Ónos eső, hófúvás: mit tartogat még a mai időjárás?

MTI
2016. január 7. 12:03

Több településen 10 centiméternél is vastagabb a hótakaró, a hófúvás veszélye miatt több megyére figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A katasztrófavédelem ügyeletére folyamatosan érkeznek a riasztások, szerda délutántól csütörtök reggelig több mint 140 helyszínre riasztották a tűzoltókat a téli időjárással összefüggésben.

A meteorológiai szolgálat csütörtök reggeli adatai szerint országszerte számos településen tíz centiméternél is vastagabb a hóréteg. Kékestetőn 14 centiméteres hótakaró van, a Somogy megyei Bálványoson 15, Pécs Pogánynál 16, a Baranya megyei Mázán 18, Pakson 20 centiméteres hóvastagságot rögzítettek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli,  veszélyjelzése szerint Veszprém megyére adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést, míg Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés a hófúvás veszélye miatt.

Az ónos eső veszélye miatt Budapestre és Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyére szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek elmondta: jellemzően a déli országban okozott gondot az ónos eső, a havas eső, illetve a télies időjárás. Jellemzően közúti balesetekhez riasztották a tűzoltókat: árokba csúszott teher- és személygépjárművekhez, koccanásos balesetekhez, elakadt járművek mentéséhez kértek segítséget. Az ónos eső által leginkább érintett területeken a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmát is korlátozták, illetve korlátozzák.

Baranya és Somogy megyében hat helyen fák dőltek a vasúti sínekre, ezért az érintett szakaszokon nem közlekednek a vonatok.
Hajdu Márton ismét felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki csak a téli időjárási körülményeknek megfelelő járművel induljon útnak, előtte pedig tájékozódjon az időjárási helyzetről és az utak állapotáról.

Emellett az ország több megyéjében az elektromos hálózat is megrongálódott, ennek következtében - jellemzően a déli megyékben, valamint Pest és Komárom-Esztergom megyében - egyes településeken, településrészeken volt, illetve van áramkimaradás.

Az EDF DÉMÁSZ közleményében azt írta: szolgáltatási területén szerdáról csütörtökre virradó éjszaka az erősödő havazás, jegesedés és hótapadás több helyen okozott zavart a villamosenergia-szolgáltatásban. Különösen Bács-Kiskun megyei településeket érintett a rendkívüli időjárás. Az üzemzavar elhárításán hajnal 3 óra óta az EDF DÉMÁSZ szakemberei megerősített létszámmal dolgoznak, a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelemmel közösen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Baranya megyében a havazás harminchét településén áramkimaradásokat okozott, mintegy 6500 fogyasztó maradt áram nélkül Pécs, Mohács és Siklós térségében. Kasza Anett, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint a megyében több útszakaszon fák, faágak nehezítik a közlekedést. Csütörtök reggelig harmincöt fakidőlés miatti útakadályt szüntettek meg Baranya közútjain.

Somogy megyében tükörjég borítja az útfelszínt az M7-es autópálya 115-ös és 120-as kilométer közötti szakaszán, emiatt reggel több, személyi sérüléssel nem járó baleset is történt.Zala megyében - ahol reggelig mintegy 10 centiméternyi hó hullott - a kamionforgalomban okozott kisebb fennakadásokat, s néhány könnyebb közúti balesetet okozott a havazás.

Tolna megyében csütörtök hajnalig 10-15 centiméternyi hó hullott, reggel hét órakor már csak Paks és Dunaföldvár térségében havazott. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a csúszós utak miatt csütörtök reggel öt órától Tolna megye egész területén korlátozta a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű járművek közlekedését. A MÁV-Start Zrt. honlapján közzétett információk szerint a Baja-Dombóvár vasútvonalon mintegy 120 perces, a Bátaszék-Dombóvár vonalon 80 perces késésre kell számítani. Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig kisebb fennakadásokat, baleseteket okozott az ónos eső.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm