14 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 10-én

2020. április 10. 07:10

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1190 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős, krónikus beteg. Ezzel 77 főre emelkedett az elhunytak száma. 112 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból. A Pesti úti idősek otthonában eddig 151 igazolt koronavírus-fertőzött van és 7 elhunyt. A fertőzöttek száma várhatóan magasabb lesz a több mint ötszáz fős idősotthonban, mert a laborvizsgálatok még jelenleg is tartanak.2020.04.10 21:24Törökországban úja rekordmértékben nőtt az újonnan igazolt fertőzöttek számaTörökországban a SARS-CoV-2 nevű vírussal újonnan diagnosztizáltak száma az utóbbi napok 4000-hez közeli szintjéről pénteken ismét rekordot döntve 4747-re ugrott, és így az összes fertőzött száma 47 029-re nőtt. A török egészségügyi miniszter, Fahrettin Koca arról is beszámolt, hogy az elhalálozások száma kismértékben ugyan, de ugyancsak megdöntötte a napi rekordot, 98-cal 1006-ra emelkedett. Ez az érték csütörtökön 96 volt. A törökországi halálozási arány jelenleg néhány századszázalékkal még a közismerten alacsony németországit is "alulmúlja", kerekítve mindössze 2,14 százalék. A török egészségügyi tárca vezetője hozzátette: a fertőzöttek közül jelenleg 1667-en szorulnak intenzív ellátásra, 115-tel többen, mint csütörtökön, 1062 beteg pedig lélegeztetőgépre is van kapcsolva, ami 45-tel haladja meg az előző napi értéket. A gyógyultak száma 2423 - húzta alá Koca.

2020.04.10 21:20
Franciaországban tetőzik a járvány: csaknem ezerrel 13 ezer fölé emelkedett a halottak száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában 987-tel 13 197-re emelkedett a koronavírus-fertőzés áldozatainak száma - közölte péntek esti sajtótájékoztatóján a francia egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója. Jérome Salomon jelezte: a járvány elérte tetőpontját, a kórházi súlyos betegek számának csökkenése folytatódott.

Az idősotthonokból 433 új halálesetet jelentettek, ott 4599 áldozatot szedett eddig a Covid-19 fertőzés, a kórházban elhunytak száma csütörtök óta 544-gyel 8598-ra emelkedett. Köztük van egy tízévesnél fiatalabb gyerek, aki egy párizsi kórházban hunyt el, és jóllehet a koronavírussal is megfertőződött, a halálokok között több betegség is szerepel. Franciaországban a járvány eddigi legfiatalabb áldozata egy 16 éves lány volt. A kórházban elhunytak 81 százaléka ugyanakkor 70 évnél idősebb volt.

Újabb 56 idős embernél igazolódott a koronavírus-fertőzés, illetve merült fel annak gyanúja a Pesti úti idősek otthonában - írta a koronavirus.gov.hu péntek este.

“És hol a lélegeztető? - kérdezte Orbán Viktor a Bem rakparton a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tett villámlátogatásán Szijjártó Pétertől a COVID19 Központban tartott terepszemlén a tábla előtt, ahol a maszkokra és a kesztyűkre vonatkozó számokat látta meg először. A miniszterelnök látogatásáról Szijjártó Péter töltötte fel a Facebook oldalára a videót.

Muto Tosiro, a tokiói olimpia szervezőbizottságának ügyvezető igazgatója kijelentette: jelen helyzetben még az ötkarikás játékok 2021-es megrendezését sem lehet biztosra mondani.

Speciális helyzetben van a balatoni régió a koronavírus-járvány miatt, mivel az állandó lakosok életkora magasabb az átlagnál. Ezért is volt szükség az üdülőövezet polgármestereinek határozott és gyors intézkedéseire - mondta a térség önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség elnöke, Lombár Gábor.

A kormány által biztosított felhatalmazás alapján a húsvét hétfőn éjfélig tartó időszakra több vidéki városban is lezárták a népszerű kirándulóhelyeket, illetve szigorították az eddigi kijárási korlátozásokat, egyes helyeken szájmaszk használatát is kötelezővé tették, az előírások betartását pedig szigorúbban ellenőrzik a hatóságok.

2020.04.10 19:33
Kárpátalján és még két nyugat-ukrajnai megyében megtiltották a lakhely elhagyását a hétvégére

Megtiltotta a helyi kormányzóság pénteken az embereknek, hogy a hétvégén elhagyják otthonaikat Kárpátalján, valamint Ukrajna nyugati részében Voliny és Csenyivci megyében a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében. A lakhelyelhagyásra vonatkozó tilalom helyi idő szerint mindegyik megyében szombat 13 órától hétfő 6 óráig lesz érvényben. Ez idő alatt a rendvédelmi szervek, a rendőrség és a nemzeti gárda tagjai megerősített szolgálatot tartanak, a szabály megszegéséért 17 ezer hrivnya (202 ezer forint) pénzbírságot szabnak ki - idézte a mukachevo.net helyi hírportál Olekszij Hetmanenko kárpátaljai kormányzót. A helyi vezetés ezért arra kérte az embereket, hogy a bevásárlást intézzék el időben, még a rendelkezés életbe lépése előtt.

2020.04.10 19:30
New York: egy Bronxszal szemben fekvő szigeten tömegsírokba temetik a halottakat

Tömegsírokba temetik az újfajta koronavírusban elhunytakat New Yorkban, a város Bronx negyedével szemben fekvő Hart-szigeten - közölték a hatóságok. Jason Kersten, New York büntetés-végrehajtási hivatalának szóvivője közölte, hogy a koronavírus-járvány idején naponta 24 halottat helyeznek ott örök nyugovóra. A Hart-szigetén több mint másfélszáz esztendőn keresztül New York azokat temette el, akiknek egyetlen hozzátartozójuk sem volt, vagy a családjuk nem engedhette meg magának, hogy fedezze a temetés költségeit. Általában hetente 25 embert szoktak eltemetni ott.

2020.04.10 19:28
Egy nap alatt 980-an haltak meg Nagy-Britanniában

A pénteken ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában eddig 8958-an haltak meg az új típusú koronavírus okozta betegségben. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában 980 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. Matt Hancock egészségügyi miniszter - aki az elmúlt hetekben maga is átesett a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségen - a Downing Streeten tartott péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a legutóbbi egy napban 5706-tal nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma.

Vagyis Nagy-Britanniában eddig 70 783 páciens szervezetében mutatták ki az új koronavírus jelenlétét. A betegséget elkapta Boris Johnson miniszterelnök is, aki a héten több napot töltött a londoni St. Thomas kórház intenzív osztályán. Johnson azonban már nem szorul intenzív kezelésre, csütörtökön átvitték egy normál kórterembe, és a Downing Street péntek esti tájékoztatása szerint a kormányfő már rövid sétákat is tesz.

2020.04.10 19:17
Az interneten és az erkélyeken ünnepelik az idén Debrecen napját

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket betartva, rendhagyó módon ünnepelik Debrecen város napját április 11-én: bár nem lesz ünnepi közgyűlés, nem adják át a város díjait, lesz helyette online színházi közvetítés, erkélykoncert és várostörténeti Facebook-kvízjáték - közölte az önkormányzat sajtószolgálata. Szombaton a DEkulT facebook-oldal folyamatosan közvetíti a debreceni önkormányzat kulturális intézményeinek városnapi üzeneteit.

2020.04.10 19:11
Lengyelországban automatából is lehet maszkot venni

Maszkot, gumikesztyűt és fertőtlenítőszert árusító automatákat helyeztek üzembe Lengyelország két legnagyobb városában - közölte pénteken az automataüzemeltetők szervezete. Varsóban egyelőre kettő, Krakkóban pedig öt ilyen automata üzemel, de további többtucatnyi gép kihelyezése van tervben, és szükség esetén százával is kész a szervezet kihelyezni ilyen egységeket - tudatták. Az automatákból 8,8 zlotyért lehet maszkot venni, ami körülbelül 680 forintnak felel meg. Aleksander Wasik, az automataüzemeltetők szervezetének vezetője elmondta, elsődleges céljuk az volt, hogy a szektorban dolgozók ne veszítsék el az állásukat. Innen jött az ötlet olyan automatákat felállítani, amelyekből a járvány idején leginkább szükséges termékeket lehet megvásárolni.

2020.04.10 19:07
Olaszországban valamelyest csökkent a napi halálos áldozatok száma

Valamelyest csökkent péntekre az új típusú koronavírus okozta megbetegedések napi halálos áldozatainak száma, miután csütörtökön 610, pénteken pedig 570 újabb halálozásról számoltak be az olasz hatóságok. Az egy nap alatt igazolt új fertőzöttek száma pénteken 3951 volt, míg csütörtökön 4020 új fertőzöttről adtak számot Rómában. A friss adatok szerint a betegségből az elmúlt 24 órában 1985 ember épült fel, a gyógyultak száma ezzel 30 455-re nőtt. Az intenzív osztályon ápolt betegek száma pedig hetedik napja csökken, pénteken 108-cal 3497-re mérséklődött. Az összes fertőzött száma Olaszországban így 147 577-re emelkedett, a halálos áldozatok száma pedig 18 849-re nőtt.

Pozitív lett 91 olyan ember koronavírus-tesztje Dél-Koreában, akit korábban gyógyultnak nyilvánítottak, és kiengedtek a karanténból - közölte pénteken az ország betegségmegelőzési központja (KCDC). Dzsong Eun Kjong, a KCDC igazgatója közölte, hogy újabb vizsgálatokat hajtanak végre az említetteken, és két hetet kell várni az eredményekre.

A már több, mint 50 ezer embert számláló Miutcánk közösségi oldal célja, hogy megmutassa, mennyire értékes a közösségek támogató ereje és a helyi szintű összefogás, a MOL Limo pedig ebben lépett velük partnerségre.

Koncertek, online élő közvetítések, letölthető felvételek, hangoskönyvek: annyi programot nyújtanak a hétvégére, hogy egy perce sem unatkozni senkinek. A rendhagyó húsvétot rengetegen ünneplik az otthonukban, ki egymagában, ki a szűk családdal. Hogy még véletlen se jusson eszünkbe mászkálni, jobb ha előre megtervezzük a programot a hétvégére.

Lassan egy hónapja zajlik a magyar oktatás ún. tantermen kívüli, digitális munkarendben. Az első tapasztalatok vegyesek, az egyik legnegyobb probléma az eszközellátottság. A Pénzcentrum birtokába került egy budapesti intézmény belsős felmérése, amely igazolja, hogy még egy relatív jobb pénzügyi helyzetben lévő kerület családjainál sem jellemző, hogy mindenféle IT-eszköz és internetelérés a gyermekek rendelkezésére álljon odahaza.

2020.04.10 16:17
A korábbi támogatások többszörösét adja a fesztiváloknak az MTÜ

Ha a járványügyi helyzet megengedi a fesztiválok rendezését, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a korábbi támogatások sokszorosát tervezi kiosztani - jelentette be a szervezet vezérigazgatója pénteken az MTÜ honlapján közzétett interjújában. Guller Zoltán szerint az intézkedés nemcsak a turizmus élénkítése szempontjából fontos, hanem a hetek óta fellépések nélkül maradt művészek számára is hatalmas segítséget jelent.

Egy hónapra letartóztatták a kőbányai hamis fertőtlenítőszerrel üzletelő csalókat - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész pénteken. A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak egy, a járványügyi veszélyhelyzet alatt létrehozott X. kerületi fertőtlenítőszer-üzemet működtettek.

Péntek reggel a budapesti Szent Imre Kórházban tartott ellenőrzést Orbán Viktor miniszterelnök. Az előzetes bejelentés nélkül lezajlott látogatásról ezúttal is videót tett közzé a közösségi oldalán - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormány a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló csütörtöki rendeletében felhatalmazta a polgármestereket, hogy a nagypéntektől húsvét hétfőig tartó időszakra a településükre szigorúbb szabályokat határozzanak meg. A települések vezetői közül többen is azt kérték, a helybéliek csak indokolt esetben hagyják el otthonukat, a máshol élők pedig látogatásukat halasszák a járvány utáni időszakra. Mutatjuk a lezárt területeket.

2020.04.10 14:32
Belgiumban átlépte a háromezret a halottak száma, és Hollandiában sem lassul a járvány terjedése

Belgiumban 3019-re nőtt a koronavírus okozta betegség (Covid-19) halottainak a száma, miután a pénteki adatok szerint 325-en haltak meg 24 óra leforgása alatt az országban - közölte a helyi sajtó. A fertőzés tovább terjed, az SPF Santé közegészségügyi szolgálat szerint újabb 1684 fertőzést regisztráltak, a számuk ezzel összességében meghaladta a 25 ezret. A fertőzéses esetek nyomon követése rendkívül fontos ahhoz, hogy az életben lévő korlátozásokat enyhíteni lehessen.

Hollandiában sem lassul a járvány terjedése, pénteki adatok szerint több mint ezer új fertőzöttet azonosítottak az országban. A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint 21 762 a fertőzöttek száma, és 2396 halálos áldozata van a fertőzés okozta betegségnek. Mark Rutte holland miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy még egy jó darabig nincs esély a korlátozások feloldására.

A szabályokon fokozatosan fogunk lazítani. Addig is mindenki maradjon otthon húsvétkor. Nincs biciklizés, nincs motorozás, ha kell, az utakat is lezárjuk

- hangsúlyozta. A sajtó szerint a rendőrség szigorú ellenőrzés alá veszi a köztereket is, ahol a fiatalok gyülekeznek, dacolva a korlátozásokkal. Luxemburgban a helyi média a járvány lassulásáról adott hírt, azonban még a drákói intézkedések ellenére is 81 új fertőzöttet azonosítottak a nagyhercegségben péntekre virradóra. Az összesítés szerint a országban 3115 a fertőzések száma, 52-en haltak meg, ami nagy aránynak számít a félmilliós lélekszámú országban. Paulette Lenert egészségügyi miniszter a Luxemburg Times című napilapnak nyilatkozva elmondta, még 8-10 napra lesz szükség, hogy a kormány kigondolja a megfelelő korlátozásenyhítő stratégiát.

Korábban a profonol, az előtt pedig a hydroxychloroquine-sulfat hatóanyagú szerek Magyarország területéről kereskedelmi tevékenység keretében történő kivitelének tilalmáról döntött az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), most pedig már az antibiotikumok, kábító fájdalomcsillapító gyógyszerek és altatók kivitelét is megtiltotta - szúrta ki a Pénzcentrum.

2020.04.10 14:01
Romániában csökkent az új megbetegedések száma, de nőtt az elhalálozásoké

Romániában csökkent az új Covid-19-megbetegedések száma, de nőtt a kórnak tulajdonított elhalálozásoké a pénteken kora-délután közzétett hivatalos adatok szerint. Az elmúlt napon kimutatott 265 új esettel 5467-re emelkedett az országban regisztrált fertőzések száma. Az utóbbi 24 órában jegyzett 28 halálesettel 257-re emelkedett a kór halálos áldozatainak a száma. A stratégiai kommunikációs törzs jelentése szerint 183 súlyos esetet kezelnek a kórházak intenzív osztályain, öttel többet mint egy nappal korábban, 729 személy pedig már gyógyultan hagyhatta el a kórházakat.

Kinevezett egy vezető gyógyszert a Pfizer a koronavírus ellenszerének kutatásában - mondta el az amerikai gyógyszercég tudományos vezetője. Egyelőre a preklinikai fázisban vannak a tesztelések, a harmadik negyedévben indulhatnak el a klinikai tesztek, embereken - ígéri. Közben vakcinát is fejleszt a Pfizer egy német céggel karöltve, és ha minden jól megy, akár az év végére több millió vakcina rendelkezésre állhat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Országszerte korlátozó intézkedéseket vezettek be a polgármesterek húsvétra. Parkok, parkolók, túraútvonalak lezárásáról döntöttek, helyenként korlátozták a településre belépők körét vagy elrendelték bizonyos üzletek és a piacok bezárását.

2020.04.10 13:11
Olaszországban május 4-ig meghosszabbítják a kijárási korlátozást a sajtó szerint

Nem enyhülnek az új koronavírus-járvány miatti óvintézkedések közvetlenül a húsvéti ünnepek után sem a pénteki olasz sajtó szerint, amely a kormány bejelentését megelőzve úgy értesült, hogy legfeljebb a könyvesboltokat és a mezőgazdasági gépgyártást indítanák újra. A Corriere della Sera legnagyobb olasz napilap címoldala szerint Olaszország május 3-ig továbbra is "zárva tart", a baloldali La Repubblica azt írta, május 4-től indulhat a korlátozások részleges feloldása. A Libero jobboldali ellenzéki újság megjegyezte, hogy az olaszok türelme elfogyott, "az emberek lázadnak, és ki akarnak menni otthonról".

Giuseppe Conte miniszterelnök péntek estéig ígérte annak bejelentését, meddig hosszabbítják meg a korábban április 13-ig elrendelt óvintézkedéseket. A kormányfő az utóbbi napokban esetleges oldásról, egy úgynevezett második fázisról beszélt, egyes nem létfontosságú termelési és szolgáltatási ágazatok újraindításával.

A németországi Bajorország volt az első olyan tartomány, ahol kijárási korlátozást vezettek be. Az utcákon van hogy senki sincs, aki csak teheti otthonról dolgozik, durván visszaesett az autópálya forgalom is - mondta el egy Münchennel szomszédos településen dolgozó magyar a Pénzcentrumnak. Az alkalmazott áprilistól Kurzarbeit-en van, azaz jobbára otthon van, nem dolgozik és az államtól kapja a válság előtti fizetésének 60 százalékát.

2020.04.10 12:52
Spanyolországban hetek óta nem látott alacsony szintre csökkent a napi halálozás

Spanyolországban 605-en veszítették életüket az új típusú koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt, ezzel hetek óta nem látott alacsony szintre csökkent a napi halálozások száma - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium pénteki jelentéséből. A szaktárca adatai szerint utoljára március 24-én volt ennél kevesebb napi áldozata a SARS-CoV-2 vírusnak, akkor 514-en hunytak el. A járvány "legsötétebb" napja április 2. volt, aznap 950-en veszítették életüket. Az elhunytak száma az előző napon, csütörtökön 683-mal, szerdán pedig 752-vel emelkedett. A dél-európai országban eddig a fertőzésbe 15 843-an haltak bele.

Nem a lakosság és nem is a nagyvállalatok, hanem a kis- és középvállalkozások vehetik igénybe a legnagyobb arányban a törlesztési moratóriumot. A Portfolio által megkérdezett nagybankok válaszai alapján az ő körükben ugyanis a legalacsonyabb a moratórium mellőzéséről nyilatkozók aránya. A bankok jelentős részénél a lakossági ügyfelek többsége valószínűleg tovább fogja törleszteni a hitelét.

A belföldi turizmus állhat hamarabb helyre a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása után - mondta el Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró. A szakértő szerint a külföldi és belföldi utazásokat egyaránt nézve legalább egy évnek el kell telnie ahhoz, hogy viszonylag helyreálljon a turizmus, akkor is, ha ha nem lesz második hulláma a járványnak, és őszre már normalizálódik a közegészségügyi helyzet.

2020.04.10 11:54
A Városliget Zrt. arra kér mindenkit, hogy a koronavírus-járvány miatt a hosszú hétvégén ne menjen a

A Városliget Zrt. arra kér mindenkit, hogy a koronavírus-járvány miatt a hosszú hétvégén ne menjen a Városligetbe, csak a jogszabályban engedélyezett módokon használja a parkot. A Városliget Zrt. pénteki közleményében azt írta: a Városliget sajátos adottságai miatt fizikailag nem lezárható. Ezért kérik a parkhasználókat, hogy fokozottan tartsák be az előírásokat, szigorúan kerüljék a csoportosulásokat, és csak legszükségesebb esetben, akkor is a jogszabályban engedélyezett módon használják a parkot, sportolásra, háziállatok sétáltatására. Tájékoztattak arról is, hogy levélben kérték Budapest rendőrfőkapitányát és a fővárosi rendészeti igazgatóság vezetőjét, hogy a húsvéti hosszú hétvégén fokozottan ellenőrizzék a kijárási korlátozások betartását a Városligetben.

Életet mentünk, ha türelmesek vagyunk! - mondta Áder János köztársasági elnök húsvét nagypéntekén, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások betartásának fontosságára utalva. Az államfő a közmédiában sugárzott beszédében azt kérte, most ne az legyen a kérdés, hogy mi mindenünk nincs, hanem az, hogy kik vannak nekünk, hogy kikért kell türelmesnek lennünk. Úgy fogalmazott, egy korlátok közé szorított húsvét közeleg, amely nem a közös ünneplésről, hanem a segítségnyújtásról, a köszönetnyilvánításról, a türelemről szól.

A koronavírus többezer esküvő terveit írta át, a foglalók a levegőben lógnak, az árak pedig jövőre emelkednek. Tavaly márciusban 2766 házasság kötetett Magyarországon, áprilisban már 3602, májusban pedig 6664. Hogyha nem volt mindegyik esetében nagy rendezvény, így is a tavalyi számok alapján idénre is esett volna több ezer esküvő, amelyet most el kell halasztani. Az esküvői árak pedig évről évre emelkednek. De mégis mitől lesz többszörös a szorzó az esküvő szó hallatán?

2020.04.10 11:01
A legmagasabb napi növekedést regisztrálták Ukrajnában a fertőzöttek és a halottak számában egyaránt

Ukrajnában péntekre, egy nap alatt 12 új esettel, 69-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 311-gyel 2203-ra, ami mind a fertőzöttek, mind a haláldozatok számának tekintetében az eddigi legmagasabb napi növekedés - közölte az egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 61-en gyógyultak fel. Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos mindazonáltal pénteken az 1+1 tévécsatorna műsorában úgy vélekedett, hogy Ukrajna elkerülheti a fertőzés terjedésének kicsúcsosodását, amit korábban április 14-15-re jósoltak matematikai modellezéssel, amennyiben a lakosok betartják a korlátozó intézkedéseket.

2020.04.10 10:38
BKK: módosul a Margitszigetet érintő járatok közlekedése a hosszú hétvégén

A Margitsziget lezárása miatt az ünnepi hosszú hétvégén módosul a 26-os, a 34-es és a 106-os autóbusz, valamint a 4-es és 6-os villamos közlekedése a fővárosban - tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mivel a koronavírus-járvány miatt péntektől hétfőig 8 és 22 óra között néhány frekventált közterület - a Margitsziget, az Óbudai-sziget és a Római-part - lezárásra került, a BKK módosítja a Margitszigetet is érintő járatok közlekedését - közölték. A 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a Margitsziget/Margit híd megállóban, a 26-os autóbusz az első indulásától csak reggel 8 óráig közlekedik, a 34-es és a 106-os autóbusz pedig nem áll meg a Margitsziget/Árpád híd megállóban - írták.

A Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos ismertette: az elmúlt 24 órában nagyobb mértékben nőtt a fertőzöttek száma, mint eddig. 1190 főt tartanak nyilván, aki a járvány kezdete óta megfertőződött, sokan vannak köztük, akik intenzív ápolásra szorulnak. Akkor is emelkedő tendencia tapasztalható, ha nem számítják bele az idősotthonban kialakult gócpontot.

Magyarországon nagy hagyománya van a húsvéti tojásdíszítésnek, de vajon hogyan változtat ezen a koronavírus-járvány? Erről is kérdezte a tradíció avatott mestereit a HelloVidék.

A mostani koronavírusjárvány-helyzetben a legerősebb fegyver továbbra is az önuralom, és ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez működik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott nagypénteki interjúban.

A házilag készített maszkok miatt megnőtt a rövidáruboltok forgalma is, amelyek viszont nem voltak felkészülve ekkora keresletre. Így történt, hogy egész Európában hiánycikk lett a kalapgumi is, amelyet eddig főként a Távol-Keletről exportáltak.

A csütörtök késő este megjelent kormányrendelet értelmében más üzletekhez hasonlóan a dohányboltoknak is be kell zárniuk délután három és reggel hat között, ebben az időszakban csak dolgozó tartózkodhat bent. Az önkormányzatok most már a piacok nyitvatartásáról is saját hatáskörben dönthetnek, de ugyanúgy ki kell jelölniük egy idősávot a 65 éven felüliek részére, csak nem feltétlenül a 9-12 órát.

2020.04.10 08:06
Rendeződött a román-magyar határon át munkába ingázók helyzete

A román-magyar határon át ingázók helyzetét is rendezte a nyolcadik román katonai rendelet, amely kimondja, hogy nem kell karanténba vagy lakhelyi elkülönítésbe helyezni Romániában a román-magyar határon át ingázókat, ha nem mutatják a koronavírus-fertőzés tüneteit. A dokumentum rögzíti, hogy ingázónak tekintik azokat a személyeket, akik igazolják, hogy valamely határátkelőtől 30 kilométerre laknak és dolgoznak a határ valamelyik oldalán, és hetente legalább egyszer hazatérnek. A rendelet újdonsága az is, hogy az ingázók immár nemcsak a Létavértes-Székelyhíd, a Méhkerék-Nagyszalonta és a Nyírábrány-Érmihályfalva határátkelőket vehetik igénybe, hanem a Nagycsanád-Kiszombor, Nagylak-Nagylak, Battonya-Tornya, Gyula-Gyulavarsád, Ártánd-Bors, Vállaj-Csanálos és Csengersima-Pete határátkelőket is. A jogszabály külön kitér arra, hogy az ingázók mezőgazdasági gépekkel is átléphetik a határt.

Csütörtökön éjfél előtt, sokadik nekifutásra elfogadták az euróövezeti pénzügyminiszterek a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére összeállított, 500 milliárd eurót meghaladó uniós mentőcsomag részleteit. A gazdaságösztönző mentőterv három pillérre épül majd: az Európai Bizottság 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programjára, az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euróig igénybe vehető garanciaalapjára, amely a vállalatok - elsősorban kis- és közepes vállalkozások - likviditásának támogatását szolgálja, illetve az Európai Stabilitási Mechanizmus 240 milliárd euróig - az euróövezeti GDP 2 százalékáig - terjedő megelőző hitelkeretére.

2020.04.10 07:16
Meghaladta a másfél milliót a fertőzöttek száma a világon

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma péntek reggelre több mint 117 ezerrel, 1 601 984-re nőtt a világon. A Covid-19 nevű betegségben 95 731-en vesztették életüket, a gyógyultak száma 355 066 - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A csütörtök reggeli adatsorban 1 484 811 fertőzött, 88 538 halott és 329 876 gyógyult szerepelt. A fertőzés 184 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

Rengeteg tényező befolyásolja azt, hogyan drágul egyes élelmiszerek ára a szezonális hatástól kezdve az infláción át a sertéspestisig - a márciusi árakra pedig már a koronavírus járvány is megtette a hatását. Mindebből az egyszeri vásárló viszont csak annyit érzékel, hogy amíg mondjuk egy évvel korábban 15 ezer forintból ki lehetett hozni egy nagyobb bevásárlást, addig most közelebb van a 18 ezer forinthoz ez az összeg. Ez természetesen nagyban függ attól is, milyen termékeket pakolunk a kosárba, ezért lehetséges, hogy egészen máshogy érzékeli az árváltozásokat egy pályakezdő fiatal, mint egy házastársával élő nyugdíjas, vagy egy családanya. A Pénzcentrum most azt vizsgálta, hogy egy-egy ilyen vásárlói réteg tagjai között milyen különbségek tapasztalhatók, mennyire hat rájuk másként a bolti drágulás, attól függően, milyen termékeket vesznek és mennyit.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1190 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős, krónikus beteg. Ezzel 77 főre emelkedett az elhunytak száma. 112 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból. A Pesti úti idősek otthonában eddig 151 igazolt koronavírus-fertőzött van és 7 elhunyt. A fertőzöttek száma várhatóan magasabb lesz a több mint ötszáz fős idősotthonban, mert a laborvizsgálatok még jelenleg is tartanak.

Április 9-én, késő este a Magyar Közlönyben megjelent a legújabb kormányrendelet. Ebben foglaltatik a meghatározatlan ideig bevezetésre került kijárási korlátozás, illetve az is, hogy a húsvéti időszakra milyen plusz jogköröket kapnak a polgármesterek.

Lezárják a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot minden nap reggel 8 és este 10 óra között péntektől hétfőig a koronavírus-járvány miatt - közölte Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön késő este.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm