12 °C Budapest

Orbán Viktor: Nem zárjuk be az iskolákat, óvodákat

2020. szeptember 11. 07:40

Szokásos, péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor leszögezte: a cél az, hogy megvédjük az ország működőképességét, ezért általános korlátozásra, így például a magyar iskolák általános bezárására nem kell számítani. Lesznek azonban egyedi járványügyi intézkedések, és új gazdaságvédelmi csomagot is létrehoznak. Utóbbi szükségessége kapcsán ugyanis elmondta: "A költségvetési hiány nem néz ki jól!"

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elmondta: "A nemzeti konzultáció alapján az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön, nem engedhetjük meg, hogy a vírus megbénítsa az országot." Hozzátette:

A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon, hanem az, hogy megvédjük Magyarország működőképességét. A szerdai kormányülésen hoztunk már döntéseket, szombaton összeül az operatív törzs és a gazdasági testület, egymás után hozzuk majd a járványügyi és gazdasági döntéseket.

Az oktatási intézmények működésével, a 2020-2021-es tanév rendjével kapcsolatban viszont leszögezte, hogy általános korlátozásra nem kell számítani. Hozzátette: "Azt viszont nem tehetjük meg, hogy ha egy iskolában felüti a fejét a járvány, akkor nem lépünk. Csak a végső megoldás az iskola bezárása, de biztosítanunk kell a nem fertőzött gyermekek oktatását."

A várható járványügyi intézkedések között példaként említte, hogy "a látogatási tilalmat akár rendőri erővel is biztosítani kell, a kötelező maszkhasználatot komolyan kell venni, akár szélesíteni kell. A minisztert megkértem, hogy az influenza elleni védőoltást minden önként jelentkezőnek ingyenesen biztosítsuk, a teszteket pedig később hatósági árassá tegyük."

A kötelező maszkhasználattal kapcsolatban a miniszterelnök leszögezte, "ez nem tart majd örökké, nem kell életünk végéig maszkban járnunk, ha elmúlik a járvány, akkor ez az intézkedés megszűnik." Azt viszont nyomatékosan közölte:

Addig viszont arra utasítottam a belügyminisztert, hogy szerezzen érvényt ennek az intézkedésnek, ha kell bírsággal, ha kell, akkor pedig szedjék le a BKV-járatokról azokat, akik nem veszik fel a maszkot.

Újabb gazdasági intézkedések jönnek

A magyar kormánynak már van egy haditerve, meg vagyunk győződve arról, hogy tudjuk, mit kell tenni, ezt kell most gyakorlati lépésekre lebontani" - fogalmazott a miniszterelnök a készülő gazdaságvédelmi csomagról. Mint mondta, szerinte a taxisoknak, az idegenforgalomban dolgozóknak, a vendéglátósoknak további segítség kell Budapesten, de szerencsére ehhez az önkormányzatnál van elég forrás. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egymás után hozzuk azokat a döntéseket, melyek a gazdaság teljesítményét, hatékonyságát próbálják növelni, béremeléseket, beruházásokat szeretnék.

A kormányfő ugyanakkor azt is elmondta, hogy a költségvetési hiány nem néz ki jól, az eredeti terv az volt, hogy tartsuk az európai értelemben is alacsony deficitet, de ez a jelenlegi helyzetben nem tartható. Hozzátette: A lakossági állampapírokkal ugyanakkor ez a hiány finanszírozható, van kereslet ezekre a papírokra.

Mint fogalmazott, "a bizalom a magyar gazdaság iránt erős, ha van bizalom, akkor van pénz". Orbán Viktor szerint tehát, ezen analógia alapján van forrás a további növekedésösztönzésre, és folyamatosan teremtenek további forrásokat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm