14 °C Budapest

Nem hiszel a szemednek: több Zsiguli árát isszuk el az esküvőkön

2016. június 18. 12:04

Egyetlen esküvőn annyi alkoholt fogyaszt a násznép, hogy az egy hétre elosztva is túllépi a még egészségesnek mondható szintet. Ráadásul többségük nincs is tisztában azzal, hogy mennyi alkohol van a szervezetében. Egy hatalmas tévhit miatt pedig sokan hamarabb autóba ülnek, mint ahogy szabadna. 

Az átlagos vendég 14,82 egység alkoholt fogyaszt el egy esküvőn, és minden tízedik vendég autóval megy haza másnap, az átmulatott éjszaka után - derül ki a Direct Line kutatásából.

Az általános tévhit az, hogy az ember szervezete 6 óra alatt lebontja az alkoholt, de valójában ez az elfogyasztott mennyiségtől is függ.

A nemzetközi felmérés szerint az esküvők legkedveltebb időszakában, június második felében fogták az utakon a legtöbb sofőrt, akik azt hitték, hogy már nincs alkohol a szervezetükben, de a szonda erősen mást mutatott - írja a Daily Mail.

Egy egység 8-12 gramm alkoholt jelent, ennyit képes lebontani egy átlagos ember mája 1 óra alatt. Ezt profi eszközök nélkül nehéz mérni, hogy pontosan mennyit is jelent, de nagyjából ennyi alkohol van 1 deci borban, 1 pohár sörben, vagy 2 cent égetett szeszesitalban.

Száz esküvő násznépét kutatták, és átlagosan minden vendég megivott 2 pohár pezsgőt, fél üveg bort, vagy legalább is ennek megfelelő mennyiségű alkoholt. A megkérdezett vendégek fele úgy gondolta, hogy kevesebbet isznak az esküvő során, mint amit még egészséges lenne egy hét alatt elfogyasztani, és csak 46 százalékuk gondolta úgy, hogy többet fogyasztott az ajánlott 8,3 egységnél.

A megkérdezettek 10 százaléka tavaly autóval ment haza az esküvőről annak ellenére, hogy nem voltak benne biztosak, hogy felszívódott-e az összes alkohol a szervezetükben.

Az összegyűjtött információk szerint tehát szükséges lenne 15 óra a szervezet számára ahhoz, hogy lebontsa az esküvőkön általában elfogyasztott, 14,82 egységnyi alkoholt. Persze ez személyenként változó lehet, hogy mennyi idő alatt bontja le a szervezete az alkoholt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kutatás szerint a násznép minden tízedik tagja (aki ivott) úgy tervezte, hogy nem fog alkohollal ünnepelni, de végül csak elcsábultak, és ennek ellenére autóval ment haza. További 3 százalék azt mondta, hogy amikor terveivel ellentétben mégis ivott, olyankor inkább az autóban aludt. Tehát a násznép folyamatosan kockáztat, nem csak azok, akik rögtön a buli után kocsiba ülnek, hanem azok is, akik csak másnap indulnak útnak. Utóbbinál az is közre játszik, hogy sok szálloda arra kéri a vendégeit, hogy délelőtt (általában 10 óráig) hagyja el a szobát.

A zéró toleranciát 2013. július elsején vezették be Magyarországon, ami azt jelenti, hogy már 0,5 ezrelékes véralkohol-szintnél büntetőeljárást indítanak az autósok ellen, és a helyszínen elveszik a jogosítványát. Tehát ha valaki megiszik egy társaságban két pohár bort, annak körülbelül 0,89 ezrelékes lesz a véralkohol-szintje, és ha két óra múlva megszondáztatják a rendőrök, akkor még mindig lesz 0,54 ezrelék alkohol a vérében.

A kutatás készítői azt tanácsolják, hogy inkább tömegközlekedéssel menjen a násznép az esküvőre, vagy bőségesen hagyjon időt az indulás előtt arra, hogy a szervezete fel tudja dolgozni az elfogyasztott alkoholt. Lehetőség szerint az utolsó pohár alkohol után 15 órát.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem