16 °C Budapest

Nem sajnálják a pénzt utazásra a magyarok: roham a magyar szállodákban

2018. december 13. 16:01

Októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,8 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 9,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 12 százalékkal emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,8 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 9,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 12 százalékkal emelkedett. 2018. január-októberben a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 4,0, bruttó bevétele 9,7 százalékkal volt több, mint 2017 azonos időszakában.

2018. októberben az előző év azonos hónapjához képest:

  • A külföldi vendégek száma 6,5 százalékkal emelkedett, és megközelítette a félmilliót. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,8 százalékkal nőtt, és meghaladta az 1,2 milliót. A vendégéjszakák száma a szállodákban, a panziókban és a közösségi szálláshelyeken emelkedett, az üdülőházakban és a kempingekben csökkent. A vendégéjszakák 88 százalékát realizáló szállodákban a növekedés mértéke 1,2 százalék volt. A vendégéjszakák több mint kétharmadát a Budapest-Közép-Duna-vidék régióban töltötték a külföldiek, 1,3 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában. 
  • A belföldi vendégek száma 9,6 százalékkal volt magasabb, és meghaladta az 530 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma szintén jelentősen, 9,4 százalékkal nőtt, megközelítette az 1,2 milliót. A vendégéjszakák száma a szállodákban (8,5%) és a kempingekben (9,3%) közel azonos mértékben, a panziókban 29 százalékkal emelkedett. A belföldi vendégek mindegyik turisztikai régióban több éjszakát töltöttek el, a bővülés mértéke Budapest-Közép-Duna-vidéken, Észak-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon kétszámjegyű volt. A forgalom dinamikus növekedésében szerepet játszott a rendkívül kedvező októberi időjárás, illetve a 4 napos hosszú hétvége is. 
  • A szállodák szobakihasználtsága 3,0 százalékponttal, 63,2 százalékra nőtt.
  • Az összes bruttó árbevétel folyó áron 12 százalékkal (46 milliárd forintra) nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 13 százalékkal (27 milliárd forintra) emelkedett. 
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 11 százalékkal többet, közel 1,5 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken. Ennek az összegnek a nagy része, 1,3 milliárd forint a szállodákban realizálódott. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem