4 °C Budapest

Nyaralás után is lecsaphat a balatoni átok

Pénzcentrum
2015. szeptember 7. 05:49

A Pénzcentrum körképe szerint idén több balatoni településen is ellenőrizték az idegenforgalmi adó korrekt befizetését. Ebből pedig évről évre egyre több bevétele származik a helyi önkormányzatoknak. Érdemes odafigyelnünk, hiszen, ha barátainkat a közelmúltban láttuk vendégül, akkor lehet, hamarosan nekünk is fizetnünk kell.


Idén számos balatoni település döntött az idegenfogalmi adó (ifa) emelése mellet, hiszen a települések költségvetésében ez kiemelkedő szerepet játszik. Bár 2015-ben Gyöngyösön kérnek a legtöbbet egy éjszakáért (505 forintot), de a Balaton környékén Tapolcán és Tihanyban is elérte az idegenforgalmi adó mértéke az 500 forintot vendégenként.

Az idegenforgalmi adó összegéről havi bevallást kell tennie az erre kötelezetteknek, azt azonban talán kevesen tudják, hogy nemcsak a szállásadók, hanem a barátaikat vendégül látók is kötelesek ezt az adót megfizetni ismerőseik után. (Bár ez alól akad néhány kivétel, például nem kell fizetni a 18. év alatti gyermekek után.) De, hogy ellenőrzik ennek a befizetését? Hogyan kell bejelenteni, ha mi fogadunk vendégeket? A Pénzcentrum a témában a balatoni települések önkormányzatait kérdezte.

{{EMBED:infogram_0_ifa-6920921039291}}

A grafikonon szereplő balatoni települések közül az idegenforgalmi adóból kiemelkedően magas bevétele a nyaralók által kedvelt balatonfüredi településnek volt tavaly: majdnem 268 millió forint. Siófokon pedig a 2015-ben tervezett ifa bevétel 290 millió forint körüli. Az ábrán az is látható, hogy a településeknek évről évre folyamatosan növekedik az ebből származó bevételük, ami nem lehet véletlen, hiszen a Balaton továbbra is a legnépszerűbb hazai úti célnak számít, az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően pedig ma már négy évszakos úti célként tekinthetünk rá.

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

Balatonfüreden az idegenforgalmi adó hatékony ellenőrzése érdekében megbízott adatgyűjtők járják a várost és a helyszíni információkról jegyzőkönyvet készítenek. Később ezeket az adatokat vetik össze a bevallásokkal és a befizetésekkel. Ha eltérést tapasztalnak, akkor egyeztetnek az adózókkal, felszólításokat, és hiánypótlási felhívást küldenek ki.

Az adatgyűjtő kollégák naponta, hatóságunk munkatársai legalább hetente, illetve problémás esetekben szükség szerint gyakrabban ellenőrzik a szálláshelyeket.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Zamárdi önkormányzata.

Siófokon 24 fő végzi az adatgyűjtést májustól szeptemberig. Hatáskörük kiterjed a vendégkönyv ellenőrzésére az adatok begyűjtésre és a jegyzőkönyvvezetésére is.

A tapasztalatok vegyesek

Míg a badacsonytomaji önkormányzat elmondása szerint a szobakiadók nagy része jogkövető magatartást tanúsít és eleget tesz a bevallási és nyilvántartási kötelezettségeinek addig Zamárdiban pozitív és negatív tapasztalatok egyaránt vannak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sok esetben hathatós intézkedés szükséges a bevallás pontos elkészítése érdekében, más esetekben örömmel tapasztaljuk, hogy a korábban hatósági ellenőrzés alá vont szállásadó az idei évben jogkövetően végzi tevékenységét.

- tette hozzá Zamárdi önkormányzata.

Siófokon például az okoz problémát, hogy a szállásadók nem annyi szobára és férőhelyre kérnek engedélyt, amennyivel valójában rendelkeznek, vagy amennyit használatba adnak.

Gyakori hibának számít, hogy a vendégkönyvbe nem a valóságnak megfelelő vendégszámot írják be.

Mekkora lehet a büntetés?

Az idegenforgalmi adót az adózónak a beszedést követő hónap 15. napjáig kell az adóhatósághoz befizetnie az erre szolgáló készpénzátutalási megbízás (postai csekk) használatával.

Késedelmes befizetés esetén a törvényi előírásnak megfelelően, késedelmi pótlékot számítunk fel, ami a mindenkori jegybanki alapkamat kétszerese, a késedelmes napokra számítva.

- válaszolta kérdésükre Badacsonytomaj önkormányzata.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm