2021. január 21. csütörtök Ágnes

Nem adnák vissza az utasok pénzét az utazási irodák: helyette ezzel kárpótolnák őket


A hatályos kormányrendelet szerint 14 nap alatt vissza kellene fizetniük a meghiúsult utazás árát, de a befizetett pénz már nincs az irodáknál. Kormányzati segítséget és a jogszabályváltozást remélnek. Az utazási irodák számára komoly segítség, hogy a szakma bekerült az átmeneti járulékfizetési kedvezményt biztosító veszélyeztetett tevékenységi körbe. De mindez nem sokat ér, ha nem sikerül elérni azt, hogy a fel nem használt utakért az irodáknak egy évig ne kelljen visszafizetniük az utasoknak azt a pénzt, amit ők sem kapnak vissza a szolgáltatóktól - fejtette ki Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke.

A koronavírus-járvány kitörése után az utazási irodák azzal voltak elfoglalva, hogy olykor a szó szoros értelmében haza mentsék a velük utazó több ezer magyar utast. Most a feladat az, hogy likviditásuk megőrzése érdekében - a Nyugaton is alkalmazott gyakorlatnak megfelelően - meggyőzzék utasaikat arról, hogy ne lemondják, hanem inkább átfoglalják a megrendelt utakat egy későbbi indulásúra.

A helyzet azért drámai, mert az utasok által befizetett pénz nem az irodáknál van. Amikor az utas megrendelte az utazást, az irodák azonnal továbbutalták a pénzt a szolgáltatást közvetlenül nyújtó cégeknek - légitársaságoknak, szállodáknak, hajóstársaságoknak -, de ők ezt most egyszerűen nem fizetik vissza. Helyette olyan, egy éven belül leutazható utalványt adnak, aminek a felhasználása bonyolult, egy utas nem is tudna igazán mit kezdeni vele

- mondta Molnár Judit Az Utazónak. Mivel az utazási irodák - az egész kontinensen - nem kapják vissza az általuk már továbbutalt pénzt, természetesen ők sem tudják visszaadni az utasnak azt, ami nincs náluk. Ezért létfontosságúnak tartja az elnök, hogy módosuljon az utazási irodák általános szerződési feltételeit, valamint az utasokkal megkötött szerződések tartalmát meghatározó kormányrendelet. Ez ugyanis kimondja: ha az utazás ellehetetlenül, az utazási irodának 14 napon belül a befizetett teljes összeget vissza kell fizetnie.

Ezért a MUISZ nevében benyújtott egy jogszabály-módosítási javaslatot a pontos jogszabályszöveggel. Ez arról szól, hogy ebben a rendkívüli helyzetben az utazási irodáknak meglegyen a lehetőségük arra, hogy a pénz visszafizetése helyett, a közvetlen szolgáltatókhoz hasonlóan ők is egy egy évig érvényes vouchert adjanak az utasoknak a fel nem használt utakért.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked