7 °C Budapest

Óriási változás jön a Balatonnál: itt vannak a konkrét tervek

2017. június 28. 05:30

Megunták a Balaton környékén dolgozó vendéglátósok és borászok az egy helyben toporgást és megalapították civil szervezetüket, a Balatoni Kört. Azóta készült már közösségi bor és gasztronómiai kiadvány, a munkavállalói jogok erősítésén még megy az ötletelés. A fejlődő büféken, éttermeken túl, kóstolgathatjuk lassan az egész éves strand gondolatát is.

Néhány hete foglalkoztunk bővebben a balatoni munkaerőpiaccal. Ebben többek között megírtuk, hogy bár nem elérhetetlenek már az osztrák fizetések a Balatonnál, de jellemzően nem kifejezetten magas bérért dolgoznak a tóparti vendéglátásban elhelyezkedő nyári munkavállalók.

A szektorban jellemző, hogy napi 10-12 óra munkáért, legfeljebb heti egy szabadnap mellett,

  • pincérként nettó 203 ezer forintot,
  • szakácsként 156 ezret,
  • mosogatóként pedig 94 ezret

lehet keresni havonta.

Cikkünk június elsejei megjelenésekor 300 és 500 között volt a betöltetlen álláshelyek száma a Balaton északi partján, Vágó Péter, a Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviseletének elnöke szerint. Az érdekvédelmi vezető azt is elmondta a Pénzcentrumnak, hogy nemcsak a fizetés lehet vonzóbb tőlünk nyugatabbra, hanem a munkakörülményekben is alapos lemaradásban vagyunk.

Laposa Bence balatoni borász nem minden, a cikkben közölt megállapítással értett egyet. Az alacsonynak tűnő munkabérekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Balatonnál iszonyatos szezonalitással kell megküzdeniük a munkaadóknak, erre pedig nehéz olyan üzleti modellt létrehozni, amely maradéktalanul figyelembe vesz minden érdeket. 

Bizonyos büféknek mindössze negyven napig tart a szezon

- ismertette a helyzetet.

A borász alapító tagja és jelenleg elnöke a Balatoni Kör nevű civil szervezetnek. Az egyesületet 2014-ben alapította 19 vezető balatoni borász és vendéglátós, mára 35 -re bővült tagéttermeik és tagpincészeteik száma. Céljaik között a legfontosabb, hogy kezdeményezéseik által, a Balaton egész évben turistákat vonzó helyszínné váljon

Az elnök szerint nem lehet kizárólag a vállalkozókat hibáztatni a munkakörülmények miatt. Mivel általános munkaerő-piaci problémáról van szó, ezért a jogalkotó pályázati rendszerrel segíthetné, hogy a balatoni vendéglátás sok szereplője nyitva tudjon tartani a legmelegebb néhány héten túl is.

Nem lesz kicsit hideg?

Ennek a változásnak egyik feltétele, hogy mindent újra kell értelmezni, ami a tóval kapcsolatos.

Magát a strand koncepcióját is át kell gondolni, mivel az nem kizárólag egy fürdőhely, hanem egy olyan közösségi tér, ahol mindenki jól érzi magát. A vízparti helyeket mindenhol keresik az emberek, elég csak megnézni a kikötők környékét Nyugat-Európában

- vázolta az elképzelést a Pénzcentrumnak Laposa Bence.

Az elmúlt tél jól mutatta, hogy a tó befagyása esetén milyen sokan érkeznek a Balatonhoz. Ezzel kapcsolatban terveznek télre jégpályarendszert is kiépíteni. A strandok egész éves hasznosításában azért is van fantázia, mert ezeken a területeken már adott az infrastruktúra.

Nem csak a strandokkal kapcsolatban vannak konkrét elképzelések. Amennyiben sikerül erősíteni a Balaton bor- és gasztronómiai régió jellegét, az szintén vonzóvá teheti a területet évszaktól függetlenül.

2020-ig nemcsak a vízben fürödhetnek a Balatonnál

Hanem a pénzben is. A kormány ugyanis már megalapította a Balatoni Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t, mely 365.4 milliárd forint hazai és Európai Uniós forrást fog elkölteni a Balatonnál és környékén, a térség turisztikai lehetőségeinek bővítésére. Ebből a pénzből jutni fog a vízgazdálkodás, a helyi közlekedés, de még a sármelléki reptér fejlesztésére is.

A Balatoni Körben vannak olyan kezdeményezések is, melyek rövidtávon segíthetik a Balaton fejlődését. Az egyik ilyen, a tavaly megjelent BalatonBor.

Ezzel a borral egy olyan vállalkozásba kezdtek, ami egyelőre idegen a hazai borkultúrától: nem a konkrét termelőre, borászra helyezik ugyanis a hangsúlyt, hanem a borrégióra. Ez a megközelítés egyébként nálunk nagyobb bortermelő országokban teljesen bevett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez a bor annyira nem kötődik egyébként konkrét pincészethez, hogy 24 borász is elkészíti, mindenki egy kicsit másképp, de mégis hasonlóan.

A BalatonBornak van egy sajátos karaktere és íz világa, ami annak a szempontrendszernek köszönhető, melynek az összes termelő megfelel. Mindemellett a különböző pincészetek között vannak eltérések is. Balatoni borászokkal, közös gondolkodás eredményeképpen tudtunk kialakítani egy olyan bort, ami jellemző a régióra, és mégis pincészetenként egy kicsit más, tehát egyedi

- nyilatkozta az elnök-borász a Pénzcentrumnak.

A bor ára 1 300 és 1 800 forint között mozog üvegenként. A borász ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az ár reálisnak tekinthető, hisz ez a belépő szint Magyarországon a minőségi borok piacán.

A BalatonBor egyébként jó fogadtatásra talált a fogyasztóknál. Tavaly nyáron elfogyott mind a 30 ezer palack, és idén már ennek a mennyiségnek a duplájával vágnak neki a szezonnak.

A régiós bor mintájára szeretnék, ha a Balaton környékén kialakítanának a szűkebb régiókra jellemző borokat is, de a konkrét kezdeményezés az adott területek termelőire hárul.

Inni már lesz mit, de mi lesz az éttermekkel?

Mivel a borászokon túl, a Balatoni Kör tagjait vendéglátósok adják, így a gasztronómiával kapcsolatban is vannak már megvalósult kezdeményezéseik. Foglalkoznak a strandételek megújításával, hisz a legtöbb vendég a kisebb büfékben fordul meg a Balaton partján és nem a menő éttermekben.

Felmerül a kérdés, hogy csökkenthetőek-e a tóparti büfék árai:

Őszinte leszek, mi másban gondolkodunk. Hiszünk benne, hogy a minőségi vendéglátást meg kell fizetni, ahhoz, hogy egész évessé válhasson egy strandbüfé működése, olyan minőségi, karakteres és egyedi ételeket kell árulnia, ami árcsökkentéssel nem oldható meg

- mondta el a szakember és hozzátette, hogy egy jövőbeni áremelkedésből lehet béreket is fejleszteni.

A helyzet egyébként már most sem rossz a Balatonnál, öt, tíz, húsz kilométerenként követik egymást az újhullámos büfék és éttermek, amelyek nemcsak felszolgálásban és ételeikben, de megjelenésükben is új irányt képviselnek.

A Balatoni Kör másik kezdeményezése a Kóstold Körbe című kiadvány, ami az egyesület tagjairól szól, és a náluk kapható ételeket illetve borokat mutatja be.

Még melózni is jobb lesz a Balatonnál?

A Balatoni Kör tagjai is érzékelhetik ugyanakkor, hogy nincs minden rendben a Balaton környéki munkaerőpiaccal. Egyfelől nemrég partnerségi viszonyt alakítottak ki a Siófoki Szakképzési Centrummal. Ennek a megállapodásnak a lényege, hogy az egyesület tagjai képzéseken keresztül segítséget nyújtanak az oktatóknak, a diákok pedig már a tanulmányaik alatt megismerkedhetnek a minőségi gasztronómiával.

A munkaerőpiaccal kapcsolatos másik elképzelés, hogy írnak egy munkaadói kódexet, ami egy ajánlást rögzítene a munkáltatók felé, hogy milyen minimum feltételekkel alkalmazzanak munkavállalókat a Balatonnál.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem