21 °C Budapest

Nagyot mentek a SZÉP-kártyák: rengeteg pénzt tapsoltak el a magyarok novemberben

2020. január 15. 15:30

Nagyon pörögtek a SZÉP-kártyák novemberben: a KSH adatai szerint több mint 2 milliárd forintot használtak el a magyarok a pihenőkártyákról különféle szálláshelyeken. A statisztikák szerint a szállásadók bruttó bevétele 10 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

2019. novemberben a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 8,7, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 6,4 százalékkal több, a belföldivendég-éjszakáké 1,1 százalékkal kevesebb lett. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 10 százalékkal emelkedett - összegzi friss adatait a KSH.

A statisztikai hivatal szerint 2019. novemberében az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 6,6, a vendégéjszakáké 8,7 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 448 ezer vendég 1,1 millió vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma a kempingek kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett.

A külföldi vendégek a Budapest-Közép-Dunavidék régióban töltötték a vendégéjszakák 70 százalékát, 11százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában. A belföldi vendégek száma 2,9, a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal bővült. A vendégszám 473 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma közel 1 millió volt. Utóbbi mutató értéke a szállodákban, panziókban és a kempingekben csökkent, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban dinamikusan nőtt. A legnépszerűbb régiók a Budapest−Közép-Dunavidék, Balaton és Észak-Magyarország voltak, ahol a szálláshelyek a vendégéjszakák valamivel több mint felét regisztrálták.

A szállodák szobakihasználtsága 2,4 százalékponttal, 60,5 százalékra nőtt. Az összes bruttó árbevétel folyó áron 10 százalékkal (41 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 13 százalékkal (23 milliárd forintra) emelkedett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken a kártyatulajdonosok összességében 2,2 milliárd forintot fizettek, ami 63 százalékos növekedést jelent.

2019. november 30-án az előző év azonos időpontjához képest a KSH összegzése szerint 11-gyel kevesebb, 2700 kereskedelmi szálláshely 81 ezer szobával és 228 ezer férőhellyel működött. 2019. január-novemberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,5 százalékkal nőtt, összesen 29,3 millió volt. A külföldi vendégek 1,6 százalékkal több, a belföldi vendégek 0,4 százalékkal kevesebb (14,6 millió, illetve 14,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 0,4 százalékponttal, 62,4 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,3 százalékkal több, 513 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem