16 °C Budapest

Orbán Viktor: Nyár végén, ősszel oldhatjuk fel a korlátozásokat

2021. január 15. 07:50

A járvány jelenlegi állása alapján, illetve az operatív törzs előrejelzései szerint nyár végén, ősszel oldhatják fel a korlátozásokat Magyarországon - jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország című műsorában 2021. január 15-én. Az interjúban a miniszterelnök beszélt a vakcinák elérhetőségéről és a magyar gazdaság állapotáról is.

Cikkünk folyamatosan frissül...

Orbán Viktor közlése szerint a tegnapi napon 111 honfitársunk hunyt el koronavírusban és 1513 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon. A miniszterelnök ugyanakkor azt is kiemelte, hogy 4717 beteg gyógyult meg. Hozzátette:

a harmadik hullám betört több nyugat-európai országban és sok helyen romlik a helyzet, egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak.

Az operatív törzs ülésről érkezve Orbán Viktor azt is elmondta, hogy az ország oltókapacitása jóval magasabb, mint a rendelkezésre álló oltóanyag mennyisége. Hozzátette: "míg a britek beoltották a lakosság 4%-át, addig az EU-ban átlagosan 1% alatti ez a szám."

Nincs elég vakcina Európában, ami felveti azt a kérdést, hogy jó döntést hoztunk-e, a 27 miniszterelnök, akkor, amikor a közös vakcinabeszerzésről döntöttünk

- fűzte hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban azt is hozzátette, hogy "a felelősség kérdését későbbre kell halasztani, ahelyett, hogy lobogtatnánk ezeket a számokat, és a frusztrációnkat a brüsszeli bürokratákra irányítanánk". Orbán viszont azt is kiemelte, hogy most arra fókuszál az operatív törzs, hogyan szerezzünk be orosz és kínai vakcinát (a kínai vakcina hatékonyságáról nem tett említést a miniszterelnök). Hozzátette: a kínai vakcina nagy mennyiségben elérhető, most arra van szükség, hogy a magyar egészségügyi hatóság néhány napon beül egyértelmű választ tudjon adni arra, hogy használható-e itthon ez a vakcina.

Az operatív törzs ülésén egyértelműen az hangzott el, hogy kisebb a kockázata a kínai vagy orosz vakcinával történő oltásnak, mint annak, hogy még várunk a nyugati vakcinákra. Arra kérem a hatóságot, hogy körültekintően, de a lehető leggyorsabban mondjanak A-t, vagy B-t, hogy lehet-e használni itthon ezeket a vakcinákat. Több millió kínai vakcinát az emberek rendelkezésére tudnánk bocsátani akár néhány napon belül

- fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán felidézte, a görög származású uniós biztos azt kérte a minap is, hogy a közös uniós vakcinabeszerzési stratégiát tartsák be és ne tárgyaljanak olyan gyártókkal külön a háttérben, amelyekkel a Bizottság már leszerződött. Erre a felvetésre Orbán leszögezte:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Meghal minden nap 100 feletti ember, nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy mit csináljak. Eddig sem és ezután sem tiltja semmi, hogy tárgyaljunk más beszállítókkal.

A miniszterelnök szót ejtett arról is, hogy vakcinainfo.gov.hu regisztrációs felületén azért nem kapnak még az emberek visszaigazolást az oltási időpontról, mert még nincs elég vakcina. "Amikor lesz vakcina, akkor tudunk felelősséggel időpontot ajánlani. Amint lesz vakcina, azonnal jelezni fogjuk az oltás időpontját az érintetteknek" - tette hozzá.

A műsorvezető kérdésére - miszerint "A jó számokat csak a korlátozások fenntartásával lehet fenntartani?" -, Orbán Viktor elmondta, "mindannyian szabadulnánk már ezektől a korlátozásoktól, de közben romlik a helyzet Nyugaton."

Ha a brüsszeli beszerzések ütemében haladunk, akkor nyár vége, ősz, amikorra annyi embert be tudunk oltani, hogy a korlátozásokat fel tudjuk oldani

- tette hozzá a miniszterelnök, aki azt is hozzátette, "ha az egészségügyi hatóságok elvégzik a dolgukat és a kínai vakcinát is tudjuk használni, akkor olyan gyorsan tudunk oldani, hogy talán még jóval nyár előtt is vissza kaphatjuk a régi életünket." A kormányfő megjegyezte, hogy több millió adag kínai vakcinát be tudna szerezni rövid távon a magyar kormány. (A kínai vakcina hatékonyságáról itt sem tett említést a miniszterelnök.)

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjúban beszélt arról is, milyen állapotban van a magyar gazdaság, illetve elárulta, hogy várhatóan teljes adó- és járulékmentesség jön a 25 év alatti fiataloknál. Erről ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen:

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem