Óvatosan ezekkel az utalványokkal: simán átejtenek, se nyaralás, se pénz

2020. augusztus 22. 07:01

Regnetegen árulják a befuccsolt utazásaik nyomán kapott kuponokat, vouchereket az interneten: sokan úgy gondolják, sokat spórolhatnak, ha rárepülnek a "lepattanóra". Ám nincs kolbászból a kerítés: könnyen megütheti a bokáját egy ilyen vásárlással az, aki nem elég körültekintő. Mutatjuk, mit kell leellenőrizni, mielőtt belevágsz egy ilyen ügyletbe.

Még mindig rengetegen árulját a neten utazási utalványaikat, vouchereiket: sok magyar utazó pedig szó nélkül rárepül a "lepattanóra", mert azt hiszi, a hirdetési oldalakról viszonylag olcsón lehet utazáshoz, szálláshoz jutni. Ez sok esetben így is van, de a dolognak rengeteg buktatója van - de erről majd később. A Pénzcentrum most szétnézett a legnagyobb apróhirdetési oldalakon, hogy kiderüljön, így augusztus vége felé hányan szabadulnának még meg utazási utalványaiktól.

Találtunk olyan december 31-ig felhasználható utalványt, amit konkrétan féláron kínáltak: 200 ezer forint értékben lehet menni egy zalakarosi hotelba, a hirdető 100 ezer forintot kér érte - ugyanebbe a hotelbe találtunk 100 ezer forintos utalványt is 10 ezerért. De láttunk 130 ezer forint értékű Aldi utazási utalványt is, amit 124 ezer forintért kínálnak eladásra.

Akadnak légitársaság-voucherek is: valaki például 500 eurónyi WizzAir utalványt akart eladni egy hirdetési csoportban, a hirdető "kedvező árfolyamon" adná el a vouchereket, 50 eurónként. A vételárról levélben lehet egyezkedni.

Könnyen megütheted a bokádat!

Bár sok kedvező ajánlatot találni a neten, azért érdemes utánajárni a dolgoknak, mert könnyen komoly galibába keveredhetsz az ilyen utalványokkal, voucherekkel. A Magyar Utazási Irodák Szövetésge szerint az első és legfontosabb, hogy meggyőződj róla,

ki az utalványt kibocsátó szolgáltató, utazási iroda és szerezz részletes információt az utalvány beváltásának feltételeiről, mielőtt megvásárolod azokat!

A Pénzcentrum kérdésére a MUISZ kifejtette, az utazási irodák legtöbbször utazási csomagban (közlekedés, szállás, ellátás stb.) kínálják szolgáltatásaikat utalványok formájában. Az utalványok átruházhatóak, azonban annak a személynek, aki eladja a birtokában lévő utalványt, tájékoztatnia kell az utazási irodát az eladás tényéről.

Ritkán előfordulhat, hogy csak szállás szolgáltatást tartalmaz az utalvány, ilyen esetben az utazási iroda állapodik meg a szállást nyújtóval az utalvány elfogadásáról, melyet a szállásadónak el kell fogadnia az utastól. Azonban ahogy fent írtuk, fontos a vásárlás előtt meggyőződni arról, hogy az utazási iroda és a szállást nyújtó milyen feltételekkel biztosítják a szolgáltatást

- hívták fel a figyelmet. Hozzátették, csak repülőjegyet tartalmazó utalvány elvétve kerül kibocsátásra, ebben az esetben is feltétlenül fontos a megvásárlás előtt minden részletet egyeztetni az utazási irodával.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezt tedd, ha átvernek

Amennyiben egy vásárló úgy érzi, hogy a gazdaság bármelyik szektorához tartozó vállalkozás becsapta, akkor érdemes a fogyasztóvédelmi hatóságnál feljelentést tennie, mindazonáltal szövetségünknek nincs információja arra vonatkozóan, hogy utazási irodák ellen ilyen témában eljárások indultak volna

- közölte a MUISZ a Pénzcentrum megkeresésére. Mint írták, a jogszabályok megalkotásakor a törvényhozók nem számoltak ekkora, világméretű vészhelyzetre:

A pandémia következtében sok ezer utas utazása ellehetetlenült, az utazási irodák az utas által előleggel vagy teljes részvételi díjjal lefoglalt utakat nem tudták elindítani. A 2017-ben kiadott jogszabály szerint ilyen esetben az irodának 14 napon belül vissza kell utalnia az utasnak a részvételi díjat. A jogszabály bevezetésekor azonban ilyen méretű világjárványra senki nem gondolt, a turizmusban eddig nem volt ilyen helyzetre példa.

Az irodák a hozzájuk befolyt összegeket azonnal átutalják a külföldi szolgáltatóknak, akik több hónapos csúszással kezdték csak el visszautalni az irodáknak a pénzeket, ezek a visszautalások még mindig folyamatban vannak. Az irodák ennek a helyzetnek a feloldására későbbi utazásra felhasználható utalványokat bocsátottak ki, azonban az utasok sok esetben követelték a díjak visszatérítését és nem fogadták el a felajánlott utalványt. Így sajnos az irodák a visszafizetési határidőt betartani nem tudták és utasaik türelmét kérték - idézte fel az előzméneket a szervezet.

A visszafizetések akár 2-3 hónapot is csúsztak, de ma már elmondható, hogy az utasok 90 százaléka a befizetett részvételi díjakat vagy utalványban vagy készpénzben megkapták. A MUISZ a sajtón keresztül többször is kérte az utasok türelmét és szorgalmazta az utalványok utasok által történő elfogadását. A Szövetség ezúton is köszöni az utasok megértését és bízik benne hamarosan ismét korlátozások nélkül lehet utazni

- tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem