2020. augusztus 14. péntek Marcell

Nem csak a szállodák vannak a tönk szélén: az egész AirBnB-korszaknak vége?


Pánikszerűen hirdették meg az elmúlt napokban az eddig Airbnb-n kiadott lakásaikat a tulajdonosok. A főbb albérletkereső oldalakat ellepték az olyan hirdetések, amelyekben a következő 2-3 hónapra keresnek csak bérlőt, vagyis addig, amíg a várakozások szerint biztosan nem térnek vissza a turisták. Van azonban egy olyan csoport is, akik az üresen álló lakásaikat a kórházi dolgozók részére ajánlják fel, hogy a következő hetekben ne kelljen érintkezniük a családjukkal. A koronavírus rövidtávú lakáskiadásra gyakorolt hatásairól a Magyar Apartmanikadók Egyesületének elnökét, Schumicky Balázst és a 35 lakást kezelő BudBed ügyvezetőjét, Varga Tamást kérdeztük.

  • "Teljesen berendezett lakás kiadó, akár rövid távra, 5-10 napra is a belvárosban. Azonnali költözéssel."
  • "Kiadó mától 1 vagy 2 hónapra belvárosi luxusgarzon, egyetemistáknak is."
  • "Szép, jól felszerelt, bútorozott stúdió lakás kiadó az Erzsébet körúton a Király utcánál 100 ezer forint/hó-ért. Az árban kéthetente takarítás van."
  • "Kiadó egy 23 négyzetméteres galériás lakás a Kazinczy utcában június 30-ig, 130 ezer forint/hó-ért."
  • "Teleki téren 26 négyzetméteres lakás június 1-ig, de a vírussal kapcsolatos fejlemények függvényében akár hosszabb időre is kiadó, 60 ezer forint/hó-ért."

Az elmúlt napokban ellepték az albérletkereső oldalakat az olyan lakáshirdetések, amelyeket célzottan 2-3 hónapos időtartamra adnának bérbe. A jelenség mögött a teljes egészében a turizmusra épülő Airbnb piac hanyatlása áll. Egyelőre a hosszútávú bérleti díjakhoz képest nem tapasztalható árcsökkenés a pár hónapra hirdetett kiadó lakások áraiban. A bérbeadók többsége úgy van vele, hogy ha jelentősen alacsonyabb összegért tudnák csak kiadni az ingatlant, akkor inkább kivárják azt az egyelőre bizonytalan hosszúságú időszakot, amíg lecseng a járvány és újra visszatérnek a turisták.

Több száz, eddig Airbnb-n hirdetett lakás jelent meg hirtelen az albérletkereső oldalakon, melyek többségét 2-3 hónapra szóló bérleti szerződéssel kínálnak. A célcsoportot részben a kollégiumokból kiköltöző diákok adhatnák, de egyrészt számukra az Airbnb-nél valamivel olcsóbb árak is túl magasnak bizonyulnak, illetve az egyetemek bezárásával többségük inkább hazaköltözött a szüleihez. Sok tulajdonos éppen ezért kivár és bízik abban, hogy nyárra helyreáll a turizmus és az első foglalásokkor azonnal élesíteni tudja a lakást

 - mondta el a Portfolio megkeresésére Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke, és hozzátette: "a világjárvány miatt kialakult helyzetben azonban vannak, akik a nyereséget elengedve a kórházi dolgozók életét szeretnék segíteni azzal, hogy ne kelljen aggódniuk családtagjaik egészsége miatt és a következő néhány hétben külön tudjanak költözni szeretteiktől. Ehhez a Budapesti Airbnb közösség az egészségügyi dolgozókért csoport tagjai kórházban dolgozó, közvetlen betegekkel érintkező egészségügyi dolgozók számára ingyen biztosítanak lakást. Természetesen minden esetben a lakás tulajdonosa által meghatározott időtartamra és feltételek betartásával."

A közös teherviselést hiányolják az Airbnb-sek

A koronavírus okozta helyzetben rendkívüli intézkedést vezetett be az Airbnb, minden foglalását ingyenesen lemondhatóvá tette, országtól függetlenül, hogy az emberek ne érezzék azt, hogy azért kell utazniuk mert nem fogják visszakapni úgysem a pénzüket. Ez Magyarországon jelenleg csak április 14-ig van így, de Schumicky Balázs szerint minden bizonnyal meg fogják hosszabbítani, ami az Airbnb-t üzemeltető nagyobb cégek számára katasztrofális hatással lesz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.