14 °C Budapest

Pár száz forintból is összejöhet a luxusnyaralás: ezzel a módszerrel sikerül!

2019. október 19. 07:01

Bár messze még a 2020-as nyár, érdemes már most nekiállni mgtervezni a nyaralást, és elkezdeni összegyűjteni a rávalót. A Pénzcentrum kiszámolta neked, mennyit kell félretenned naponta, sőt, spórolási tippeket is adunk!

Egyre több magyar tud rendszeresen félretenni: 2017-ben a lakosság valamivel több mint 50 százaléka, 2018-ban pedig már közel 60 százaléka spórolt havi rendszerességgel - derült ki az Intrum felméréséből. A magyarok spórolási lehetőségeit tekintve nincs eltérés az európai átlagtól. Az MNB adatai alapján a tavalyi évben a magyar háztartások 2500 milliárd forinttal növelték megtakarításaikat, ami a GDP 5,9 százalékának felel meg.

Elsősorban váratlan kiadásokra teszünk félre: 10-ből 7 válaszadó emiatt takarékoskodik. A magyarok számára továbbra is fontos a lakáscélú megtakarítás, de már kevésbé jelentős, mint a korábbi felmérésben volt. Ugyanakkor egyre többen spórolnak utazásra, ez a második legmeghatározóbb cél. Sosem látott kalandvággyal vetették bele magukat a magyarok az idei nyárba, 64 százalékuk ment nyaralni, amely 5 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. 

Még mindig a belföldi úti célok a legnépszerűbbek, a megkérdezettek 73 százaléka ilyen útra is elmegy, ezzel szemben a külföldre is utazók száma 35-ről 41 százalékra növekedett egy év alatt.

Ennyit költünk

Az idei nyaralásra a tavalyinál kicsit többet, átlagosan 169 ezer forintot szánnak a megkérdezettek, amelynek a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is fő forrása az előre félretett pénz. Idejen tehát lassan beszerezni a malacperselyt. Még legalább 8 hónap van hátra a nyaralások első hullámáig, ez nagyjából 240 napot jelent, tehát ha most elkezdesz spórolni, és bele fogsz férni a 169 ezres keretbe, akkor már naponta 700 forintnyi megtakarításból összejöhet az összeg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Friss statisztikákból az derül ki, hogy a fogyasztási célú költekezés értéke naponta 5 924 forint volt 2019 első félévében, ezen belül a boltban 3 198 forintot költöttek a magyarok. Ez az egy főre jutó költekezések értéke, ha nagy a család, nyilván több pénz megy el - írja a KSH adataira hivatkozva a blokkk.com

A közel 6 ezer forintból lecsípni 700-at első ránézésre nem tűnik soknak, de mivel minden nap, szombaton és vasárnap is el kell végezned, jól jöhet hozzá pár kreatív ötlet:

  • Jó megoldás lehet, ha minden hónap legelején, amikor a fizetésed megérkezik, automatikusan félreteszed a szükséges összeget, ez esetben 21 ezer forintot. Radikális megoldás, de működhet, feltéve, ha elzárod magad elől ezt a pénzt.
  • Ha még nincs, feltétlenül nyissál megtakarítási számlát, amit alszámlaként használhatsz. Minden hónapban rendszeresen utalhatsz ide pénzt, itt gyűlhet a nyaralás költsége.
  • A bankok is egy rakás folyószámlát kínálnak, amelyek eltérő költségeket tartalmaznak. Ha valaki megnézi például, hogy mennyi a számlavezetési díj és ez alapján dönt, meglepődhet utalásnál vagy készpénzfelvételnél, hogy bizony a tranzakció párezer forinttal többe került, mint ahogy azt várta.

Hasonlítsd össze a folyószámlákat két kattintással a Pénzcentrum kalkulátorában!

  • De persze akkor is összejöhet ez a napi nagyjából 2 eurós megtakarítás, ha odafigyelsz a napi költéseidre. A papírpoharas, útközben megvásárolható kávé bármennyire trendi is, igazi luxus, ami nem 700, de inkább 1000 forintba kerül a népszerű kávéláncokban, arról nem is beszélve, hogy az egyszer használatos műanyagok 100 év alatt sem bomlanak le.
  • Akkor is sokat spórolhatsz minden egyes nap, ha az illatozó aluljárós pékségek helyett a saját szendvicsedet választod. Ha előre kitalálod, és rászánod a hétvégén az idődet, egy hétre előre betárazhatsz saját készítésű pogácsából, szendvics alapanyagból, és fillérekből megsüthető kekszekből, ami még jobb is, mint a bolti.
  • 700 forint nagyjából 2-3 doboz üdítő, mely nélkül valljuk be, ki lehet bírni egy napot. Ha koffein kell, igyál kávét, zöld teát, ha édes ízre vágysz, készíts magadnak limonádét.
  • Kiszámoltad már mennyibe kerül havonta autóval járni? A benzinen is spórolhatsz akár, ha átnyergelsz pár hónapig buszra, vonatra, vagy biciklire. Érdemes osztani-szorozni, hogy jobban megéri-e a BKV bérlet, mint a benzinpénz.
  • A fix költségeken kevésbé, az az étkezésen ellenben sokat lehet fogni. A napi bevásárlások alkalmával sokkal könnyebb elcsábulni valami szükségtelen dologra, mint ha hetente egyszer mennél el egy lényegesen olcsóbb szuper- vagy hipermarketbe. Arról nem is beszélve, hogy ha megtervezet a heti menüt, és elkészíted otthon az ebédedet, akkor megúszhatod a napi 1000-1500-as menüket legalább a feléből kihozhatod az étkezésed: máris markodban van a 700 forint.
  • A bevásárlások előtti lista írásával könnyebben elkerülhetjük az impulzív vásárlás veszélyét. Ebben az is segítségünkre van, ha nem farkaséhesen indulunk útnak.
  • És ne feledd átlapozni az akciós újságokat sem, olyakor elképesztő akciókka csábítják az üzletek a vásárlókat. Miután hazaértél, számold ki, mennyi pénzt takarítottál meg, csodálkozni fogsz!
  • Színház? Manapság az sem olcsó mulatság kivéve, ha vársz az utolsó pillanatig, akkor ugyanis akár féláron is hozzájuthatsz a jegyekhez, egy csapásra megspórolhatsz akár 2-3 ezer forintot is.
  • Tarts olykor vásárlásmentes napokat! A felmérések szerin ezzel máris 3-4 ezer forintot takarítasz meg egy csapásra
  • Nem csak az élelmiszerüzletekben, de a könyvesboltokban is könnyű elcsábulni, egy-egy színes borítójú friss bestsellernek nehéz ellenállni. Ehelyett iratkozz be a könyvtárba, és olvasd a tavalyi év slágerkönyveit, máris több ezer forintot spóroltál.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem