetőséget is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm