2020. október 26. hétfő Dömötör

Pénz tűnhet el a számládról: már csak két heted maradt

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. május 13. kedd 12:03

Ahogy azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta, rohamosan közeleg az a határidő, ameddig el lehet költeni a SZÉP kártyákra még 2012-ben feltöltött juttatásokat. Május 31-ig még a kártyatulajdonosok rendelkezésére áll ez az összeg, utána a munkáltató számlájára kerülnek vissza.


Ugyan a statisztikák szerint a húsvét, a tavaszi szünet és a négynapos hétvége alkalmával a pihenni vágyók sokat használták kártyáikat, de még így is 2,7 milliárd forint lejáró összeg vár elköltésre a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint. A május 31-i határidő csak azon feltöltött összegekre vonatkozik, amiket a munkaadók 2012-ben töltöttek a SZÉP kártyákra, a későbbi juttatások nem fognak elveszni e hónap végén. Ha valaki nem biztos benne, hogy egyenlegét lemerítette, érdemes a kártyáját kibocsátó bank (az OTP, az MKB, vagy a K&H) honlapján, vagy ügyfélszolgálatukon informálódni.

Hogyan merítsük le SZÉP kártyánkat?

A kártyánknál különböző alszámlák lehetnek: szálláshely, vendéglátás és szabadidős. A szálláshely alszámlából foglalhatunk szállást, költhetjük utazásszervezési szolgáltatásra, gyógyfürdő- illetve strandbelépőre, ezeken kívül már utazásunk helyszínén a szállodában befizethetjük magunkat például egy masszázsra. A vendéglátás utalványrészből szintén strandolhatunk és gondoskodhatunk egy ebédről vagy vacsoráról.


A szabadidős alszámlára töltött pénzből pedig többek között fesztiválbérletre, egészségügyi és wellness szolgáltatásokra, fürdőbelépőre, sportrendezvények nevezési díjára, sporteszközök kölcsönzésére, vagy élményparkok belépőire is költhetünk. Ha fesztiválbelépőt vennénk, érdemes megnézni, hova meddig lehet kedvezményes bérleteket váltani. A nagyfesztiválok közül a legközelebbi ilyen dátum a soproni VOLT-ra vonatkozik, erre a rendezvényre június 16-ig tudunk olcsóbb belépőt vásárolni, akár a kártyánkon maradt pénzen is. Természetesen sok fesztivál elfogadja a SZÉP kártyát, a további határidőkről ide kattintva tájékozódhatsz.

A felhasználást könnyítheti, hogy szálláshely-szolgáltatásért és fürdő belépőért mindhárom alszámláról lehet fizetni. Ha későbbre foglalnánk, a kibocsátók honlapján keresztül előleget is fizethetünk, azaz akár már most befoglalható és leelőlegezhető akár egy augusztusi nyaralás. Ehhez hasonló lehetőség a névre szóló ajándékutalvány vásárlása, így a szolgáltatást később is igénybe lehet venni. Számos lehetőség közül választhatunk tehát, hogy május 31-ig lemerítsük a keretünket. Miután kiválasztottuk az adott programot, úti célt, szállást, minden esetben tájékozódjunk, elfogadják-e a helyszínen a SZÉP kártyánkat.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó