12 °C Budapest

Nemsokára hosszabb útvonalon járhat a fogaskerekű

2015. november 2. 15:34

Együttműködési megállapodást kötött a XII. kerületi önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ a Normafa Park területének fejlesztéséhez kapcsolódó, környezetbarát megközelítési lehetőségét biztosító közösségi közlekedési infrastruktúra megvalósítása érdekében. A megállapodást Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere és Dr. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója írta alá.

Az együttműködés, így a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének kiemelt célkitűzése a fogaskerekű vasút rekonstrukciója és a fővárosi közösségi közlekedési hálózatba történő integrálása. Ez a vasúti pálya, valamint az energiaellátási rendszer felújítását, a vonal kétirányú meghosszabbítását, a járműtelep rekonstrukcióját, valamint a járművek cseréjét jelenti.

A fejlesztés eredményeként

  • a Fogaskerekű a Szilágyi Erzsébet fasoron keresztül, a meglévő villamosvágányokon haladva éri el a Széll Kálmán teret,
  • a mai Széchenyi-hegyi végállomástól a Normafáig a jármű villamosként közlekedik, mivel a meghosszabbítás magassági vonalvezetése nem teszi szükségessé fogasléces pálya kiépítését,
  • jelentősen növekedni fog a szerelvények átlagsebessége, ezáltal csökken a menetidő,
  • megújul a városmajori járműtelep,
  • javulnak a kerékpárszállítás feltételei.


A megállapodásban megfogalmazott további célkitűzés a Normafa illetve a kerület egyéb védendő területeinek károsanyag-kibocsátás nélküli, teljesen elektromos meghajtású autóbuszokkal történő kiszolgálása. Az együttműködés tartalmazza az ehhez szükséges járművek beszerzésével, illetve a járművek töltéséhez szükséges töltési infrastruktúra kiépítésével kapcsolatos feladatokat is.

Pokorni Zoltán elmondta, hogy a 70-es évek eleje óta forgalomban lévő fogaskerekű-szerelvények cseréje körülbelül 8 milliárd, míg a pálya meghosszabbítása és felújítása várhatóan 10-12 milliárd forintba kerülhet az előzetes számítások szerint; a rekonstrukcióra a 2014-2020 közötti pénzügyi ciklusban uniós forrást kívánnak felhasználni. Dabóczi Kálmán hozzátette, hogy a fogaskerekű felújításához szervesen kapcsolódik az autóbusz-hálózat fejlesztése is annak érdekében, hogy a legújabb környezetvédelmi elvárásoknak megfelelő zéró károsanyag-kibocsátású buszokkal lehessen utazni a kerületben.

A Normafa közlekedésének fejlesztése és a fogaskerekű vasút felújításának a turisztikai forgalom növelése mellett elsődleges célja, hogy olyan környezetkímélő közlekedési eszközök szállítsák az utasokat, melyek nem károsítják a Budapesten is egyedülálló Normafa páratlan természeti környezetét, valamint ezek mellett versenyképes közlekedési alternatívát kínáljanak az utazóközönség számára. A fogaskerekű felújításának további célja, hogy a vonal egy olyan megbízható, korszerű, utasbarát, Budapest közlekedési rendszerébe illeszkedő közlekedési eszközzé váljék, amely elég utast vonz ahhoz, hogy működése gazdaságos is legyen. Így a rekonstrukció célja egyfelől az utasigények jobb feltárása és hatékonyabb kiszolgálása, másfelől az üzembiztonság és a gazdaságos üzemeltethetőség megteremtése.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem