2020. január 25. szombat Pál

Óriási a veszély: alapjaiban változhat meg az a Balaton, amit mindenki ismer


Aktív szerepet vállal a Balaton térsége a klímaváltozás csökkentése, illetve az ahhoz való alkalmazkodás területén. Ebben az úgynevezett Balaton Kiemelt Térségi Klímastratégia iránymutatásai lesznek mérvadók a következő tíz évben - írja a HelloVidék.

Az éghajlatváltozás fokozódó hatásai eltérő mértékben ugyan, de az ország egész területét, a társadalom szinte valamennyi rétegét és minden vállalkozását érintik - írj a lap. 

Az előrejelzések szerint a 21. században Magyarországon az átlaghőmérséklet emelkedése várható, amelynek mértéke 2021-2050 közötti időszakra minden évszakban szinte az ország egész területén eléri az 1 Celsius fokot, az évszázad végére pedig a nyári hónapokban a 4 Celsius fokot is meghaladhatja. A fagyos napok száma csökkenni, a nyári napok és a hőhullámokkal tarkított napok előfordulása várhatóan növekszik majd, az évszázad végére már egy hónapot megközelítő mértékben. Mindez a Balatonon fokozottan jelentkezik: az éghajlatváltozás valószínűsíthető következményeit tekintve Európa egyik legsérülékenyebb területe.

A Balatoni térség egyedi megközelítést igényel

A hazai klímapolitikai tervezés az országos jellemzők figyelembevételével készült el, az éghajlatváltozás hatásai azonban földrajzi térségenként eltérhetnek. Ezért is volt szükséges az úgynevezett Balaton Kiemelt Térségi Klímastratégia megalkotása. Fontos tényező, hogy a Balaton és vízgyűjtője egy egységes ökológiai rendszert alkotnak, miközben a magyar tenger erős hatással van a környező területek éghajlatára, meteorológiai eseményeire.

A tó és környezete ezért jelent a klímaváltozás szempontjából egy önállóan vizsgálandó térséget, amely a megyéktől eltérő, klímaspecifikus adaptációs megközelítést igényel. A szakemberek szerint ráadásul a Balatont nem, mint egy jól körülhatárolható tavat, hanem mint egy komplex rendszert kell vizsgálni, a közvetlen parti és a közvetett (vízgyűjtő) területét is figyelembe véve.

Ha az éghajlatváltozás legrosszabb rövid és hosszú távú forgatókönyvét nézzük, akkor a 21. század utolsó évtizedeiben a Balaton gyakorlatilag lefolyástalan tóvá változhat. Az évszázad utolsó részében a nyári időszakban, július és augusztus között, 30 százalékot meghaladó átlagos csapadékcsökkenés, ugyanakkor október és december között ezt a mértéket megközelítő, helyenként elérő növekedés várható. Várhatóan kisebb lesz a Balatonba befolyó vizek mennyisége, miközben megnövekszik a párolgási veszteség. Ez a kettős negatív hatás az évszázad utolsó harmadában alapvetően megváltoztathatja a tó hidrológiai képét

- mondta a HelloVidéknek Varga György az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízrajzi referense A Balaton vízforgalmának a klímaváltozás hatására becsült változása című tanulmány társszerzője, az ALADIN-Climate-modellszimuláció eredményei alapján

Ha az is érdekel, hogy miként kellene átalakítani a Balaton környéki gazdaság működését, olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

Címlapkép: Getty Images

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS