7 °C Budapest

Pár száz forintból is összejöhet a luxusnyaralás: ezzel a módszerrel sikerül!

2019. október 19. 07:01

Bár messze még a 2020-as nyár, érdemes már most nekiállni mgtervezni a nyaralást, és elkezdeni összegyűjteni a rávalót. A Pénzcentrum kiszámolta neked, mennyit kell félretenned naponta, sőt, spórolási tippeket is adunk!

Egyre több magyar tud rendszeresen félretenni: 2017-ben a lakosság valamivel több mint 50 százaléka, 2018-ban pedig már közel 60 százaléka spórolt havi rendszerességgel - derült ki az Intrum felméréséből. A magyarok spórolási lehetőségeit tekintve nincs eltérés az európai átlagtól. Az MNB adatai alapján a tavalyi évben a magyar háztartások 2500 milliárd forinttal növelték megtakarításaikat, ami a GDP 5,9 százalékának felel meg.

Elsősorban váratlan kiadásokra teszünk félre: 10-ből 7 válaszadó emiatt takarékoskodik. A magyarok számára továbbra is fontos a lakáscélú megtakarítás, de már kevésbé jelentős, mint a korábbi felmérésben volt. Ugyanakkor egyre többen spórolnak utazásra, ez a második legmeghatározóbb cél. Sosem látott kalandvággyal vetették bele magukat a magyarok az idei nyárba, 64 százalékuk ment nyaralni, amely 5 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. 

Még mindig a belföldi úti célok a legnépszerűbbek, a megkérdezettek 73 százaléka ilyen útra is elmegy, ezzel szemben a külföldre is utazók száma 35-ről 41 százalékra növekedett egy év alatt.

Ennyit költünk

Az idei nyaralásra a tavalyinál kicsit többet, átlagosan 169 ezer forintot szánnak a megkérdezettek, amelynek a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is fő forrása az előre félretett pénz. Idejen tehát lassan beszerezni a malacperselyt. Még legalább 8 hónap van hátra a nyaralások első hullámáig, ez nagyjából 240 napot jelent, tehát ha most elkezdesz spórolni, és bele fogsz férni a 169 ezres keretbe, akkor már naponta 700 forintnyi megtakarításból összejöhet az összeg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Friss statisztikákból az derül ki, hogy a fogyasztási célú költekezés értéke naponta 5 924 forint volt 2019 első félévében, ezen belül a boltban 3 198 forintot költöttek a magyarok. Ez az egy főre jutó költekezések értéke, ha nagy a család, nyilván több pénz megy el - írja a KSH adataira hivatkozva a blokkk.com

A közel 6 ezer forintból lecsípni 700-at első ránézésre nem tűnik soknak, de mivel minden nap, szombaton és vasárnap is el kell végezned, jól jöhet hozzá pár kreatív ötlet:

  • Jó megoldás lehet, ha minden hónap legelején, amikor a fizetésed megérkezik, automatikusan félreteszed a szükséges összeget, ez esetben 21 ezer forintot. Radikális megoldás, de működhet, feltéve, ha elzárod magad elől ezt a pénzt.
  • Ha még nincs, feltétlenül nyissál megtakarítási számlát, amit alszámlaként használhatsz. Minden hónapban rendszeresen utalhatsz ide pénzt, itt gyűlhet a nyaralás költsége.
  • A bankok is egy rakás folyószámlát kínálnak, amelyek eltérő költségeket tartalmaznak. Ha valaki megnézi például, hogy mennyi a számlavezetési díj és ez alapján dönt, meglepődhet utalásnál vagy készpénzfelvételnél, hogy bizony a tranzakció párezer forinttal többe került, mint ahogy azt várta.

Hasonlítsd össze a folyószámlákat két kattintással a Pénzcentrum kalkulátorában!

  • De persze akkor is összejöhet ez a napi nagyjából 2 eurós megtakarítás, ha odafigyelsz a napi költéseidre. A papírpoharas, útközben megvásárolható kávé bármennyire trendi is, igazi luxus, ami nem 700, de inkább 1000 forintba kerül a népszerű kávéláncokban, arról nem is beszélve, hogy az egyszer használatos műanyagok 100 év alatt sem bomlanak le.
  • Akkor is sokat spórolhatsz minden egyes nap, ha az illatozó aluljárós pékségek helyett a saját szendvicsedet választod. Ha előre kitalálod, és rászánod a hétvégén az idődet, egy hétre előre betárazhatsz saját készítésű pogácsából, szendvics alapanyagból, és fillérekből megsüthető kekszekből, ami még jobb is, mint a bolti.
  • 700 forint nagyjából 2-3 doboz üdítő, mely nélkül valljuk be, ki lehet bírni egy napot. Ha koffein kell, igyál kávét, zöld teát, ha édes ízre vágysz, készíts magadnak limonádét.
  • Kiszámoltad már mennyibe kerül havonta autóval járni? A benzinen is spórolhatsz akár, ha átnyergelsz pár hónapig buszra, vonatra, vagy biciklire. Érdemes osztani-szorozni, hogy jobban megéri-e a BKV bérlet, mint a benzinpénz.
  • A fix költségeken kevésbé, az az étkezésen ellenben sokat lehet fogni. A napi bevásárlások alkalmával sokkal könnyebb elcsábulni valami szükségtelen dologra, mint ha hetente egyszer mennél el egy lényegesen olcsóbb szuper- vagy hipermarketbe. Arról nem is beszélve, hogy ha megtervezet a heti menüt, és elkészíted otthon az ebédedet, akkor megúszhatod a napi 1000-1500-as menüket legalább a feléből kihozhatod az étkezésed: máris markodban van a 700 forint.
  • A bevásárlások előtti lista írásával könnyebben elkerülhetjük az impulzív vásárlás veszélyét. Ebben az is segítségünkre van, ha nem farkaséhesen indulunk útnak.
  • És ne feledd átlapozni az akciós újságokat sem, olyakor elképesztő akciókka csábítják az üzletek a vásárlókat. Miután hazaértél, számold ki, mennyi pénzt takarítottál meg, csodálkozni fogsz!
  • Színház? Manapság az sem olcsó mulatság kivéve, ha vársz az utolsó pillanatig, akkor ugyanis akár féláron is hozzájuthatsz a jegyekhez, egy csapásra megspórolhatsz akár 2-3 ezer forintot is.
  • Tarts olykor vásárlásmentes napokat! A felmérések szerin ezzel máris 3-4 ezer forintot takarítasz meg egy csapásra
  • Nem csak az élelmiszerüzletekben, de a könyvesboltokban is könnyű elcsábulni, egy-egy színes borítójú friss bestsellernek nehéz ellenállni. Ehelyett iratkozz be a könyvtárba, és olvasd a tavalyi év slágerkönyveit, máris több ezer forintot spóroltál.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem