12 °C Budapest

Négyszeresére nőtt az autógyártásban is használt fontos alapanyag ára

MTI
2020. január 27. 12:31

Jelentősen drágult az elsősorban autók katalizátoraiban alkalmazott, de az ékszeriparban is használt, a platinacsaládba tartozó ródium piaci jegyzése.

A The Wall Street Journal adatai szerint a ródium unciánkénti ára az év eleje óta 65 százalékkal 9985 dollárra emelkedett, 2019 januárja óta pedig csaknem négyszeresére nőtt. A ródium drágulása elsősorban arra vezethető vissza, hogy Európába és Ázsiában megszigorították a környezetvédelmi előírásokat a járművek esetében, aminek a hatására nő az autóipar keresletet a platinaféle iránt.

A ródium kínálatát korlátozza, hogy a természetben a többi platinafémmel együtt, ötvözet formájában található meg, ródiumot elválasztani pedig csakis hosszadalmas műveletek útján lehet. A lap által idézett szakértők szerint a platinafélék előállítói nagy valószínűséggel nem növelik a termelésüket, hogy a megemelkedett ár hatására nagyobb nyereségre tegyenek szert. Tavaly a világ ródiumkereslete 10 százalékkal nőtt, a ródium mintegy 85 százalékát az autóipar használta fel.  Dél-Afrika adja a világ ródiumkínálatának mintegy 60 százalékát, a második helyen Oroszország áll.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem