Ország Karácsonyfája 2020: szavazz, melyik korábbi év fenyője volt a legszebb

2020. november 24. 16:01

Idén is, ahogy a korábbi években megszokhattuk, november utolsó hetében érkezik az Ország Karácsonyfája a Kossuth térre. 2020-ban Székesfehérvárról érkezik a fenyő, és a mai napon fogják felállítani az Országház előtt. Kérdés, hogy lesz-e olyan szép, mint az elmúlt évek karácsonyfái, amelyek a téren álltak. A Pénzcentrum gyűjtésében most az elmúlt évtized karácsonyfáit mutatjuk be. Szerinted melyik évben állt a legszebb fa a Parlament előtt?

Ma állítják fel a Kossuth téren az Ország Karácsonyfáját, amelyet tegnap délelőtt vágtak ki Székesfehérváron. A négy tonna súlyú ezüstfenyőt negyven évvel ezelőtt ültették, és mostanra 15 méter magassá, 70-80 centiméter törzsátmérőjűvé erősödött. A fát díszítést követően valószínűleg idén is advent első vasárnapján, november 29-én világítják majd ki, és január 6-ig díszíti a Parlament előtti teret.

Az elmúlt években más-más települések ajánlották fel fenyőiket Ország Karácsonyfájának, melyek alakjukban, fajtájukban és díszítésükben is különböztek egymástól minden évben. Azt még nem tudni, milyen lesz idén a  székesfehérvári ezüstfenyő díszítése, de biztosan nem marad el az elmúlt évtized fáitól. Gyűjtésünkben most felidézzük, milyenek is voltak az elmúlt évek karácsonyfái:

2019

A mintegy 18-20 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyőt a veszprémi Rábané Trombitás Irma ajánlotta fel. A fenyőt sűrű lombúnak, és kivételesen arányos termetűnek, esztétikusnak írták le. Feldíszítve is csodás látványt nyújtott:

Forrás: Ország Karácsonyfája Facebook-csoport

2018

Ebben az évben a putnoki Kováts Géza Sándorné felajánlásából érkezett a körülbelül 18-20 méter magas, 65 centiméteres törzsátmérőjű, 5-7 tonnás ezüstfenyő a Kossuth térre. A fenyőfát egy 130 centis, 30 kilós csillag alakú, óarany világítású csúcsdísz ékesítette. A díszítéshez - a korábbi évekhez hasonlóan - 2400 folyóméter ledes fényfüzért használnak, 33600 színes izzóval. A fa körül - ahogy az eddigi években, már-már hagyományosan - 120 szánkóból álló kerítést állítottak fel.

Forrás: Ország Karácsonyfája Facebook-csoport
Forrás: Ország Karácsonyfája Facebook-csoport

2018-ban az Ország Karácsonyfája "veszélybe is került" - advent időszakában is zajlottak ugyanis tüntetések a Kossuth téren a túlóratörvény miatt. Ezek során sok szánkó is megrongálódott.

Forrás: Ország Karácsonyfája Facebook-csoport

2017

A mintegy 20 méter magas, 63 centiméteres törzsátmérőjű, több tonnás ezüstfenyőt 2017-eb egy nyugdíjas házaspár ajánlotta fel, és Tökölön vágták ki.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Forrás: Ország Karácsonyfája Facebook-csoport

2016

A mintegy húsz méter magas, négy és fél tonna tömegű ezüstfenyőt 2016-ban a tűzoltók vágták ki a Fejér megyei Sárszentmihály egyik házának udvarán. A "kordont" a fa körül szinté szánkókból készítették.

Forrás: Ország Karácsonyfája Facebook-csoport
Forrás: Ország Karácsonyfája Facebook-csoport

2015

A 2015-ös Ország Karácsonyfája a dabasi Szélmalom utca egyik kertjéből származott: törzsátmérője 53 centiméter volt, súlya mintegy 2,5 tonna:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Forrás: Ország Karácsonyfája Facebook-csoport
Forrás: Ország Karácsonyfája Facebook-csoport

2014

Gödöllő térségéből, a valkói erdőgazdaságból érkezett meg az ország karácsonyfája 2014-ben: a 19 méteres és 2 tonna súlyú fenyőfára óarany, bordó és fehér színű díszek kerültek fel; 15 centiméter átmérőjű gömbökből összesen 650 darab, 50 centiméter magas formavágott, óarany fadíszekből 200 darab. A fenyő csúcsát egy 130 centis, 30 kilós csillag alakú, óarany világítású csúcsdísz ékesítette. A karácsonyfára ezeken felül 300 méternyi fényfüzéret helyeztek el.

Forrás: www.parlament.hu

Ennek a fának a díszítése így eltérőbb képet mutatott, mint az utóbbi évek fenyőié.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Korábbi évek fái

2012-ben szakított a korábbi hagyománnyal az Országház, és nem állított karácsonyfát a Parlament előtt a Kossuth téren az átépítéséhez kötődő munkálatokra hivatkozva. 2011-ben egy 18 méter magas lucfenyő érkezett Erdőhorvátiból, 2010-ben Felsőcsatáron vágtak ki egy mintegy 16 méter magas fenyőfát, hogy az Ország Karácsonyfájának.

Advent a Kossuth téren 2011-ben. Forrás: Ország Karácsonyfája Facebook-csoport

2020

Az idei évi fáról még nem tudhatjuk, milyen lesz a díszítése, viszont az már a kivágása alatt készített képeken is látszik, hogy szép termetű fáról van szó:

Forrás: ÖKKFehérvár
Forrás: ÖKK Fehávár

Címlapkép forrása: Ország Karácsonyfája Facebook-csoport

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm