8 °C Budapest

Népszerűek a bevásárlóutak: ide megyünk a legtöbben

2015. szeptember 10. 10:05

Több turista érkezett idén Magyarországra, mint tavaly, ráadásul hosszabb ideig maradnak nálunk. A magyarok utazási kedve is megnőtt, de nemcsak pihenés céljából utazunk külföldre, hanem bevásárló útra indulunk a környező országokba - írja a Magyar Nemzet.

Több mint tizenegymillió turista látogatott Magyarországra 2015 márciusa és májusa között, ez 5,2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss kiadványából. Az egy napra látogatók száma 0,2 százalékkal csökkent, a több napra érkezőké viszont 20 százalékkal, 3,4 millió főre emelkedett. A vizsgált időszakban nem csak többen jöttek, de hosszabb ideig is maradtak nálunk a külföldi turisták: összesen 28,9 millió napot töltöttek el Magyarországon, ez 6,6 százalékkal több a korábbinál.

A magyarok is többet utaztak külföldre, mint egy évvel korábban, több mint 4,5 millió alkalommal hagytuk el az országot. Ez 7,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Többnapos külföldi útra 12 százalékkal több magyar utazott, míg az egynapos utak száma 5 százalékkal nőtt. Összesen 12,6 millió napot töltöttek a magyarok külföldön, ez 4,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ugyanakkor a többnapos utak átlagos tartózkodási ideje fél nappal, 6 napra csökkent.

A bevásárló út is népszerű

A magyarok közül egyre többen járnak külföldre vásárolni. Az egy napra vásárlási célból külföldre utazó magyarok száma (a szerb határ kivételével) minden határszakaszon nőtt.

A bevásárló-turizmus közel fele Ausztriába irányult, itt egy év alatt egytizedével emelkedett a vásárlási célból kiutazók száma.

A Szlovákiába vásárolni utazók teszik ki a forgalom negyedét, egy év alatt 12 százalékkal emelkedett az ide vásárolni járók száma. Jelentősen nőtt a Romániába vásárolni járó magyarok száma is, aminek fő oka az, hogy az országban júniusban 24-ről 9 százalékra csökkent az élelmiszerek áfája.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem